:

Több mint 21 milliárd dollárt ér az év nagy sportüzlete

Több mint 21 milliárd dollárt ér az év nagy sportüzlete

Végre elkelt a világ legnagyobb pankrátorszervezete, a World Wrestling Entertainment (WWE). A vevő hivatalosan is az Ultimate Fighting Championshipet (UFC), a világ vezető MMA-szervezetének tulajdonosa, az Endeavor nevű sport- és szórakoztatóipari óriás.

A WWE több évtizeden át a McMahon család tulajdonában állt. Vince McMahon az ellene szóló szexuális zaklatási vádak közepette hagyta ott 40 év után a pankrátorszervezet vezérigazgatói székét. Aztán idén januárban váratlanul visszatért a pozíciójába, azóta ő vezeti a felvásárlásról szóló tárgyalásokat.

Sziget a Forbes.hu-nak Demeter Szilárd nyilatkozatairól: Magyar cég magyar szakembereinek elismerése

Hogyan tovább?

Az Endeavor egyesíteni fogja a két szervezetet, a részvénycserés egyesülés a UFC-t 12,1 milliárd dollárral, a WWE-t 9,3 milliárd dollárra értékeli az amerikai tőzsdefelügyeletnek hétfőn benyújtott dokumentum szerint.

Az így létrejövő küzdősportóriás értéke így bőven 21 milliárd dollár felett,

51 százalékos többségi tulajdona lesz benne az Endeavornek, a WWE-részvényeseknek pedig 49. Előbbinek 6, utóbbinak 5 helye jut majd az új cég igazgatótanácsában, a céget várhatóan az Endeavor vezérigazgatója, Ariel Emanuel fogja irányítani. A két szervezet vezetőségében előreláthatzóla. Az új részvénnyel várhatóan TKO néven lehet majd kereskedni.

A UFC és a WWE vezetősége láthatóan a helyén marad, így például az MMA-szervezet jól ismert elnöke, Dana White, valamint a WWE oldaláról Nick Khan is.

Két perc alatt hozták meg életük döntését, Michelin-csillag lett a vége – így írt történelmet egy magyar étterem Esztergomból

Megérte?

Hát persze. Az Axios okosan meg is jegyzi a hétfői bejelentésről, hogy jobbkor nem is jöhetett volna az egyesülés. Hiszen az így létrejött cégnek – két ilyen világhírű márkával a zsebében – innentől erősebb lesz az alkupozíciója, hogy a különböző tévés és streamingjogokért magasabb árakat harcolhasson ki.

A WWE NBC Universallal és a Foxszal kötött lineáris tévés jogai az Egyesült Államokban jövőre járnak le, a szintén NBC Universal-féle Peacockkal kötött streamingjogok 2026-ban. A UFC még 2019-ben kötött ötéves tévés megállapodást az amerikai ESPN sportcsatornával.

The post Több mint 21 milliárd dollárt ér az év nagy sportüzlete appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés