:

Milliárdokat költ a kormány a mesterséges intelligencia kutatására

Milliárdokat költ a kormány a mesterséges intelligencia kutatására

A berlini magyar nagykövetség rendezvényén mutatták be csütörtökön a magyar mesterséges intelligencia ökoszisztémát. Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára elmondta, a jövőben komoly együttműködés alakulhat ki a területen a magyar, illetve a német kutatóintézetek, egyetemek és gazdasági társaságok között – írja az MTI.

A helyettes államtitkár a rendezvényen hangsúlyozta, komoly potenciállal bír a magyar gazdaság számára a mesterséges intelligencia ökoszisztéma ügye. Emellett bemutatkozott a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB), valamint a több mint négyszáz szervezetet tömörítő Mesterséges Intelligencia Koalíció is. Ez utóbbi azért jött létre, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön.

A MILAB kutatásaiba az állam 2020 és 2025 között 12 milliárd forintot fektet be. A platform célja, hogy összefogásra és együttműködésre késztesse a magyarországi kutatóintézeteket és a vállalati szektort.

Bódis felidézte, hogy a MI Koalíció 2018-ban  alakult meg, ez volt az első olyan struktúra, amely összehozta a mesterséges intelligencia ökoszisztéma magyarországi szereplőit. A csoport tevékenysége nyomán létre is jött a Mesterséges Intelligencia Stratégia, amely a 2020-2030 közötti időszakra  határozza meg a teendőket, amelyeket el kell végezni annak érdekében, hogy a mesterséges intelligencia hozzájáruljon a magyar gazdasági eredményekhez és a társadalom jólétéhez.

A magyar-német együttműködés fontosságát hangsúlyozva a helyettes államtitkár jelezte, most is vannak fontos együttműködések: a SZTAKI és az ELKH egyik legeredményesebben működő kutatóintézete például aktív kutatási kapcsolatokkal rendelkezik a németországi Fraunhofer intézetekkel.

Az lenne a cél, hogy ebben az ökoszisztémában a Magyarországon működő szervezetek még erősebbre fűzzék a szálakat a német partnerekkel, és közös projekteket hozzanak létre.

The post Milliárdokat költ a kormány a mesterséges intelligencia kutatására first appeared on 24.hu.