:

„Visszafogadnánk a Liu testvéreket”

Kósa Lajos, a korcsolyaszövetség elnöke szerint „nem lenne egyszerű”, de „nem is kérdés”, hogy visszafogadnák-e a Kínában épp most debütáló Liu testvéreket. Már ha jönnének.

Kósa Lajos fideszes politikust, országgyűlési képviselőt Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöki minőségében kérdezte a 24.hu. Elsősorban a sportágat érintő témák merültek fel, politika csak közvetetten.

„Nem tudom”, „nem egyszerű”, „nem kérdés”

A hosszú interjú végén Kósa többször sem ad egyértelmű választ arra, hogy látják a szövetségnél, visszatérhet-e még a gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang Magyarországra, miután néhány hónapja a szövetség ingyen elengedte őket, hogy Kínában folytassák pályájukat. Arról, hogy milyen körülmények között, a 444 cikkét érdemes elolvasni – benne Kósa korábbi harcias nyilatkozatairól és a végén közbelépő, a Liuktól közös fotóval búcsúzkodó Orbán Viktorról.

Több ebből „Visszafogadnánk a Liu testvéreket” Brutális bírság a magyar tőzsdén – a jegybank akár a részvényt is kész kivezetni

Ha az olimpiai bajnok Liu testvérek a következő évben bármilyen ISU-világkupán vagy nemzetközi versenyen elindulnak kínai színekben, a 2026-os olimpián már csak kínaiként tudnak rajthoz állni – mondja Kósa. Hozzáteszi, ha csak a kínai bajnokságban versenyeznének, vagy más nem ISU-rendezvényen (például kínai vagy koreai válogatókon), akkor elméletben visszatérhetnek.

Hogy van-e erre esély? „Nem tudok válaszolni erre a kérdésre, mert a két srác óriási tehetség volt. Most is azok. A világ legjobb korcsolyázói.”

Végül azért Kósa úgy fogalmaz:

„Összességében nem kérdés: nem lenne egyszerű, de ha jönnének, visszafogadnánk a Liu testvéreket.”

Hozzáteszi, hogy Kínában nincs kettős állampolgárság, ott a magyarról le kellett mondaniuk, de „ők magyarok is”. „Ha jönnének, mondjam azt nekik, hogy oké, de akkor egy kör hátrány?”

„Kínai állampolgárok leszünk”

Liuék, ahogy arról a Sportal is írt, épp most mutatkoztak be a kínai short track bajnokságon. Szintén a Sportal írta meg néhány napja, hogyan debütált a testvérpár a múlt hétvégén az új egyesületnél – kezükben az országváltást bizonyító okiratokkal.

„Édesapánk kínai, Tiencsinből származik. Ezért döntöttünk végül úgy, hogy

kínai állampolgárok leszünk, és versenyen is képviseljük hazánkat.

Így, hogy oklevél is bizonyítja, még inkább kínainak érezzük magunkat” – hangzott el a bemutatáskor Liu Shaolin Sándortól.

Orosz állampolgárok, Sebestyén Júlia

A teljes 24.hu-interjú Kósával itt olvasható. Szóba jött az is például, hogy

többségében miért orosz – vagy bő egy éve még orosz – állampolgárok képviselték Magyarországot junior és felnőtt világversenyeken,vagy hogy miért nem vizsgáltatta ki azokat a szülői leveleket, melyek gyermekbántalmazást is sejtető észrevételeket fogalmaztak meg Sebestyén Júlia pedagógiai módszereivel kapcsolatban.

The post „Visszafogadnánk a Liu testvéreket” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés