:

Videoton-vezér: Kevesebb biztonsági őr és kávéfőző kellene Magyarországra

Videoton-vezér: Kevesebb biztonsági őr és kávéfőző kellene Magyarországra

Az állami és uniós támogatások szerepéről beszélgetett Lakatos Péter, Szepesi Balázs és Urbán László a Magyarország 2030 konferencián, de egy idő után más irányt vett a diskurzus.

„A vállalkozásoknak a lehetőség háromszor annyira fontos, mint a pénz. Sok sikeres vállalkozásra látok rá, és mindenhol a lehetőség, meg az ember a szűk keresztmetszet, nem a pénz” – mondta Lakatos Péter az Egyensúly Intézet Magyarország 2030 konferenciáján. A Videoton Holding résztulajdonosa és társvezérigazgatója tavaly már több mint 100 milliárd forintos vagyonnal rendelkezett. Ezzel a Forbes milliárdoslistáján is szerepel, legutóbb a 15. helyet foglalta el.

Lakatos is használta az Egyensúly Intézet „nemzetközi bajnokok” kifejezését azokra a sikeres magyar cégekre, amelyek külföldön is meg tudták vetni a lábukat. Ő úgy látja, Magyarország egy kicsi piac, és itt nem a kkv-kből lesznek a nemzetközi bajnokok.

A Ryanair-vezér a kormány nagy tervéről: Minek? A Malévval is milyen jó munkát végeztek!

Sok a támogatás, de nem a magyar vállalkozóknak

Az Egyensúly korábban 600 kkv-vezetővel beszélgetett egy felmérés során, és sokan a támogatásban részesülők közül is azt mondták, teljesen feleslegesnek tartották azt. Ráadásul Magyarországon minden hetedik forint jut magyar cégeknek (a támogatások 16 százaléka). Ehhez képest Ausztriában a támogatások kétharmada belföldi tulajdonú cégeknél marad. Szepesi Balázs, korábbi fideszes gazdaságfejlesztési államtitkár ezt igyekezett ellensúlyozni azzal, hogy az állam nagymértékű garanciát vállal a cégek bankhiteleire, és ez a piaci alapú, valamint a Széchenyi-kártyás hitelekre is igaz.

Lakatos szerint ugyanakkor nagyon fontos, hogy külföldi cégek Magyarországra jöjjenek. Ezek a vállalatok iparági, szakmai kultúrát hoznak be, és ezáltal „a helyhez jobban kötődő cégek fogannak meg”. Szepesi szerint sok munkahelyet csak a külföldiek tudnak teremteni. Lakatos ugyanakkor a munkaerőpiac optimalizálását tartja a legfontosabbnak.

„Ha jól lőnék be Magyarországon a biztonsági őrök és a kávéfőzők számát, akkor több tízezer fő helyi munkaerő szabadulna fel.

Ebben az esetben nem biztos, hogy fülöp-szigeteki, meg indiai munkaerőt kellene behozni. Nem kell ennyi biztonsági őr, de megszoktuk, ezért alkalmazzuk őket” – mondta Lakatos.

Szepesi elismerte, hogy a magyar oktatási rendszer 40 százalékban funkcionális analfabétákat bocsát ki, de az MCC iskolavezetője többet erről nem szeretett volna mondani. Inkább rákérdezett Lakatosnál, újra tévégyártásba fog-e a Videoton. „Isten ments!” – hangzott a válasz.

The post Videoton-vezér: Kevesebb biztonsági őr és kávéfőző kellene Magyarországra appeared first on Forbes.hu.