:

Lezárult a bankválság első fejezete? Máris elkelt a csődbe jutott bank

A First Citizens bank vásárolja fel a csődbe ment Silicon Valley Bank (SVB) eszközeit, közölték hétfő reggel. Az ügylettel a felvásárló a 25 legnagyobb amerikai bank közé kerül.

Két héttel annak összeomlása után az egyik legnagyobb amerikai regionális bankpiaci szereplő felvásárolja az SVB eszközeit: 119 milliárd dollárnyi betétet és mintegy 72 milliárd dollárnyi hitelt, 16,5 milliárd dolláros kedvezménnyel (17 bankfiókot is átvesz) – írja a WSJ. Az SVB mintegy 90 milliárd dollárnyi értékpapírja továbbra is csődgondnokság alatt marad. Ezzel a betétbiztosításért felelős FDIC gyámsága alól is kikerül a globális bankválságot elindító kaliforniai bank.

Az észak-karolinai központú First Citizens 109 milliárd dolláros eszközállománnyal rendelkezett a mostani felvásárlás előtt, a Fed adatai szerint ezzel 30. legnagyobb banknak számított az USA-ban. Az SVB bekebelezésével már a 25 legnagyobb pénzintézet közé került. Korábban több, csődbe jutott regionális szereplőt felvásároltak már, nem ez az első üzletük a FDIC-vel.

A szabályozó hatóságok azt remélik, ezzel lezárulhat a bankválság első fejezete, és a helyzet rendezésére tett erőfeszítések is éreztetik hatásukat. A regionális szereplőkkel kapcsolatos bizonytalanság ugyanakkor még mindig jelen van az amerikai piacon. Közben a globális piacon a Credit Suisse után minden szem Németországra szegeződik. A Deutsche Bank nehéz időszakon van túl, tavaly profitba fordult, a spekulánsok mégis célba vették.

The post Lezárult a bankválság első fejezete? Máris elkelt a csődbe jutott bank appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés