:

Itt a bejelentés: jön a fővárosi lakásügynökség

Karácsony Gergely fővárosi lakásügynökséget alapít. A főpolgármester szerint Budapesten is lenne hely új lakásoknak, például az elhagyatott vasúti területek helyén.

„2030-at jobban látom, mint az idei év másik felét” – kezdte beszédét Karácsony Gergely a Magyarország 2030 konferencián. A főpolgármester elmondta: jelenleg az alapvető közszolgáltatások biztosítása is nap mint nap kihívás Budapesten, mert az ehhez szükséges alapvető költségvetési háttér nincs meg. A fővárosi önkormányzat bevétele a GDP-hez viszonyítva 2019-ben 0,57 százalék volt, tavaly már csak 0,44 százalék. „Éves szinten 90 milliárd a forint a különbség. A 3-as metró felújításának teljes költsége 220 milliárd forint, tehát kétévente képesek lennénk egy ilyen kaliberű beruházásra, ha a kormány nem vonna el forrásokat tőlünk” – mondta Karácsony.

A főpolgármester – Navracsics Tiborhoz hasonlóan – sokat beszélt a demográfiai változásokról. Budapest, és főleg a belvárosi kerületek lakossága csökken, Pest megye lakossága pedig 10 százalékkal nőtt az elmúlt tíz évben, ami urbanisztikai katasztrófához vezet. „Ez a katasztrófa kézzelfogható politikai feszültségeket fog okozni, néhány városban ki fogják tenni a megtelt táblát” – mondta a főpolgármester. Ennek okát abban látja, hogy Budapesten világrekord mértékben nőttek az ingatlanárak az elmúlt tíz évben. „Aki lakhatást akar magának biztosítani, az nyilvánvalóan nem Budapesten fogja ezt megpróbálni” – mondta Karácsony.

Több ebből Itt a bejelentés: jön a fővárosi lakásügynökség Nagyot bukott tavaly Elon Musk, francia lett a világ leggazdagabb embere 2023-ban

Márpedig A GDP 38 százalékát Budapest termeli, és ez régóta így van. A fővárosban 1,6 millió munkahely van, és mindössze 800 ezer budapestinek van aktív állása. Az ott dolgozók fele tehát nem a fővárosban él, és a városhatáron belül autóval megtett távolság fele sem budapesti lakosok által megtett kilométer. A főváros tehát nem értelmezhető az agglomeráció nélkül, a nagyobb értelemben vett régió fejlettségi szintje pedig le van maradva az európai átlagtól. Sőt, a visegrádi országok fővárosai (és környékei) is mind fejlettebbek Budapestnél a regionális versenyképességi index (RCI) alapján.

Jön a fővárosi lakásügynökség

A megoldást Karácsony abban látja, hogy csökkentsék a lakhatás költségeit Budapesten. Ehhez létrehoznak egy fővárosi lakásügynökséget, de az új szervezet céljairól keveset beszélt a főpolgármester. „Budapesten kell építeni új lakásokat, és nem ott, ahol a beruházónak ez az érdeke! Ezer hektárok vannak arra, hogy a városhatáron belül lakásokat építsünk, például elhagyott vasúti területeken” – mondta Karácsony.

A közlekedést is alaposan átalakítanák a következő években, meglepő módon még az előző városvezetés tervei alapján. Jelenleg a budapesti közlekedés 40 százalékát teszik ki az autósok, ezt szeretnék hét év alatt a felére, 20 százalékra csökkenteni, miközben a közösségi közlekedés arányát 50 százalékra növelik. Karácsony megemlítette: javítani kell a lég- és zajszennyezettségen is, ez a közlekedés átalakításával is együtt jár. Az egy főre jutó zöldterület jelenleg 6 négyzetméter a fővárosban, ezt szeretnék 7 négyzetméterre növelni.

The post Itt a bejelentés: jön a fővárosi lakásügynökség appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés