:

Kimondták: nem lehet eltitkolni, mennyit nyert Mészáros Lőrinc az autópálya-koncesszión

Perre kellett menni az autópálya-koncessziós szerződések mellékleteinek részleteiért, amiből kiderülne, mennyibe került a pályázat az adófizetőknek. A Fővárosi Törvényszék szerint nem lehetnek titkosak a papírok.

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítélete szerint a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKI) nem titkolhatja tovább, hogy milyen feltételekkel adta koncesszióba a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét a Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető cégcsoportoknak. Az ítélet nem jogerős, a vesztes még fellebbezhet, számolt be a Szabad Európa.

Üzleti titok

A lap korábban hiába próbálta közérdekű adatigényléssel megtekinteni az állam nevében eljáró NKI és a Szíjj Lászlóhoz köthető Themis magántőkealap között létrejött koncessziós szerződés mellékleteit. Ezek tartalmazzák a konkrét összegeket és a szerződés alapján egyéb fontos információkat. 

Üzleti titokra hivatkozva akkor nem mutatták meg a lényegi részeket az iratbetekintésen, a lap a bírósághoz fordult. A per során nem sikerült az üzleti titok fennállását bizonyítani, ezért a kért tizenegy darab mellékletet ki kell adniuk.

Mi derülne ki a mellékletekből?

A kért mellékletekből egy sor fontos dolog kiderülne, ami az adófizetők számára releváns, például

hogy milyen feltételekkel kapta meg majdnem az összes hazai autópálya- és autóút üzemeltetésének, új utak építésének és a régiek felújításának jogát 35 évre Szíjj László magántőkealapja, hogy mik voltak a konkrét összegek,hogy milyen feltételekkel lehet a szerződést felmondani, de azt is, hogy mi volt a nyertes ajánlat.

The post Kimondták: nem lehet eltitkolni, mennyit nyert Mészáros Lőrinc az autópálya-koncesszión appeared first on Forbes.hu.