:

Olajkartell: jött, vágott, győzött? Mitől ugrott ekkorát az olaj ára?

Olajkartell: jött, vágott, győzött? Mitől ugrott ekkorát az olaj ára?

Váratlan bejelentés a nagy olajkitermelőktől, látványosan meg is ugrott tőle a kőolaj világpiaci ára.

A Brent típusú nyersolaj hordójának ára 84,9 dollár felett járt a hétfő hajnali kereskedelemben, körülbelül 5 dollárt ugrott a péntek esti záráshoz képest.

Mindezt azután, hogy Szaúd-Arábia és más OPEC+-országok vasárnap ismét összezártak, és váratlanul újabb kb. 1,16 millió hordóval vágták meg saját napi olajkitermelésüket. És még azelőtt, hogy az OPEC+, azaz a Kőolaj-kitermelő Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli országok, köztük Oroszország hétfőn miniszteri tanácskozást tartanának.

Milliárdos céget épített, de meg sem hallgatja azokat, akik bejelentkeznek érte

Miért?

„A kitermelés meglepetésszerű csökkentése összhangban van az OPEC+ új álláspontjával, vagyis hogy proaktívan cselekednek, amit jelentősebb piacrészvesztés nélkül tehetnek meg” – mondták a Reuters szerint a Goldman Sachstól.

Hasonló összezárásra tavaly októberben is volt példa, a nagy olajkitermelők akkor az előzetes várakozásokat meghaladó módon, napi 2 millió hordóval csökkentették a kitermelésüket. Ez ugrott meg most egy újabb, úgymond „önkéntes”, kb. 1,16 milliós vállalással, az élen Szaúd-Arábia félmillió hordójával. Mellettük Oroszország is újra megerősítette, amit még februárban bejelentett, hogy 2023 végéig további félmillió hordóval vágja meg a saját kitermelését.

Így az OPEC+-országok által bejelentett vágások összesen már 3,66 millió hordónál tartanak

– írja szintén a Reuters.

Ki mekkorát vágott (hordó per nap)? Szaúd-Arábia: 500 000 Oroszország: 500 000 Irak: 211 000 Egyesült Arab Emírségek: 144 000 Kuvait: 128 000 Kazahsztán: 78 000 Algéria: 48 000 Omán: 40 000

Így alakul az olaj ára

Múlt hónapban a nyersolaj hordónkénti világpiaci ára 15 hónapja nem látott szint felé, 70 dollár közelébe csökkent, innen kezdett el március folyamán 80 felé kapaszkodni. Már csak emiatt is volt váratlan az OPEC+-országok lépése, valamint korábban a Reuters szerint is több, az ügyhöz közeli forrás sem látta valószínűnek az újabb kitermelési vágást.

Most a Pickering Energy Partners nevű befektetési cég hordónkénti 10 dolláros áremelkedéssel számolt az OPEC+-országok vasárnapi bejelentése után.A Goldman Sachs 95 dollárra emelte előrejelzését az év végére a Brentre, valamint 100 dollárra a 2024-es jóslatát.

A borítóképen az OPEC logója a szervezet bécsi székházán.

The post Olajkartell: jött, vágott, győzött? Mitől ugrott ekkorát az olaj ára? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés