:
Breaking News

Brutális bírság a magyar tőzsdén – a jegybank akár a részvényt is kész kivezetni

Az MNB 105 millió forint bírságot szabott ki a Set Group Nyrt.-re, a cég nem együttműködő. 90 napjuk maradt tisztázni a helyzetet, különben a legsúlyosabb szankcióra is kész az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felfüggesztette a tőzsdei kereskedés alól a Set Group Nyrt.-t, és célvizsgálatot végzett a kibocsátó rendkívüli tájékoztatási kötelezettségével kapcsolatos gyakorlatának jogszerűsége és a közzétételek megalapozottsága áttekintésére, közölte az MNB.

Több ebből „Visszafogadnánk a Liu testvéreket” Brutális bírság a magyar tőzsdén – a jegybank akár a részvényt is kész kivezetni

A vizsgálat során felmerült adatok alapján a jegybank kiterjesztette eljárását a piaci manipuláció tilalmára, illetve a bennfentes információ nyilvános közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezések esetleges megsértésének vizsgálatára is.

Mit találtak?

A jegybanki vizsgálat jelentős számú tájékoztatási visszásságot tárt fel a kibocsátónál, írják.

A Set Group rendszeresen hozott nyilvánosságra olyan közzétételeket, melyek pozitív várakozásokat ébreszthettek a befektetőkben a kibocsátó jövőjét, üzleti lehetőségeit, teljesítményét és pénzügyi helyzetét illetően. A kibocsátó azonban a vizsgálat során számos esetben nem tudta igazolni ezen beharangozó közzétételei megalapozottságát. Az ellentétesen alakuló eseményekről azonban már nem számoltak be közzétételeikben.

Egy sor más fontos dologról sem számolt be a cég, például

csoporttagja eszközbeszerzésének meghiúsulásáról, unokavállalata konszolidációs körből való kikerülésének tényéről, leányvállalata üzletrész-értékesítéseiről, a konszolidációs körébe tartozó társaságai jelentős értékű szerződéseiről, illetőleg azok felmondásáról, továbbá leányvállalatával szemben harmadik fél által támasztott, a konszolidált árbevételéhez viszonyítottan nagy értékű követelésről.

Készek a legsúlyosabb szankcióra is

A vizsgálat lezárásáig a cég az MNB többszöri felszólítására sem nyilatkozott az egyes vizsgált közzétételek kapcsán az azokhoz kötődő bennfentes információk azonosításáról, kezeléséről.

A jegybank tavaly májusban felfüggesztette a Set Group részvényeinek tőzsdei kereskedését, felügyeleti bírságot szabott ki a 2021-es éves jelentés közzétételének – jelenleg is fennálló – elmaradása miatt, és csalás és a számvitel rendjének megsértése gyanújával feljelentést is tett. A felfüggesztés azóta is érvényben van.

Mostani vizsgálata során az MNB kétszer is eljárási bírsággal sújtotta a kibocsátót, mivel egyes adatszolgáltatási, nyilatkozattételi kötelezettségét időben nem teljesítette.

Ezután még 20 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó, illetve 85 millió forint piacfelügyeleti bírságot a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályok megsértése miatt. Kiemelt súlyosító körülménynek minősült, hogy a kibocsátó nem működött együtt a vizsgálat során. Az MNB a célvizsgálat megállapításaival összefüggésben tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést is tesz.

Amennyiben a Set Group nem tesz lépéseket a jelenleg is fennálló jogsértő állapot megszüntetése érdekében, az MNB kész a tőzsdei kibocsátókkal szembeni legsúlyosabb szankció, a tőzsdei terméklistáról történő törlés alkalmazására is, írta az MNB.

The post Brutális bírság a magyar tőzsdén – a jegybank akár a részvényt is kész kivezetni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés