:

„Ha valaki azért kezd bele, hogy gazdag legyen, annak biztosan nem fog sikerülni”

„Ha valaki azért kezd bele, hogy gazdag legyen, annak biztosan nem fog sikerülni”

Miért nem a legmagasabb cégértékelést adó befektetői ajánlatot fogadták el tavaly? Tényleg együtt dolgoznak az FBI-jal? A legforróbb magyar startup, a Seon társalapítója a legújabb Forbes magazint bemutató Kilövés eseményen a DNB Budapestben (Marriott Hotel).

Két éve még a nyolcadik legforróbb startup voltak a Forbes listáján, a most megjelent 2023-as listán már az elsők. Körülbelül egy évvel az után, hogy történelmet csináltak, magyar startup ugyanis Series B szinten sosem vont be többet, mint az online csalásmegelőzésben utazó Seon 94 millió dolláros köre. A cég értéke a Crunchbase tavaly őszi értékelése szerint 500 millió dollárnál járt.

„Mérföldkő, szeretnénk replikálni a következő években”

– mondta Kádár Támás társalapító-ügyvezető és angyalbefektető a tavaly bejelentett Series B körről az áprilisi magazint bemutató Kilövés eseményen.

Most két–három évig csak előre

„Nagyon szerencsések voltunk, hogy még a piaci belassulás előtt tudtuk lezárni, olyan ponton, ahol sokkal magasabb szorzóval tudtunk cégértékelést kapni” – emlékezett vissza Kádár.

A szorzót az adott startup éves bevételére adják, így jön ki az a cégérték, ami alapján bevonják a tőkét – Kádár a Seon esetében 40–50-szeres szorzót említ, jelen pillanatban ez most kb. 15-re esett a piacon, amivel szerinte a 2019-es, covid előtti állapot állt vissza.

Elárulja azt is, hogy nem azt az ajánlatot fogadták el, ami a legmagasabb cégértékelést adta.

Inkább olyan kockázatitőke-befektetőt akartak, akik az általuk képviselt irányban hisznek jobban, aki rendes szilícium-völgyi befektető, és akinek a hátterét is jobban ismerik. Így állapodtak meg végül a kört vezető, amerikai Institutional Venture Partnersszel (IVP).

A tavaly bevont tőke 80 százaléka még rendelkezésre áll. Napi szinten érdeklődnek náluk új befektetők, ezeket most mind visszautasítják. „Bele kell nőnünk a mostani cégértékelési szintbe, a következő két–három évben építő módban fejjel előre” – mondta. Hozzátette, körülbelül 18 hónap múlva, kedvezőbb makrofeltételek estében azért majd megnézik, van-e ráció újabb befektetési körben. Hosszú távon a tőzsdére lépést tartják reálisabb célnak, de a jelenlegi környezetben nem.

Kádár Tamást, a Seon társalapító-ügyvezetőjét kérdezte: Gólya Ági, a Forbes újságírója, a startuplista szerkesztője. Fotó: Fekete Csaba

Csak ezen gondolkodom egész nap

Két év alatt 20 főről 300-ra nőttek, de a globális tech szektorhoz hasonlóan ők is leépítésre kényszerültek az elmúlt időszakban. Kádár a Kilövésen megerősíti, hogy 20 százalékot építettek le (60 főt).

„Nem performancia alapján döntöttünk, hanem a kitűzött céljaink mentén. Nem szerettük volna olyan kiadásokat folytatni, amivel előbb ég el a pénzünk.” Hozzáteszi, az elbocsátott kollégáknak juttatásokkal támogatják, segítenek nekik az elhelyezkedésben.

39,5 milliárd forintra becsült vagyonával Kádár a magyar Forbes milliárdoslistájának valaha volt legfiatalabb szereplője – és természetesen az első selfmade startupper a lista történetében.

„Pozitívan éltem meg, de annyira nem gondolkoztam rajta, mit is jelent. Nyilván örülök neki, sokat nem számít egyébként” – felelte Kádár arra, hogy kapott-e erről visszajelzést, vagy akár kérdéseket a startup-ökoszisztémától. Mint mondta, nem ezért csinálja a Seont, „a vízió nem ez, ha valaki azért kezd egy startupot, hogy gazdag legyen, annak biztos nem fog sikerülni”.

„Egy problémát szeretnénk megoldani, a legjobb terméket akarjuk lefejleszteni az iparágban. Csak ezen gondolkodom egész nap.”

Becsült vagyon: 50 milliárd – ki ez a fiatal startupper az 50 leggazdagabb magyar között?

FBI?

Csalásmegelőző eszközeiket neobankoktól kezdve (Revolut, Wise stb.) online szerencsejátékcégeken át e-kereskedelmi cégekig számos területen használják. Pár hete „Seon x FBI” címmel posztoltak videót a YouTube-on, a Szövetségi Nyomozó Iroda egyik különleges ügynökével interjúznak benne.

Hogy ügyfelük-e az FBI? Kádár ezt nem válaszolhatja meg. „De vannak ügyfeleink az önkormányzati szektorban is, főleg rendvédelmi szervek – nem csak Amerikában.”

The post „Ha valaki azért kezd bele, hogy gazdag legyen, annak biztosan nem fog sikerülni” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés