:
Breaking News

Orbán: Közel vagyunk ahhoz, hogy az EU csapatokat akarjon küldeni Ukrajnának

Az Ukrajnának küldött fegyverekről, a szankciók fenntarthatóságáról és az inflációról beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy az európai uniós találkozókon változatlan, háborúpárti állásponttal találkozik a vezetők részéről. „Nem kétség, hogy a háború egyre véresebb és brutálisabb. Az áldozatok száma százezer fölött van, ennek ellenére Európa nagy része továbbra is háborúpárti álláspontot képvisel, és fegyvereket biztosít Ukrajnának” – fogalmazott a miniszterelnök.

Közel vagyunk ahhoz, hogy az EU átlépje a korábban átléphetetlennek vélt határt, és elfogadott legyen, hogy az EU valamilyen formában békefenntartó csapatokat küld Ukrajnának.”

Több ebből Orbán: Közel vagyunk ahhoz, hogy az EU csapatokat akarjon küldeni Ukrajnának Fontos döntést hozott a kormány a nyugdíjakról

A tűzszünetről

Magyarország a békepárti álláspontjával Európán belül kisebbségben van, de a világban többségben Orbán Viktor szerint. Mindenki érzi hogy ez a konfliktus világháborúvá élesedhet, ezért érdekel mindenkit a tengerentúlon is, de amíg ők morális álláspontot képviselnek „egyes vélt vagy valós igazságok mellett”, addig a magyar emberekre valódi veszélyt jelent a háború – fogalmazott.

Orbán Viktor szerint most nem a béketárgyalás részleteiről kell beszélni, hanem a tűzszünetről. „Ne haljon meg több ember, utána ki lehet találni a részleteket.”

A közös EU-s lőszerbeszerzésben Magyarország nem Ukrajna miatt vesz részt, hanem mert így lehet ellátni a magyar hadsereget leggyorsabban és legolcsóbban lőszerekkel.

Az EU nyomásáról

Arra a kérdésre, hogy várható-e a fordulat az EU-s országok állásfoglalásában a gazdasági károkat látva, Orbán azt mondta, hogy „belenéztek a kútba, látták, hogy milyen mély, és ennek ellenére maradtak háborúpártiak az EU-s vezetők. Szerinte az EU értelme megkérdőjeleződött az emberek szemében, hiszen azt a két célt, amiért eleve létezik, nem teljesíti. Szerinte ezek a béke és a jólét megteremtése.

Az inflációról

Orbán kitartott azon álláspontja mellett, hogy elérjük az egy számjegyű inflációt az év végére, és hogy az árstopok addig maradnak, amíg magas az infláció. „Az árstopok hasznosak, de zavarokat is okoznak” – fogalmazott.

Szerinte az első fecskék megjelentek az infláció kezelésében. De nem akar „hurráoptimista” lenni.

The post Orbán: Közel vagyunk ahhoz, hogy az EU csapatokat akarjon küldeni Ukrajnának appeared first on Forbes.hu.