:
Breaking News

Új állampapír van a piacon, melyikkel járunk a legjobban a következő egy évben?

Új állampapír van a piacon, melyikkel járunk a legjobban a következő egy évben?

Március 27-től vásárolható a legújabb Prémium Magyar Állampapír. Mutatjuk, hogyan alakulhatnak a hozamok az állampapíroknál és a diszkont kincstárjegyeknél a következő egy évben.

Új állampapírt dobott piacra a Magyar Államkincstár. 2023. március 27-től vásárolható a legújabb, 2030/J sorozatszámú Prémium Magyar Állampapír.

Egyesek szerint ez a favorit, mások a diszkont kincstárjegyekre esküdnek, ha rövid távra szeretnék biztonságos helyre fektetni a pénzüket. A két papírt leginkább a várható hozamuk alapján lehet megversenyeztetni. A Bankmonitor.hu szakértői levezették, melyik tábornak lehet most igaza az előttünk álló 1-2 évre vonatkozóan.

Több ebből Döntött a jegybank az alapkamatról Már a fizetésünkön is érezzük, hogy bajban a magyar gazdaság – mutatjuk, kik keresnek a legjobban

Milyen kamatot fizet az új állampapír?

A Prémium Magyar Állampapír legújabb sorozata (2030/J) március 27-től megvásárolható, futamideje 7 év, kamatozása inflációkövető. Mivel az előző naptári évben 14,5 százalék volt az infláció, így idén ez az érték szolgál a PMÁP kamatbázisául. A kamatprémium ezen felül 1,5 százalékpont, tehát az első évben 16 százalékos éves kamatot fizet.

Az első kamatperiódus egy évnél valamivel rövidebb: 2024. március 20-án lesz az első kamatfizetés. A ténylegesen kifizetett kamat is erre az időszakra szól, mértéke a 16 százalék időarányos része, azaz 15,65 százalék lesz.

Így aki 2023. március 27-én 1 millió forintért vásárol új Prémium Magyar Állampapírt, szűk egy év elteltével 156 500 forinttal lesz gazdagabb.

A második kamatperiódusban fizetett kamat pontos értéke még nem ismert, hiszen a 2023-as inflációtól függ. Ha azonban feltételezzük, hogy a Magyar Nemzeti Bank által megjelölt sáv közepén, 17,3 százalék körül alakulhat az idei infláció, akkor 2024 márciustól kezdődően akár 18,8 százalék is lehet a PMÁP kamata.

Tud-e versenyezni ezzel a Diszkont Kincstárjegy?

Rövid távú befektetést keresve sokaknak a diszkont kincstárjegyek (DKJ) ugranak be elsőként. Ezek az állampapírok jelenleg kivétel nélkül kétszámjegyű évesített hozamokat kínálnak. Így könnyedén felveszik a versenyt a bankbetétekkel, de még némelyik állampapírral is. Az azonban messze nem egyértelmű, hogy az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírral összehasonlítva melyik típus előnyösebb.

A most elérhető, leghosszabb futamidejű diszkont kincstárjegy nagyjából 11 hónap múlva, 2024. február 21-én jár le, azaz egy hónappal megelőzi a Prémium Magyar Állampapír első kamatfordulóját. Jelenleg éves 14,15 százalék hozamot biztosít, tehát a vevők a névérték arányában 88,49 százalékos árfolyamon juthatnak hozzá. Mivel az egy év múlva érvényes DKJ-hozamokat senki nem láthatja előre, és a PMÁP kamatát illetően is nagy még a bizonytalanság, ezért az előttünk álló 11 hónap az a leghosszabb időtáv, amelyre nézve megbízhatóan összehasonlíthatjuk a két versenyző hozamát.

Fej fej mellett a két állampapír

Az árfolyamából könnyedén kiszámítható, hogy a vizsgált 11 hónap idejére a diszkont kincstárjegy nominálisan 13,01 százalékhozamot biztosít.

Aki tehát egymillió forintért vásárol DKJ-t, kereken 130 ezer forint nyereséget tehet zsebre az időszak végén.

Fontos, hogy ebben csak azok lehetnek biztosak, akik a lejáratig megtartják a papírt, ugyanis korábbi eladás esetén csak a változékony piaci áron lehet értékesíteni azt.

A Prémium Magyar Állampapír hozama is megadható a vizsgált időszakra: a 16 százalékos éves hozam időarányos részét kell vennünk, így 14,47 százalékra tehető a 11 hónap alatt megtermelt hozam. Ebből még le kell vonni az árfolyamveszteséget, hiszen a Magyar Államkincstár a bevett gyakorlat szerint lejárat előtt 1 százalékos tőkeveszteség árán vásárolja vissza a prémium állampapírokat. Emiatt a befektető által várhatóan elért nyereség végül csak 13,47% lesz, azaz 1 millió forint kb. 134 700 forint hozamot termel.

Láthatjuk, hogy szinte megegyezik a két állampapírral 2024. február 21-ig elérhető nyereség mértéke. Milliónként nagyjából 4700 forint különbség adódik a várhatóan kézhez kapott összegek között, feltéve, hogy nem változik a visszavásárlási költség mértéke. Ha azonban eljátszunk a gondolattal, hogy jövőre akár 2 százalék is lehet a visszavásárlás költsége, akkor máris elillan a PMÁP előnye, és a DKJ kerül ki győztesként a versenyből, milliónként 5300 forint körüli különbséggel.

Pénz Forbes 3 perc olvasás
Kölcsönből állampapír? Jelentős hozamot lehet vele elérni
Pénz Ács Gábor 4 perc olvasás
A csali, amit nem érdemes bekapni. Kinyírják az egyik legjobb magyar állampapírt

Mi várható a második évben?

Habár az első évben nincs egyértelmű győztes, a második évtől kezdődően várhatóan a Prémium Magyar Állampapír felé billen a mérleg nyelve. A fentebb ismertetett inflációs prognózis alapján a Bankmonitor szakértői arra számítanak, hogy a második kamatperiódusban akár 18,8 százalék is lehet a PMÁP kamata. Ez 2024-ben az infláció mérséklődésének köszönhetően minden bizonnyal számottevő reálhozamot eredményez majd. Ezzel szemben a DKJ-hozamok a mostani szintjükről feltehetően inkább lefelé mozdulnak majd el, amint a jegybank a kitűzött céljainak megfelelően a kamatcsökkentés útjára lép. Annak, aki egy évnél hosszabb időre fektetne be, érdemes ezt a szempontot is mérlegelnie – emlékeztet a közlemény.

The post Új állampapír van a piacon, melyikkel járunk a legjobban a következő egy évben? appeared first on Forbes.hu.