:

Pál Marci: Az örökbefogadott gyerek az igazi hős, nem a szülő

Pál Marci: Az örökbefogadott gyerek az igazi hős, nem a szülő

Az örökbefogadással kapcsolatos tévhitekről kérdezte Tapasztó Orsi tartalomgyártó és A család az család kampányból ismert Pál Marcit Bánáti Anna, a Forbes főmunkatársa a Forbes Power Women’s Summit eseményén.

„Nem merünk szólni” – mondja Tapasztó Orsi, a Nem akarok beleszólni nevű Instagram-profil egyik tartalomgyártója, mentálhigiénés szakember, aki egy barátnőjének történetét osztotta meg az eseményen. A nő örökbe fogadott egy gyermeket, akit csúfolnak emiatt az iskolában. Amikor Orsi megkérdezte az anyukát, miért nem szól a gyerek tanárának, azt mondta, nem mer külön szólni, biztos látja a pedagógus is azt magától. Meg mi lesz, ha esetleg még ront is a helyzeten, ha a tanár beleavatkozik? Orsi és párja két év várakozás után, öt éve fogadott örökbe egy 3 éves kisfiút, Csabit.

+ 3 kép a galériában + 3 kép a galériában A Forbes Power Women’s Summit színpadán Bánáti Anna, a Forbes munkatársa beszélgetett Tapasztó Orsival és Pál Marcival. Fotók: Fekete Csaba (6 kép)

Pál Marci, a Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora párjával, Ádámmal az egyéni örökbefogadás mellett döntöttek. Kisfiukat, Andrist három év várakozás után, másfél éves korában Marci fogadta örökbe, kislányuk, Hanna születése óta velük van, neki Ádám lett az örökbefogadó szülője. Marci szerint az örökbefogadók oldaláról már egyre kevésbé, viszont az örökbeadók részéről még tabusítva van a téma. „A szülőket is meg kell tudni érteni, hogyan kerültek abba az élethelyzetbe, hogy örökbe adják a gyermeküket.

Ők a láthatatlanok a rendszerben és mindenféle sztereotípiák vannak velük kapcsolatban. Azt gondolom, a legtöbbjük mélyszegénységből érkezik, de a Rózsadombon is előfordul, hogy valaki örökbe adja a gyermekét.”

Hogyan lehet felkészülni az örökbefogadásra?

Orsi két dolgot szokott tanácsolni azoknak, akik örökbe szeretnének fogadni egy gyermeket: vegyenek részt terápián és az örökbefogadás előtt korábban kötelező, most már csak opcionálisnak számító tanfolyamon.

„Hogyha tisztában van a korlátaival és eléggé ismeri magát az ember, úgy amikor először meglátja az örökbe fogadásra váró gyerkőcöt, azt fogja gondolni: ő az én gyerekem.”

„Sok pár elbizonytalanodik az örökbefogadás kapcsán, elfogadja-e a roma kisgyereket vagy sem? Az a jó tanfolyam, ami elbizonytalanít, ami kérdéseket vet fel benned.” – mondja Marci.

A gyermeknek keresnek szülőket, nem pedig a szülőknek gyermeket

Orsi szerint az egyik legnagyobb tévhit az örökbefogadás kapcsán azzal kapcsolatos, hogy a szülők besétálnak egy nagy terembe, ahol kiválaszthatják a számukra szimpatikus gyereket a sok közül. „Csabira ránézve tényleg azt hiszik, ez történt, mert hasonlít ránk.” Az ő esetükben zárt örökbefogadás történt, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) értesítette őket, amikor sorra kerültek a várólistán.

„Magyarországon ezer örökbefogadás történik egy évben, míg Hollandiában ez a szám 30-40. A szülők elfogadóbbak, az örökbefogadásra váró gyerekek száma viszont nő” – mondta Marci, majd hozzátette: külföldön jobban működik a gyermekvédelmi rendszer, a leggyakrabban visszagondozzák a gyerekeket a családba. „Hiszen be kell látnunk, a gyerekeknek a legjobb helye a a vér szerinti családjukban van.”

Marci azt mondja, nem gondolja jó ötletnek az örökbefogadókat piedesztálra emelni. „A gyermeknek keresnek szülőket, nem pedig a szülőknek gyermeket.

A gyerek az igazi hős, ők azok, akik egy óriási puttonnyal érkeznek meg egy új családba.”

„Annyira vagyunk hősök, mint a biológiai szülők, akik úgy lettek egy család. Ez is egy módja a családalapításnak” – teszi hozzá Orsi.

The post Pál Marci: Az örökbefogadott gyerek az igazi hős, nem a szülő appeared first on Forbes.hu.