:

Soha nem látott átalakítást jelentett be az Alibaba miközben kegyvesztett alapítója hazatért

Az egykor leggazdagabb kínai techbirodalmát feldarabolják. A kínai hatóságok egy kritikus nyilatkozata miatt mentek neki az Alibaba alapítójának. Teljesen a partvonalra tették. Mi jön most?

A kínai technológiai óriás, az Alibaba Group Holding azt tervezi, hogy hat, egymástól függetlenül működő egységre bontja szét tevékenységét, ami története legnagyobb strukturális átalakítása – írja a Wall Street Journal. Mindezt egy nappal azután jelentették be, hogy Jack Ma társalapítót közel egy év tengerentúli tartózkodás után ismét Kínában látták.

Az Alibaba Group egy holdinggá alakul, amelyet a jelenlegi elnök-vezérigazgató, Daniel Zhang felügyel – közölte a vállalat kedden kiadott közleményében. Az Alibaba széleskörű üzletágai hat fő területre oszlanak majd: felhő, kínai e-kereskedelem, globális e-kereskedelem, digitális térképezés és ételkiszállítás, logisztika valamint média és szórakoztatás.

Külön-külön tőzsdei bevezetések is jöhetnek

A hat üzleti csoportnak saját vezérigazgatója lesz, aki az egyes igazgatótanácsoknak tartozik majd beszámolási kötelezettséggel, és teljes mértékben felelős lesz a teljesítményükért – áll a közleményében. A belföldi kereskedelmi üzletág továbbra is az Alibaba százszázalékos tulajdonában marad. A dolgozóknak írt körlevélben azt is írták, hogy a hat egység olyannyira külön fog egymástól működni, hogy ha feltételek adottak, akkor akár külön-külön tőzsdére is mehetnek.

A mostani lépés nem előzmény nélküli, 2021-ben Zhang már nagyobb autonómiát adott az egyes üzletágvezetők kezébe, a terv már akkor a szétválasztás előkészítése lehetett. Az Alibaba részvényeinek New York-i és hongkongi jegyzési státuszát az átalakítás nem érinti.

Az sem lehet véletlen, hogy a kegyvesztett társalapító és egykori CEO, Jack Ma épp a minap tűnt fel Kínában bő egyévnyi távollét után. Tágabb kontextusba helyezve úgy tűnik, Peking a szigorú covid lezárások és szabályozási korlátok után szeretné visszaszerezni a befektetői bizalmat.

Jack Ma pont nem ezt akarta

A legnagyobb kínai iparosok közé tartozó Ma és a politikai elit között a Hszi Csin-ping elnök által bevezetett szigorú covid-korlátozás, a zéró covid politikája miatt alakult ki nézeteltérés 2020-ban. A tőzsdei bevezetésre készülő Ma üzleti érdekeit súlyosan sértették a járvány miatti lezárások, és a gazdasági elit nevében kritizálta is az intézkedéseket. A válasz nem maradt el, szigorú korlátozások közé szorították az Alibabát, amelynek anyacége, az Ant Group végül nem is tudott tőzsdére lépni. Ma maga több hónapra eltűnt, miközben az is komolyan felmerült, hogy az Alibabát államosítják. Ez végül nem következett be. Az elmúlt év nagy részét Ma Japánban töltötte, de járt az Egyesült Államokban is. A pekingi vezetés az egyre erőteljesebb tiltakozások miatt végül felhagyott a zéró covid politikájával.

A mostani átszervezés nem jelenti Ma visszatérését. Az üzletágak szétbontása ugyanis épp ellentétes azzal, amit Ma tervezett a tőzsdére lépés előtt. Alibaba Economy néven szorosabbra vonta volna a különböző üzletágak együttműködését, ami személy szerint neki is nagyobb befolyást és kontrollt adott volna a kezébe. A cégnél dolgozó azt mondták a WJS-nak, hogy Ma felbukkanása és a strukturális átalakítás között nincs kapcsolat.

The post Soha nem látott átalakítást jelentett be az Alibaba miközben kegyvesztett alapítója hazatért appeared first on Forbes.hu.