:

„Abból, amit atomenergiára költünk, fel lehetne újítani minden magyar épületet”

„Abból, amit atomenergiára költünk, fel lehetne újítani minden magyar épületet”

Három klímaügyi szakértő beszélgetett Magyarország energiaellátásának jövőjéről az Egyensúly Intézet Magyarország 2030 konferenciáján.

„Már február közepén megdőlt a napenergia-termelési rekordunk, és ebben nincsenek benne a háztartási kiserőművek” – mondta Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének (IPCC) alelnöke. A klímavédelmi szakértő szerint annyira jó kilátásai vannak Magyarország energiatermelésének, hogy akár exportálhatunk is.

Ürge-Vorsatz szerint az épületek felújításába kellene fektetni a legtöbb pénzt. Ezt azonban kevés politikus vállalja be, mert hosszú távú projekt, évente csak a lakosság három–négy százalékát lehet elérni vele.

Üzlet Vámosi Ágoston 2 perc olvasás
Videoton-vezér: Kevesebb biztonsági őr és kávéfőző kellene Magyarországra
Üzlet Vámosi Ágoston 3 perc olvasás
Itt a bejelentés: jön a fővárosi lakásügynökség
Üzlet Vámosi Ágoston 4 perc olvasás
Navracsics: Csúszhat az a tervünk, hogy az EU egyik legélhetőbb országa legyünk 7 éven belül

Továbbra is alap lesz az atomenergia

Az atomenergia ugyan nem tekinthető zöldenergiának, mégis egy karbonsemleges módja az energiatermelésnek – vezette fel a témát Csernus Dóra, az Egyensúly Intézet klímapolitikai szakértője.

„Az atomenergiára épülő termelésre jó példa Franciaország. Ami Magyarországot illeti, Paks I. üzemidejét legalább húsz évvel szeretné meghosszabbítani a kormány, és Paks II.-vel is számol. Az a cél, hogy a 20–30 százalékos energiaimport-arány ne emelkedjen” – mondta Botos Barbara, a kormány klímaügyekért és klímapolitikáért felelős utazó nagykövete.

Ezzel egyeértett Beck Zsófia, a Boston Consulting Group ügyvezető-igazgatója is. „Gázból és villamosenergiából is kevesebbet kell importálnunk, de nem az a cél, hogy nullára csökkentsük a behozatalt.

Atomenergia nélkül pedig nincs energiamix rövid, közép- és hosszú távon sem. A jelenlegi blokkok üzemidejét meg kell hosszabbítani.”

Botos elmondta: Magyarország villamosenergia-igénye meredeken növekszik. Ennek fő mozgatórugói azok, akik gázfűtésről elektromos fűtésre váltanak, illetve a közlekedés villamosítása is sokat hozzátesz. Az uniós Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz (RRF) forrásaiból ötször annyit fog energetikai beruházásokra költeni a kormány, mint az előző ciklusban, ráadásul ezeket a beruházásokat 2026-ig végre kell hajtani.

Ürge-Vorsatz azonban óvatosságra intett a költekezéssel kapcsolatban. „Már 2015 óta tudtuk, hogy nem szabad belső égésű motorokra épülő gyárakba fektetni, mert előbb-utóbb ki kell szállni ebből. Most tudjuk, hogy a földgázból kell kiszállni. Rengeteg pénz megy arra, hogy elhagyjuk a földgázt. Az atomenergia használatát most élvezzük, de az árát később fizetjük meg. Ez messze a legdrágább energiaforrásunk, a költségei pedig tovább nőttek az elmúlt években. Abból, amit atomenergiára költünk, fel lehetne újítani az összes magyar épületet” – mondta az IPCC alelnöke.

The post „Abból, amit atomenergiára költünk, fel lehetne újítani minden magyar épületet” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés