:

Szijjártó: Több tízmilliárd köbméter orosz gáztól eshetünk el, nem adjuk fel Azerbajdzsánt

Szijjártó: Több tízmilliárd köbméter orosz gáztól eshetünk el, nem adjuk fel Azerbajdzsánt

60 milliárdról körülbelül 8-10 milliárd köbméterre zuhanhat idén az unióba áramló orosz vezetékes gázexport – mondta a 4. Budapest LNG Summit konferencián Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó bevezető beszédéről a Portfolio tudósított. A lap szerint a miniszter szavaiból arra lehet következtetni, hogy ahol még történik orosz gáz szállítása (ukrajnai tranzit, Török Áramlat), ott jócskán csökkenhetett idén a szállított mennyiség.

Szijjártó szerint a 2022-es gázárak és az Északi Áramlat vezetéket ért támadások is megkérdőjelezik az európai energiapiac stabilitását, és az energetikai infrastruktúra sérülékenységére világítanak rá.

Milliárdos céget épített, de meg sem hallgatja azokat, akik bejelentkeznek érte

Szijjártó kijelentette,

„ez a tél nagyon nagy kihívás lesz az energiaellátás kapcsán, és akkor az árakról még nem is beszéltünk”.

Nehézségként említette még, hogy

a covidkorlátozások enyhítése és a kínai gazdasági nyitás növekevő gázkereslettel fog járni, ez pedig elszívhatja az Európába irányuló LNG-szállítmányokat.Hozzátette azt is, hogy bár az új LNG-kapacitások volumene 52 milliárd köbméter volt, az kérdés, hogy idén mennyi plusz lesz, mert közben az orosz vezetékes szállításoknál az említett volumen várhatóan ki fog esni.

„A diverzifikáció során sem vagyunk hajlandóak feladni a kapcsolatokat a megbízható szállítókkal, ez semmi esetre sem történhet meg ”

– tette még hozzá Szijjártó, felelevenítve azt is, hogy Azerbajdzsánnal évi 2 milliárd köbméteres hosszú távú importszerződést kötött Magyarország.

The post Szijjártó: Több tízmilliárd köbméter orosz gáztól eshetünk el, nem adjuk fel Azerbajdzsánt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés