:

Bemutatták a történelmi űrmisszió űrhajósait

Bemutatták a történelmi űrmisszió űrhajósait

Hétfőn bejelentette a NASA, hogy ki lesz az a négy űrhajós, aki az Artemis-2 keretében eljuthat a Holdoz – írja az AFP.

A küldetés történelmi jelentőségű: 50 éve nem járt ember az égitestnél.

A misszióval először juthat el egy nő és egy fekete a mélyűrbe, az Orion kapszula előreláthatóan 2024-ben kerülheti meg a Holdat.

Az Artemis-2 küldetés tagjai:

​Christina Koch villamosmérnök, aki a leghosszabb űrrepülés női rekordere, Victor Glover haditengerészeti pilóta, aki az űrhajó pilótája lesz, Reid Wiseman, a NASA veteránja és a misszió parancsnoka, Jeremy Hansen korábbi pilóta, a Kanadai Űrügynökség tagja.

Utoljára 1972-ben, az Apollo-program keretében járt ember a mélyűrben. Hansent leszámítva korábban mindegyik asztronauta megfordult a Nemzetközi Űrállomáson, a kanadai űrhajósnak viszont ez lesz az első űrrepülése.

Mark Felix / AFP Balról jobbra: Jeremy Hansen, Victor Glover, Reid Wiseman és Christina Koch.

A program első küldetése, az Artemis-1 robotizált volt, az űrhajó sikeresen megkerülte a Holdat. Az Artemis-2 célja, hogy a Space Launch System rakétarendszer és az Orion tesztelésével előkészítse a későbbi Holdra szállást, amely legkorábban 2025-ben valósulhat meg. Az Artemis-programra alapozva a NASA utóbb állandó emberi jelenlétet alakítana ki az égitesten, és a Marsra is asztronautákat küldene.

The post Bemutatták a történelmi űrmisszió űrhajósait first appeared on 24.hu.