:

Váratlan helyen tiltották be a Chat GPT-t

Az olasz adatvédelmi hatóság péntek reggeli közleménye szerint Olaszországban azonnali hatállyal betiltják a világhírű csetbot, az Open AI-féle Chat GPT használatát.

Részletek

A hatóság szerint a mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatólaboratórium a személyes adatok gyűjtésével sérti az adatvédelmi szabályokat – el is rendelték, hogy a Chat GPT fejlesztője azonnal hagyjon fel az olaszországi felhasználók adatainak gyűjtésével és kezelésével, amíg az adatgyűjtési módszer nem módosul.A hatóság kifogásolja azt is, hogy az Open AI semmilyen módon nem szűri, hogy kiskorú is hozzáférjen a szolgáltatáshoz, ily módon ki vannak téve a Chat GPT olyan válaszainak is, ami az életkorukból fakadó fejlettségi és önismereti szintjüknek lehet, hogy egyáltalán nem megfelelő.A hatóság azt írja, az Open AI-nak húsz napja van arra, hogy beszámoljon arról, milyen intézkedéseket hajtott végre a szabályozások érdekében. Ha ezt elmulasztják, az olasz hatóság akár 20 millió dolláros bírságot is kiszabhat (vagy legfeljebb az éves globális forgalmuk négy százalékát). Több ebből Fontos új feladatokat kapott Müller Cecília Kivásárolja közös cégükből a kormány építőipari jolly jokerét Mészáros Lőrinc

És most?

Az amerikai The Verge a cikk írásának pillanatában VPN-kapcsolaton keresztül még elérte a Chat GPT-t, ha a forgalmat Milánó felé terelik át. Biztos kell egy kis idő, míg le tudják lőni Olaszországban a szolgáltatást, bárhogy is legyen, egyelőre az Open AI sem reagált még az ügyre.

Előzmény

A kutatólabor pont egy hete számolt be arról, hogy nemrég le kellett állítaniuk a csetbotot, mivel egy bug miatt átmenetileg szenzitív felhasználói adatok és mások Chat GPT-s beszélgetései is láthatók voltak néhány felhasználó számára.Olasz szempontból annyi előzménye azért volt az ügynek, hogy az adatvédelmi hatóság februárban betiltott már egy másik MI-alapú csetbotot is, a Replika.ai-t, méghozzá a kiskorúakra, valamint érzelmileg instabil emberekre gyakorolt kockázatokra hivatkozva. Ez az a csetbot, ami azzal vált hírhedtté, hogy nemrég kivezették belőle az erotikus szerepjáték funkciót. A döntés miatt több olyan felhasználó is felhördült, aki elsősorban mélyebb, személyesebb kapcsolat tartására használta a szolgáltatást.

The post Váratlan helyen tiltották be a Chat GPT-t appeared first on Forbes.hu.