:

Hogyan hatna egy bankcsőd Magyarországra? Mit tud tenni a jegybank?

Hogyan hatna egy bankcsőd Magyarországra? Mit tud tenni a jegybank?

A jegybank folyamatosan egyeztet a kormánnyal, de előfordul, hogy máshogy látnak egyes kérdéseket. Ha azt látnák, hogy a hitelminősítők megítélése szerint a magyar pénzügyi rendszer instabillá válna, az MNB kész lenne közbeavatkozni.

Interjút adott Kondrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Bank360-nak. Szóba jött a banki szabályozás magyarországi gyakorlata és a bankcsődök valószínűsége, a kamatstop és a hitelmoratórium kivezetésének következményei, valamint a kormány és az MNB kapcsolata is.

Több ebből Hogyan hatna egy bankcsőd Magyarországra? Mit tud tenni a jegybank? Vádat emeltek Donald Trump ellen, ez vár most az exelnökre

A bankcsődökről

Arról, hogy miért fordultak elő bankcsődök annak ellenére, hogy a 2008-as válság után szigorodott a szabályozás, Kandrács azt mondta, nagy különbség, hogy akkor az Egyesült Államokból kiindulva egy rendszerszintű bankválság söpört végig az egész világon a bankok összeköttetése miatt. Most viszont egyedi eseteket látunk. 

A magyar bankrendszerben a 2008-as válság után a korábbinál sokkal szigorúbb szabályozói, felügyelési követelmények születtek. 2013 óta, mióta a pénzügyi felügyelés a jegybankhoz került, elvárják a különböző mutatószámoknak való megfelelést, nem engedik, hogy bármelyik piaci szereplő felpuhítsa ezeket.

„A mostani külföldi bankválságoknak nincs közvetlen hatása a magyar bankrendszerben”

– mondta Kandrács, és kijelentette, hogy itthon nem fordulhatna elő az, ami 2008-ban a Fed és a Lehman Brothers között történt.  

A magyar bankrendszer tőkéje ma 6500 milliárd forint, a tőkemegfelelési mutató több mint 18 százalék, ami az elvárt szabályozói limit fölött áll,a likviditási megfelelési mutató az előírt 100 százalék helyett 168 százalék

– ismertette a legfontosabb adatokat. 

Pénz Forbes 2 perc olvasás
Másfél évtizede nem láttunk ekkora bankcsődöt – mi lesz a betétesekkel?
Üzlet Ács Gábor 5 perc olvasás
Csak idő kérdése, Nagy Márton mikor veszi be a jegybankot is

Milyen következményekkel járna a kamatstop kivezetése?

Kandrács elismerte, hogy plusz teher a bankok számára a kamatstop és a törlesztési moratórium, azt mondta, ők most ezzel járnak hozzá a közös teherviseléshez.

Ugyanakkor a bankok tíz százalék körüli nyeresége nem tekinthető rossz évnek.

Az intézkedések kivezetésre úgy látja, van ideje felkészülni a lakosságnak. „A bankok megtalálták a problémás ügyfeleket, kezelik szerződéseiket, és megfelelően céltartalékolták is a veszélyben lévő hiteleket” – mondta. 

Folyamatosan egyeztetnek a kormánnyal, de előfordul, hogy máshogy látnak egyes kérdéseket. Ha azt látnák, hogy a hitelminősítők megítélése szerint a magyar pénzügyi rendszer instabillá válna, az MNB kész lenne közbavatkozni.

The post Hogyan hatna egy bankcsőd Magyarországra? Mit tud tenni a jegybank? appeared first on Forbes.hu.