:
Breaking News

Bajban a nagyszájú milliárdos űrcége, csődöt is jelentett

Bajban a nagyszájú milliárdos űrcége, csődöt is jelentett

Az űrszondák és rakéták kilövésének piaca egyre nagyobb, de Richard Branson egyik cégének sorsát végleg megpecsételte egy januári sikertelen tesztkilövés.

Csődöt jelentett a különc brit milliárdos, Richard Branson űrcége az Egyesült Államokban, miután nem sikerült finanszírozást szereznie a további működéshez. A Virgin Orbit kisebb, magán- és állami műholdak kilövésére specializálódott, de egyre nehezebb helyzetbe került miután több kilövési kísérlete is sikertelen volt (legutóbb januárban).

Jó pénzért eladnák, ami maradt

A társaság egy hete gyakorlatilag felfüggesztette a működését, alkalmazottai nagy részét is elküldte, most pedig csődvédelmet kért. A cég a Branson érdekeltségébe tartozó Virgin Investments-től 31,6 millió dollár pótlólagos finanszírozást kap egyelőre, a cél, hogy el tudják adni.

A csődbejelentésben szeptember 30-ai állapot szerint mintegy 243 millió dolláros vagyont és 153 millió dolláros adósságot tüntetettek fel. A Virgin Orbit 33 sikeres kilövést hajtott végre, a társaság szerint a csúcstechnológia, amit kifejlesztettek vonzó lesz a piacon. A cég kevesebb mint 2 éve lépett tőzsdére, akkor a piac 3,2 milliárd dollárra értékelte. A januári brit rakétakilövési kudarc ugyanakkor végleg megpecsételte a projekt sorsát, amely korábban több mint 460 millió dollárnyi befektetői tőkét szívott fel.

Richard Branson a Forbes.hu-nak: Követem a magyar politikát. Nem megy túl jól

Milliárdosok az űrben

Richard Branson, a szókimondó brit milliárdos vagyonát jelenleg az amerikai Forbes 3 milliárd dollárra taksálja. A Virgin márkanév alatt működik a vállalatbirodalma, köztük a Virgin Atlantic légitársaság, a Virgin Media és a szintén űrtechnológiával foglalkozó Virgin Galactic. Utóbbi külön cég a most csődöt jelentő Orbittól, a Virgin Investmentsnek 11 százalékos részesedése van benne.

Branson mellett a Tesla-vezér Elon Musk (SpaceX) és az Amazon-alapító Jeff Bezos (Blue Origin) számít még nagy játékosnak az űrpiacon.

The post Bajban a nagyszájú milliárdos űrcége, csődöt is jelentett appeared first on Forbes.hu.