:

„Bocsánat, de ha vezetőként aláírok, nekem ne mondják meg, mit csináljak”

„Bocsánat, de ha vezetőként aláírok, nekem ne mondják meg, mit csináljak”

Két nagyszínpadon fut a magyar Forbes történetének legnagyobb szabású eseménye, a Forbes Power Women’s Summit. Telt ház hallgatta, hogyan hagyta ott a vonatot, vele pedig az osztrák IKEA felsővezetését Árvai Eszter, és hogy az exhíradós Szabados Ági egy szimpla Facebook-csoportból hogy futtatta fel az ország egyik legizgalmasabb könyves vállalkozását.

Mosonmagyarovár. Osztrák határ előtti utolsó állomás. Árvai Eszter az osztrák IKEA HR-vezetőjeként már bő egy éve érlelgeti a gondolatot: elfáradt, kiégett, nem biztos, hogy ő az alkalmas vezető háromezer ember, nyolc bútoráruház és több száz milliárd forintos forgalom fölé. Már a teste is azt jelzi: így nem lesz oké.

„Ha már nincs energiád, nem szabad folytatni, félre kell állni. Nem jó se az embereknek, se magadnak, nem ez a dolgod vezetőként” – foglalja össze a magyar Forbes történetének eddigi legnagyobb eseményén, a Forbes Power Women’s Summiton.

„Oké, menjen a vonat”

Eszter az osztrák időszak előtt az IKEA budaörsi egységét futtatta fel giganyereséges üzletté. Egyetemista édesanyaként kezdte menedzsergyakornoki pozícióban – békát tologatva (raklapmozgató). Már akkor beültették a bogarat a fülébe: elrontotta a korai gyerekvállalással a karrierjét. 18 évet töltött a cégóriásnál. Legnagyobb sikerének mégis a két lányát tartja. Volt vele munkája, hogy az együtt töltött idő az IKEA-s évek alatt ne csak mennyiségi, de minőségi is legyen.

Azt mondja magáról, szigorú vezető volt – „az első három hónapot nem értem, hogy élték túl” –, ugyanakkor érzékeny is. „Körbementem, és ha nem volt vállamig feltöltve a termék, már szóltam is a logisztikának, hogy mi a szitu itt. Egyébként 159 vagyok.”

Hogy multinacionális környezetben is meg tudta-e tartani vezetői autonómiáját? Erre az a válasza:

Árvai Eszterrel és Szabados Ágival Ács Gábor beszélgetett Fotó: Fejes Bence

„Bocsánat, de ha vezetőként aláírok, nekem ne mondják meg, mit csináljak.”

Az osztrák vezetői szék mellé más nagy (ha nem nagyobb) felelősséget is vállalt: kiscicát. Vele kocsizott, vonatozott Bécsbe. Azon a bizonyos téli napon is ott volt, mikor Eszter remegni kezdett, hasa pedig görcsölni. „Határ előtt cica fog, leszáll, vonat el, car sharinggel haza. „Oké, menjen a vonat. Otthon cica le, leül, és pohár bor – ez nagyon fontos. Váltottam, kiszálltam, behúztam a kéziféket.”

Eszter ma üzleti és HR-tanácsadással, vezetésfejlesztéssel foglalkozik. Abban próbál segíteni, hogyan lehet jó, törődő vezetőként, cégként sikeresebb üzletet lehet futtatni, hosszú távon pedig nagyobb profitot elérni. Külföldön is vannak ügyfelei, például Japánban vagy Hollandiában, ahonnan holland párja miatt ingázik. Eszter nagy váltásáról a decemberi Forbes Work mellékletben írtunk hosszan.

Távlati célok? „Go with the flow – mondja. – Keveset szereplek, akit érdeklek, az megtalál.” Végre olvasni is van ideje.

„Ezzel tudok békében lefeküdni”

„Itt a tanulság: mindenki mondjon fel és olvasson” – fűzi hozzá mellőle A most ereje nagyszínpadon Szabados Ági, friss Forbes Women különszámunk címlaposa, a nemrég indult Forbes Business Club alapítótagja. A híradózásból nemrég kiszállt, de a képernyőt teljesen még nem hagyta ott, átváltott az RTL Reggelire. Ami benne és Eszterben közös: sokáig alkalmazottak voltak, aztán elkezdtek vállalkozni nagy sikereket elérve.

A kiskunhalasi lánynak gyerekkori álma volt a híradózás, kicsi kora óta nézte Szellő Istvánt és Erős Antóniát az RTL-en. Így választotta meg tanulmányait is, ha kellett, ingyen dolgozott a szegedi tévénél. Aztán 22 évesen beültették a helyi híradó székébe, 25 évesen pedig már az RTL hétvégi híradójának pultja mögött találta magát.

Kellett 5–6 év, hogy rádöbbenjen generációja egyik nagy sajátosságára: hogy sorra jönnek az újabbnál újabb lehetőségek, és hogy kell valamennyi proaktivitás észrevenni őket és megragadni őket.

8 és fél év híradó alatt őt is elérték a kiégés jelei. Eleinte örök szerelme segítségével kezelte: az olvasással. Facebook-csoportot hozott létre, a Nincs időm olvasni kihívással. Akkor ezek még más idők voltak, mint ma, amikor már Instagramon és TikTokon is menő felvállalni az olvasást és közösségekbe tömörülni. Úgy volt vele, nincs veszítenivalója. „Maximum 10-en a barátokkal cuki könyvklubozunk.” Nemrég lépték át a 60 ezer tagot.

Félúton, 20–30 ezer tagnál érezte úgy, hogy egyre jobban érdekli a könyvkiadás mint hivatás. Fogta megtakarítását és kockáztatott: könyvkiadási alapismereteket tanult (még maga az iskola is le akarta beszélni a hallgatókat, hogy ezt a szakmát válasszák). Érezte persze, hogy „rohadt ciki lett volna az RTL Híradóval a háta mögött belebukni és bezárni”, de kiadója, a Libertine Könyvesboltok ma már a magyar könyvpiac egyik legüdítőbb szereplője páratlan könyvkiadási modellel.

„R ohadt ciki lett volna az RTL Híradóval a háta mögött belebukni és bezárni” Fotó: Fejes Bence

„Borzasztó nagy könyvesboltok vannak Magyarországon, amik persze fantasztikusak. De az biztos, hogy nem fogsz ott úgy könyvet találni, ha csak annyival mész be, hogy olvasni szeretnél valamit. Nem lesz erre ideje a bolti dolgozóknak. Nálam csak könyvmolyok dolgozhatnak. Mi olyan pici boltot csináltunk, mintha bejönnél a nappalimba olvasgatni, én pedig előválogatom neked a könyveket.” Megjegyzi, neki soha senki nem fizetett azért, hogy könyvet ajánljon.

Ami a könyvkiadást illeti, szerinte „egy szerzőnek tisztáznia kell, mi neki a fontos:

Libriben pózolni a könyvével, vagy pedig könyvet írni?”

Ha utóbbi, és az író vállalja, hogy kimarad a nagy bolthálózatokból, a Libertine-féle könyvkiadási modellben nem fog kimarkolni a kezéből akár 50–60 százalékot a kereskedő, cserébe vállalja, hogy Ági boltjaiban jelenik csak meg. „Megkaptam, hogy cuki vagyok, de mennyiséget nem fogok vele tudni eladni.” Ehhez képest ma már folyamatosan fejlesztik az újabb könyvötleteket, hogy azt akár közönségtalálkozókon mutathassák meg színpadon, Ági pedig épp Debrecenben keresi a következő bolt helyét.

„Ezzel a modellel tudok békében lefeküdni aludni”

– mondja.

Szabados Ági és a Libertine sztoriját keresd vadiúj Forbes Women különszámunkban!

The post „Bocsánat, de ha vezetőként aláírok, nekem ne mondják meg, mit csináljak” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés