:

Ez a repülő háromszor gyorsabb a mostaniaknál

Ez a repülő háromszor gyorsabb a mostaniaknál

Egy svájci start-up olyan hidrogénüzemű utasszállító repülőgépet fejlesztett ki, amely a jelenlegi 20 óra helyett alig több mint négy óra alatt képes megtenni az utat Európából Ausztráliába – írja az Interesting Engineering.

A Destinus vállalat állítása szerint technológiájuk révén a Frankfurtból Sydneybe tartó járat 4 óra 15 perc, a Frankfurtból Sanghajba tartó járat pedig 2 óra 45 perc alatt teheti meg az adott távot. Ez mintegy nyolc órával rövidebb, mint a jelenlegi út hossza. 

Az Eiger elnevezésű repülőgép prototípusa 2022 végén már túlesett néhány sikeres tesztrepülésen. A spanyol tudományos minisztérium pedig nemrégiben további 12 millió euró támogatást bocsátott a projekt rendelkezésére.

Az összegből a spanyol ITP Aero hajtóműgyártó cég segítségével hidrogénhajtóművek tesztelésére szolgáló létesítményt építenek Madrid mellett. Egy még ennél is nagyobb, 15 millió eurós támogatást pedig a folyékony hidrogénnel történő hajtás kutatásába invesztálják.

Rengeteg hidrogénenergiával kapcsolatos kutatás zajlik napjainkban, mivel a hidrogén elégetése során leginkább csak hő és víz keletkezik. A melbourne-i RMIT Egyetem kutatói például olyan 3D-nyomtatott katalizátort készítettek, amely képes a hangsebesség ötszörösének megfelelő sebességű meghajtására, ráadásul úgy, hogy a repüléskor keletkezett hőt folyamatosan hűti.

The post Ez a repülő háromszor gyorsabb a mostaniaknál first appeared on 24.hu.