:
Breaking News

8+1 nő őszinte vallomása arról, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális

8+1 nő őszinte vallomása arról, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális

Ferenczi Szonja idén ismét életre hívta az Ezerarcú endometriózis kampányt. A betegség akár meddőséghez is vezethet, ennek ellenére a társadalom és az orvosok a mai napig gyakran csak legyintenek rá.

Tavaly már olvashattatok nálunk Ferenci Szonjáról, aki saját Instagramján indított kampányt annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az egyik legnehezebben diagnosztizálható nőgyógyászati betegségre. Az Ezerarcú Endometriózis projekt tavaly 30 nő bevonásával készített képes riportot, amiben minden képhez edukációs kártyán adtak információt a betegséggel kapcsolatban. Idén a projekt megújult, és Szoni most videós tartalmakkal mutatja be 8 érintett történetein keresztül az endometriózis testi, lelki, párkapcsolati vonatkozásait.

Az endometriózisról

Az endometriózis – dióhéjban és közérthető módon – annyit jelent, hogy a méhnyálkahártyához hasonló szövet jelenik meg és szaporodik a méh üregén kívül, ezzel gyulladásokat és összenövéseket okozva a szervezetben. Vezető tünetek között tartják számon a fájdalmas menstruációt, fájdalmas szexuális életet, a hasmenést a havi vérzés során. A meddőségek 50 százalékát is az endometriózis okozza – írtuk a tavalyi cikkünkben. Az Endometriózis Magyarország alapítvány arról is beszámol, hogy a betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-,vég-, illetve ritkábban a vékonybelet, a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, tüdőt is. 

Miért fontos beszélni erről a betegségről? 

Magyarországon még mindig tabu beszélgetni a menstruációról, menstruációs fájdalmakról”

– mondja el Szonja, aki személyesen is érintett a betegségben. “Sok nő élhette már át azt, hogy nőgyógyászok, akik nem specializálódtak az endometriózis kezelésére, elküldték őket azzal, hogy szorítsák össze a fogukat, másnak is fáj, tűrjenek.

A jó élet Fekete Emese 12 perc olvasás
Nincs még egy terület, ahol több téves információ lenne a nők fejében, mint ebben a témában
Legyél jobb! Takács Dalma 10 perc olvasás
„Hatalmas teher, hogy nem tudod megmutatni a másiknak, min mész keresztül” – ma van az endometriózis világnapja
Interjú Fekete Emese 16 perc olvasás
Nők, akik nem hiszik el, hogy jók. Karrierek úszhatnak el a menopauza miatt

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a fájdalmas menstruáció és fájdalmas szexuális együttlét nem normális és ilyen tünetek mellett komoly betegség is állhat a háttérben.” 

Annak ellenére, hogy a kampányban szereplő nők történetében rengeteg közös pont van, témájában szinte mindegyik eltérő: van, aki a termékenységi kihívásairól beszél , míg más a húgyhólyag-endometriózis tüneteiről: amellett, hogy fél-egy órán át tovább nem bírta ki a WC közelsége nélkül, a vizeletürítés hatalmas fájdalmakkal is járt számára. Van olyan szereplő, aki a 2022-es kampány hatására kezdte felismerni, hogy endometriózissal van dolga, mert addig azt gondolta, hogy csak beképzeli a betegséget és a tünetek nem függnek össze. A szereplők között olyan nő is előfordul, akinek semmilyen tünete nem volt, mégis negyedik stádiumú endometriózist diagnosztizáltak nála egy rutin nőgyógyászati beavatkozás során. 

„A kampány üzenete még, hogy fontos holisztikusan szemlélni a betegséget: a fizikai mellett a mentális és lelki oldal kezelésére is oda kell figyelnie az érintetteknek” – teszi hozzá Szoni.

The post 8+1 nő őszinte vallomása arról, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés