:
Breaking News

Friss és váratlan: így módosította a kormány az extraprofitadó-rendeletet

Különleges módosításokat hirdetett ki váratlan, előzetesen nem kommunikált rendeletével a kormány, mely az extraprofitadót, azon belül is a Mol által fizetendő különadó szabályait érintik.

A szerda este kihirdetett rendelet a tavaly nyári rendeletet módosítja.  Eszerint egyrészt a Mol új, árbevétel-arányos különadót fog fizetni a 2022-es árbevétele után még idén, három egyenlő részletben – írja a Portfolio.

Másrészt viszont módosítja a Molt terhelő meglévő extraprofitadó-terheket a kabinet, ami alapján úgy tűnik, „adókönnyítés” valósul meg a társaság számára.

Több ebből Itt az extraprofitadó újabb áldozata, komoly bajok jöhetnek Megint hozzányúlt a különadókhoz a kormány – mutatjuk, kiket érint

Az első tétel százmilliárd forintokban mérhető új adókötelezettséget jelenthet az olajcég számára a portál számításai szerint. A kiengedés mértékét nehéz egyelőre megbecsülni, de nem kizárt, hogy összességében csupán egy adóteher-átrendezés valósul meg.

Mindez feltételezhetően ösztönzési céllal, annak érdekében, hogy az adómódosítások befolyásolják a Mol kitermelését és olajimportját.

Az új rendelet első pontja, hogy a Mol (pontosabban az eredeti tavaly nyári rendelet értelmében a “kőolajtermék-előállító”) a 2022-es nettó árbevétele után 2,8 százalékos különadót köteles megfizetni, ami

276,3 milliárd forintos új különadó-fizetési kötelezettséget hozhat a cégnek.

A rendelet ugyanakkor összességében több ponton és mélyebben nyúl bele a Mol által fizetendő meglévő “extraprofitadókba”, ami azt jelenti, hogy a végső mérleg nem több száz milliárd forintos többlet adóteher majd a Mol számára – emeli ki a Portfolio.

A módosítással a kormány egyfajta adóbeszedési-átrendeződést valósít meg ösztönzési célból, a termelés és importfolyamatok befolyásolása, ösztönzése céljából, és most nem költségvetési bevételnövelés volt a fő szándék.

The post Friss és váratlan: így módosította a kormány az extraprofitadó-rendeletet appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés