:

Gazdasági okokból marad el a magyar könyvpiac egyik legfontosabb díja

Gazdasági okokból marad el a magyar könyvpiac egyik legfontosabb díja

Az indoklás szerint „gazdasági megfontolások miatt” marad el a magas pénzjutalmakkal és őrületes marketingkampányokkal járó Libri irodalmi díj.

A 444 írta meg: a szervezők tájékoztatták a jelöltlista összeállításában korábban segítő „közéleti személyiségeket”, hogy az idei Libri irodalmi díj elmarad. Hogy miért?

Az indoklás szerint „gazdasági megfontolások miatt”.

A döntés az irodalmi díjat és a sok ezer szavazót megmozgató közönségdíjat egyaránt érinti.

Ha romlik a szíved, az szaglik belőled – Háy János a közönyről és a cégvezetőkről

Most akkor mi lesz?

A bejelentés persze nem zárja ki, hogy jövőre se díjazzon a Libri. Bár a szervezők ennél egy fokkal óvatosabban fogalmaztak a kortárs szerzők és műveik iránti elkötelezettségükről: „…a jövőben megújult formákban népszerűsítjük a kortárs irodalmat, amellett, hogy más műfajokra, témákra is felhívjuk a figyelmet.”

Miért fontos a Libri-díj?

A Libri-díjak nem csupán a melléjük járó 2-2 millió forintos pénzjutalom miatt számítanak a magyar könyvpiac fontos díjainak. Hanem mert évről évre masszív marketingkampányt épít a könyvkereskedelmi és kiadóóriás, a Libri-Bookline a döntős könyvek és szerzők köré, a kampány ideje alatt szinte lehetetlen úgy átutazni a fővároson, hogy ne bukkanjunk beléjük óriásplakátokon. A 2022-es Libri-díjasok ők voltak.

A Libri-Bookline csoportban 2021 tavaszán lett kisebbségi részes a Fidesz-közeli – és vaskos állami támogatásokat élvező – Mathias Corvinus Collegium.

A borítóképen a 2020-as Libri-díjak döntősei.

The post Gazdasági okokból marad el a magyar könyvpiac egyik legfontosabb díja appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés