:

Mesterséges intelligenciával szűrnék a depressziót magyar kutatók

Mesterséges intelligenciával szűrnék a depressziót magyar kutatók

A depresszió felismerését segítő nyelvfüggetlen szoftvert fejlesztenek közösen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Semmelweis Egyetem (SE) szakemberei – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján. A technológia elsősorban az alapellátásban segíthetné a világszerte milliókat érintő mentális betegség szűrését, időt és pénzt spórolva az egészségügynek. Az alkalmazás már elkészült, de élesítéséhez további tesztekre van szükség.

A depresszió népbetegség, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint körülbelül 280 millió ember, a felnőtt lakosság 5 százaléka lehet érintett. Egyes előrejelzések szerint 2030-ra ez a mentális probléma róhatja a legnagyobb terhet a világ egészségügyi és gazdasági rendszereire.

A tünetek sokszínűsége, a mentális problémák körüli stigma és az egészségügyet világszinten érintő humánerőforrás-gondok miatt a betegséget nehéz és időigényes diagnosztizálni. Dr. Hajduska-Dér Bálint, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának munkatársa szerint a depresszió-kutatásban éppen ezért régóta próbálnak objektíven mérhető jellemzőket meghatározni, amelyek orvosi beavatkozás nélkül segíthetik a gyorsabb felismerést.

Ilyen lehet a betegek megváltozott beszéde is, ezért fejlesztettek mesterséges intelligencia alapú beszédhangfeldolgozó alkalmazást a magyar egyetemek szakemberei.

A depressziós betegek beszéde általában megváltozik: monotonabb és halkabb lesz, többször tartanak szünetet. Ezeket a jellegzetességeket tanítjuk meg a szoftvernek egy speciális módszer (Support Vector Regression) segítségével

– magyarázta dr. Kiss Gábor, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének tudományos munkatársa.

A program teszteléséhez az úgynevezett Magyar Depressziós Beszéd Adatbázis 218 depressziós és egészséges embertől (144 nő, 74 férfi) származó hangmintáit használták fel. A kutatók különböző fizikai jellemzőket vetettek össze minden egyes beszédmintában, köztük a hangspektrumot, a hangdinamikát, a dallamváltozást és a beszédritmust.

Az összesített eredményekből kiderült, hogy az alkalmazás akár 76-84 százalékos pontossággal is ki tudja szűrni a depressziós betegeket.

A szoftver emellett Parkinson-kór és diszfónia (száj- és gégedaganat vagy egyéb funkcionális rendellenesség) szűrésére is alkalmas.

The post Mesterséges intelligenciával szűrnék a depressziót magyar kutatók first appeared on 24.hu.