:

Itt az új magyar startupgeneráció: mutatjuk, kikre érdemes figyelni!

Itt az új magyar startupgeneráció: mutatjuk, kikre érdemes figyelni!

Éves startupjelentés egy korszakváltásról, startuplista a legforróbb magyar cégekkel, Jared Schrieber véleménycikke arról, miért érdemes pontosan meghatározni, mit tekintünk startupnak, és mit nem. Az áprilisi Forbes magazinba minden belefért, amit ma a magyar startupvilágról tudni érdemes.

Bő tíz év konjunktúra ért véget a világgazdaságban 2022-ben, és a tanulóévein lassan túljutó startup ökoszisztémának újra bizonyítania kell. Ezúttal abban, hogy mit kezd a kockázati tőkétől idegen üzleti logikával, a racionalitással és a tervezhetőséggel. Idén 165 startup töltötte ki a Startup Hungary kérdőívét az elmúlt éveikről, az ő válaszaikból készült el a Hungarian Startup Report 2023-as kiadása.

A Forbes évek óta együttműködik a szervezettel a tudás megosztásában. A 2023-as startupjelentés bővebben az áprilisi magazinban olvasható Michael O’Leary Ryanair-vezérrel a címlapon. Most adunk egy kis ízelítőt.

Több ebből „Ha valaki azért kezd bele, hogy gazdag legyen, annak biztosan nem fog sikerülni” Itt az új magyar startupgeneráció: mutatjuk, kikre érdemes figyelni!

Ez még rekord

A tavalyi az eddigi egyik legsikeresebb év volt a hazai startup szcénában, már ami a finanszírozást illeti. A magyar startupok több mint 180 millió euró befektetést gyűjtöttek be, ami 60 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Az már árnyalja a képet, hogy ehhez néhány kiugróan nagy finanszírozási kör járult hozzá, például a Seon tavaszi rekordmagas, 94 millió dolláros befektetése, ami a teljes 2022-es érték felét teszi ki.

A befektetések mellett 2022 hozta el az eddigi legnagyobb összegű magyar exitet, azzal, hogy az önvezető technológiát fejlesztő aiMotive-ot felvásárolta a Stellantis. A felvásárlást a Forbes 300 millió dollárra becsülte, ami körülbelül kétszerese az eddigi legnagyobb nem tőzsdei exit, a Ustream becsült vételárának.

Startupjelentés 2023 – összes bevont tőke

A következő év nehezebb lesz

Az összes kitöltőt tekintve tíz startupból hat B2B SaaS (sotware-as-a-service) területen tevékenykedik, ez a leggyakoribb szegmens. Ami jó hír és az ökoszisztéma érettségét mutatja, hogy egyre több startup fordul a skálázhatóbb üzleti modellek felé.

Mindeközben tovább csökkent az újonnan alapított vállalkozások száma. A globális gazdasági környezet a hazai startupokat sem kímélte, többen kényszerültek leépíteni, gyakran akár két számjegyű mértékben csökkenteni alkalmazottaik számát. Ugyanakkor a Startup Hungary kiválasztott húsz, több, mint harminc főt foglalkoztató startupot, akiknek további adatok bekérésével követte le az évét ebből a szempontból. Ez a húsz cég összesen 2300 embert foglalkoztat, és bár az év második felére határozottan lassult a növekedésük, csak négy esetében csökkent a létszám. 

Startupjelentés 2023 – leépítések

Töretlen optimizmus

Mindezek ellenére a megkérdezett startupok még sosem voltak ennyire optimisták a jövőt illetően. A válaszadók 42 százaléka úgy gondolja, hogy unikornissá fejleszti a cégét, 86 százalékuk nemzetközi kulcsszereplőként látja magát, 39 százalékuk az IPO felé tekint, ami még a tavalyi számot is felülmúlja.

Ugyanakkor az is kijött a kérdőívből, hogy kétszer több alapító (12%) gondolja úgy, hogy hamarosan be kell csuknia a boltot.

A legfontosabb vakfolt továbbra is a nemzetközi piaci jelenlét: a megkérdezettek csupán 43 százaléka tudta bevételeinek több mint felét külföldről behozni. A jelentés bajnokokként és feltörekvőkként azonosította a legjobb eredményeket produkáló startupokat. Rajtuk az látszik, hogy az első pillanattól nemzetközi piacokra fókuszálnak. Többségük több mint ötven országba exportál, termékeiket külföldön is validálták.

Napi címlap Zsiborás Gergő 11 perc olvasás
Agresszív növekedés után leépítés – így kezeli a hullámvasutat egy fiatal magyar csapat, akiknek Ashton Kutcher is a befektetőjük
Interjú Zsiborás Gergő 9 perc olvasás
Kevésből sokáig jutunk, ebben nagyon jók vagyunk – újabb, milliárdos befektetés a magyar top startupnak
Napi címlap Gólya Ágnes 6 perc olvasás
Leépítések és új befektetési kör egymás után – mindent átrajzol a válság a magyar sikercég életében

A legforróbb magyar startupok 2023

A jelentés mellett elkészült a legforróbb magyar startupok listánk is, rajta 15 céggel. Az élbolyban stabil növekedési pályára állt, érett cégek tartják pozíciójukat. Utánuk ígéretes feltörekvők bizonyítják, hogy a magyar startupok az aranykor végén is képesek újat mutatni. A listát kétévente állítjuk össze, ez idő alatt a cégek fele gyakorlatilag kicserélődött. És még egy gondolkodásra késztető statisztika: ez az első év, hogy nem került olyan cég a top tizenötbe, aminek alapítói között lenne nő.

Alig meglepetés, hogy a Seon és a Bitrise helyet cserélt az élen,

köszönhetően a csalásmegelőzéssel foglalkozó cég 2022-es diadalmenetének és 94 millió dolláros Series B körének. A harmadik helyre a gyógyszercélpontok azonosítására képes szimulációs platformot építő Turbine AI került. Ahogy írtuk, a lista második felében csupa új szereplőre bukkanunk. Közülük a Zocks.io még ki sem lépett a radar alól, de már egy 5,5 millió dolláros előmagvető kört húzott be egy top ligás amerikai VC-től. A Tailfin a neves Y Combinator inkubátorba került be a Bitrise és a Menten AI nyomdokaiba lépve. A nemrég 5 millió dolláros Series A kört zárt Colossyan pedig rögtön a hetedik helyen debütál egy nehéz év után.

A teljes jelentés és a lista mellett még egy véleménycikket is olvashattok Jared Schriebertől, az ország egyik legaktívabb angyalbefektetőjétől,

aki négy éve költözött Magyarországra Amerikából, miután eladta a cégét. A cikkben Jared arról ír, miért fontos pontosan meghatározni, mit értünk startup alatt. Mert egy startup közel sem egy digitális kisvállalkozás.

A teljes lista itt böngészhető.

A listát összeállította: Gólya Ági és Knittel Martin

Borítókép: Belicza László Gábor

The post Itt az új magyar startupgeneráció: mutatjuk, kikre érdemes figyelni! appeared first on Forbes.hu.