:
Breaking News

BKK-vezér: „Mindig az volt a mondás, hogy nincs pénz. De most tényleg nincs”

BKK-vezér: „Mindig az volt a mondás, hogy nincs pénz. De most tényleg nincs”

Három fontos gondolat Walter Katalintól a Forbes Power Women’s Summit színpadáról.

Nem lehetetlen küldetés önkormányzati cégből hatékony szervezetet alakítani, de a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) irányításánál természetesen „bőven” jut politikából is – a városvezetés ellenzékisége pedig sok szempontból nehezíti a BKK működését, mondja a város egyik legnagyobb munkáltatója.

Több ebből „Bocsánat, de ha vezetőként aláírok, nekem ne mondják meg, mit csináljak” Eltörlik a pedagógusok eddigi státuszát, újat kapnak

Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője Walter Katalinnal, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójával beszélgetett a Forbes Power Women’s Summit színpadán – három fontos gondolat vezetésről, társadalmi felelősségvállalásról és az ellenszélben való fejlesztési célokról.

Csak úgy teljesítesz a legjobban, ha megtalálod önmagad

Walter karrierje jelentős részét a McKinsey & Company tanácsadójaként töltötte, többek között a budapesti iroda partnere volt. Rengeteget tanult vállalatnál, a mai napig alma matereként hivatkozik a McKinsey-re. Az igazi „work hard, play hard” élmény mellett talán a legfontosabb, hogy úgy tudta igazítani a karrierútját, ami olyan „Walter Katis” – ezt is emeli ki a Power Women’s Summit színpadán.

„Ahogy haladtam előre, sokat gondolkodtam azon, hogy én milyen vezető vagyok. A legfontosabb, hogy mindenki találja meg a saját stílusát, hiszen úgy teljesíthet a legjobban.”

Nem lehetetlen az ellenszél

A BKK élére érkező, de karrierje miatt a versenypiaci működéshez hosszászokó Walter szerint nem lehetetlen vállalkozás az, hogy hatékony szervezetet faragjon a városvezetés által működtetett vállalatból. A BKK jelenleg is nagy transzformáción, szervezeti változáson megy keresztül. Galambos Márton kérdésére, miszerint ez tulajdonképpen leépítést jelent-e, mosolyogva válaszol: nem erről van szó. „Akarat nincs arra, hogy leépítések legyenek.”

Walter a városvezetés ellenzéki mivoltából fakadó ellenszélről is beszélt. Bőven jut a politikából, mondja, de nem neki kell tárgyalnia a kormánnyal. Viszont a politikai helyzet miatt többszörösen nehezített pályán mozognak – a covid, az orosz-ukrán háború, az energiaválság triója mellett a kormányzati pénzelvonások tulajdonképpen „hadi gazdálkodásba” taszították a BKK-t.

„Mindig az volt a mondás, hogy nincs pénz. De volt pénz. Most viszont tényleg nincs”

– mondta Walter a Forbes színpadán. Így nem tudnak korszerűsíteni, és a „szegény ember drágábban él”-üzemmódban bérelnek inkább buszokat, ami hosszú távon nem kifizetődő.

„Akarat nincs arra, hogy leépítések legyenek.” Fotó: Fejes Bence

Ennek ellenére úgy gondolja, hogy nem lehetetlen vállalkozás hatékony szervezetet faragnia a BKK-ból. „Amikor 2019-ben Karácsony Gergely lett a főpolgármester, hittem abban, hogy lehet színvonalas önkormányzati céget vezetni. Még úgy is, ha az alap kiindulás nem a legjobb – és nem a jót kell jobbá tenni, hanem fel kell tűrni az ingujjunkat.”

Nem minden a pénz

Walter Katalinnak a versenyszférát elhagyva nem csak az ingujját kellett feltűrnie, a fizetéséből is jelentősen visszavágott a karrierváltás. Ezt azonban nem gondolja túl – a korábbi karrierjéből felépített egzisztenciája miatt megengedhette a váltást, és szerinte amúgy sem minden a pénz. A „social impact”-ről, azaz a társadalmi hatásról beszél: neki fontos, hogy hatással legyen az emberek életére.

Szerinte erre már az új generáció is egyre inkább figyel – nekik rendkívül érdekes projekteket kínál a BKK (például a Budapest Go vagy a Bubi fejlesztéseit említi). A fizetés sosem lesz egy menő tanácsadócég szintjén, „csak éppen milliók életét lehet befolyásolni” ezekkel a programokkal.

The post BKK-vezér: „Mindig az volt a mondás, hogy nincs pénz. De most tényleg nincs” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés