:

Sok nőnek a családalapítás akasztja meg a karrierjét – de van kiút

Sok nőnek a családalapítás akasztja meg a karrierjét – de van kiút

Avitt-e már az az elképzelés, hogy nőként a pénzügyi szektorban magányos a szakmai élet? Tényleg rosszabbak is lehetnek a női vezetők? Két fontos gondolat a Forbes Power Women’s Summit színpadáról.

Fekete Emese, a Forbes vezető szerkesztője Szeles Nórával, a Tőkeportál alapítójával és Szombati Anikóval, a Magyar Nemzeti Bank digitalizációért és Fintech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával beszélgetett a Forbes Power Women’s Summit színpadán.

A pénzügyi világban nőként

Zsiga Melinda kickbox-világbajnok és Karikó Katalin biokémikus sztereotípiákkal való megküzdései után Fekete Emese a pénzügyi szektor hasonló, a nőket érő előítéleteiről kérdezte Szelest és Szombatit a Forbes Power Women’s Summit színpadán. Ebben a szektorban túlmozdultunk már ezen a világnézeten, vagy nőként még mindig egy kicsit egyedül érzi magát egy szakember?

Fekete Emese, Szeles Nóra és Szombati Anikó a Forbes Power Women’s Summit színpadán. Fotó: Fejes Bence

„Adottságok alapján egyértelműen nincs különbség a nemek között. Én is matekszakra jártam a gimnáziumban, a Közgazdasági Egyetemen is nagyobb volt a női hallgatók aránya.

Családalapításnál bicsaklik meg általában a pénzügyi karrier – sokan azt gondolják a nőkről, hogy gyerekszülés után nem lehet számítani rájuk 10-12 órában.

Nekem szerencsém volt, meg tudtam oldani, de sokan úgymond beragadnak ezen a ponton és kevésbé nagy felelősséggel járó munkába tudnak csak visszatérni” – mondja Szombati Anikó.

Több ebből „Legszívesebben holnap indulnék Magyarországra” – Edith Eva Eger világhírű pszichológus a Forbes Power Women’s Summiton Attól még nem vagy önző, ha magadat választod és meghúzod a határaidat

„A Budapesti Értéktőzsde újranyitásánál nem lógtam ki a sorból – kezdi Szeles Nóra karrierjének felelevenítését. – Hardy Ilona zseniális tőzsdealapító volt már akkor is a példaképem. Ő vett úgymond magához. Akkor annyira nem tűnt föl, de ma már akár visszamenőleg is sokszor megélem, hogy nőként jóval nehezebb érvényesülni. Nem is feltétlen a feladatkörök miatt, hanem ahogy kezelnek a döntéshozók. Ez nem egy tudatos, hanem kulturális folyamat, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra feloldani. Persze, rengeteg a kivétel, sok helyen én sem vettem ezt észre.”

A női és férfi vezetőkről

A Forbes Power Women’s Summit színpadára Philadelphiából online becsatlakozó Karikó Katalin arról mesélt az esemény közel 1500 résztvevőjének, hogy sokszor pont a női vezetőivel gyűlt meg a baja – tudományos lefokozását is nőtől kapta. Nem feltétlen a női főnökök segítik mindig a női beosztottjaikat?

Kétféle férfi vezető van: aki látott minták után felülírja a sztereotípiákat, és akinél a jó példa sem változtat. Fotó: Fejes Bence

„Huszonkét éve dolgozom a Magyar Nemzeti Banknál, kezdetekben pont Mager Andrea volt a főnököm – reagál a kérdésre Szombati. – Csak jót tudok mondani róla. Komolyan fontolóra vett mint vezetői jelöltet. A családalapítás miatt aztán a helyettese, majd utódja végül nem én lettem, de nem hozzá kötném a döntést.”

A szakember azt is hozzátette: a férfi vezetőket két csoportra lehet osztani. „Akiknek már vannak jó tapasztalataik az okos nőkkel – és akiknek szintén vannak, de a sztereotípiák mégis erősebbek.”

The post Sok nőnek a családalapítás akasztja meg a karrierjét – de van kiút appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés