:
Breaking News

Prémiumra számíthatnak a nyugdíjasok, csak ki kell várni

A visszamenőleges hatályú nyugdíjkorrekciót novemberben kaphatják meg az érintettek, de prémiumra csak jövőre számíthatnak a nyugdíjasok.

A Magyar Nemzeti Bank frissített gazdasági prognózisának és inflációs jelentésének részleteit csak csütörtökön ismerhetjük meg. De a főbb számokat, melyek a nyugdíjak szempontjából fontosak, már elérhetők.

Az inflációs várakozások megegyeznek a decemberben közölttel, vagyis 15 és 19,5 százalék között alakulhat idén a fogyasztóiár-index mértéke – írja az mfor.hu.

Több ebből Mégsem ért utol minket Románia, de ettől még nincs ok az örömre A sok sem elég: a BKV rekordösszeget kér, de így is veszteséges lesz

Mivel idén 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, ez a várakozási sáv azt jelenti, hogy amennyiben a várakozás felső sávja egyezik majd meg a tényadattal, akkor az átlagnyugdíj szintjén plusz havi 8000 forinttal nő az ellátás összege.

A visszamenőleges hatályú nyugdíjkorrekciót novemberben egyszerre kapják meg az érintettek. Az átlagos nyugdíj esetén a kiegészítés 11 havi összege több mint 88 ezer forintot is jelenthet. Kérdés, hogy ezt mikor fogja kiutalni a kormány.

Majd jövőre

Jó ideje világos, hogy a nyugdíjprémiumban idén nem reménykedhetnek a nyugdíjasok, mivel míg decemberben a jegybanki szakértők 0,5 és 1,5 százalék közé tették az idei növekedés várható mértékét, ez most már 0 és 1,5 százalék közötti tartományt jelent.

Jövőre azonban változik a helyzet és minden esély megvan arra, hogy novemberben nyugdíjprémiumot utaljon ki a kormány.

A jegybank a következő évre ugyanis 3,5-4,5 százalék közé teszi a GDP-bővülés mértékét, törvény szerint pedig 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés esetén a nyugdíjprémium illeti meg az időseket. Ennek összege maximum 80 ezer forint lehet. 

The post Prémiumra számíthatnak a nyugdíjasok, csak ki kell várni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés