:

Több tucat iskolában már elkezdték tesztelni és értékelni a tanárokat

A belügy szerdán tárgyal a tanárokkal, a teljesítményértékelés első tapasztalatait is ott oszthatják meg velük. A PDSZ ügyvivője szerint ingyenmunkára ösztönzi a tanárokat az új rendszer.

Már a pedagógusokat is elkezdték bevonni az új értékelőrendszer előkészítésébe – írja a Népszava. A „próbaüzem” elindulását a Belügyminisztérium (BM) is megerősítette, a tárca folyamatosan gyűjti és elemzi a tapasztalatokat. Azt továbbra sem árulta el a belügyminisztérium, mikor indítják el élesben a teljesítményértékelést. A legutóbb nyilvánossá vált javaslat szerint a 2024/2025-ös tanévben kezdhetik el.

Az új rendszer szerint a pedagógusoknak, intézményvezetőknek minden évben át kell majd esniük egy belső értékelési folyamaton. Ehhez személyre szabott célokat és több, a minisztérium által meghatározott kompetenciaterületen lévő célokat is teljesíteniük kell. Személyes cél lehet például diákok sikeres indítása országos tanulmányi versenyeken, vagy kulturális és más külső programok szervezése. A legjobb eredményeket elérő pedagógusok pluszjuttatást kaphatnak, azokat viszont, akik átlagon alul teljesítenek, például továbbképzésekre küldhetik.

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke úgy tudja, jelenleg 35-40 intézmény tanárai vesznek részt a rendszer kipróbálásában. Az új teljesítményértékelés terveit sok kritika érte, az NPK is tett javaslatokat a kormány számára. Jónak tartaná például, ha nem egy-egy pedagógus, hanem a tantestületek egészének a teljesítményét értékelnék, és ez alapján lehetne a többletdíjazásokat is szétosztani. Amíg a pedagógusi fizetések „nem túl megnyugtatóak”, addig szerinte nem lenne szerencsés nagymértékű differenciálást végrehajtani a bérekben, mert az feszültségekhez vezethet a tantestületeken belül – mondta a lapnak Horváth Péter.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet továbbra is elhibázottnak tartja a teljesítményértékeléssel kapcsolatos kormányzati terveket. Szerinte a BM koncepciója nem jobb teljesítményre, hanem még több ingyenmunkára ösztönözné a pedagógusokat, hiszen az értékelés során pluszpont járna a túlórázásért, helyettesítések számáért, iskolán kívüli programok szervezéséért is. Jövő hét szerdán lesz újabb egyeztetés a minisztériumban, ahol a mostani kipróbálási időszak tapasztalatairól is szeretnének többet megtudni.

The post Több tucat iskolában már elkezdték tesztelni és értékelni a tanárokat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés