:

Ki pislog először – Startupjelentés 2023

Ki pislog először – Startupjelentés 2023

Írta: Gólya Ági / Adatok: Startup Hungary

Nehéz idők jönnek a startup­-finanszírozásban. A kockázatra, exponenciális növekedésre épülő iparágnak olyan klasszikus üzleti reflexeket kell elsajátítania, amikre eddig nem volt olyan égetően szüksége: költséghatékonyság, bevételteremtő képesség, tervezhetőség. Újra érvényesülnie kell az állami források által eddig némileg eltorzított piaci logikának. Az ötven–százszoros szorzóktól, elrugaszkodott magvető köröktől egy időre elbúcsúzhatunk, és az állami forrásoktól továbbra sem várhatjuk, hogy felrázzák az ökoszisztémát: az inkubátor és JEREMIE-alapok kifutottak, a Hiventures ezentúl inkább társbefektető lenne, és a szabályozásban sem most várható a startupbarát gyakorlatok bevezetése.

Ugyanakkor az innovációt nem töri meg egy nehezebb gazdasági ciklus. Továbbra is jó néhány figyelemre érdemes sztori van az országban, aminek sikerében bízni lehet. Tavasszal az online csalásmegelőzéssel foglalkozó Seon rekordméretű, 94 millió dolláros befektetési körének lehetett örülni, ősszel a Turbine AI számolt be a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártójával létrejött együttműködéséről, a Bitrise pedig cégkultúrájában is világcéggé vált: örökös home office-t ajánlottak minden munkavállalójuknak.


És az év üzlete is startuphoz köthető. Becslésünk szerint háromszázmillió dollárért kelt el Kishonti László AiMotive-ja, az önvezető stratégiáját felpörgetni szándékozó Stellantis autóipari konszern látott fantáziát benne.
A régió jó nevű befektetői egyre aktívabbak az országban, és az aktivitásuk időnként ki is szoríthatja a magyar befektetőket egy-egy körből. Kialakult egy aktív angyalkör, két éve egy olyan tapasztalt amerikai befektető is gazdagítja, mint a vendégcikkünket jegyző Jared Schrieber, aki két év alatt több mint tíz korai fázisú cégbe szállt be. Az alapítók számíthatnak egymásra és a közös tudásra. A legsikeresebb befektetők, startupok és szakemberek nyíltan osztják meg blogokon, kurzusokon a különböző taktikák részleteit, többnyire ingyen.


A nehéz idők ellenére az alapítók optimizmusában osztozik az ökoszisztéma legfontosabb szakmai szervezete, a Startup Hungary is. Idei jelentésükben bajnokok és trónkövetelők helyett bajnok és feltörekvő startupokat különítettek el. Kérdőívüket 165 cégtől töltötték ki, köztük huszonegy bajnokot (két éve még huszonhét volt) és tizenhét feltörekvőt találtak. Startuplistánkon is látható, hogy sok ígéretes, korai fázisú startup bukkant fel, a lista második fele két év alatt gyakorlatilag kicserélődött.


A következő két év nagy kérdése az lesz, ki tudja tartani a növekedési tempóját, és ki lesz, aki a nehezebb piaci körülmények áldozatául esik. Hacsak – minden ijedtség ellenére – le nem cseng a mostani válság sokkal hamarabb és sokkal kevesebb visszhanggal, mint ahogy számítunk rá. Láttunk már ilyet is.

Öt tanulság 2022-ből

1.Rekord összegű befektetést kaptak a magyar startupok
A magyar startupvilág eddigi legsikeresebb évén van túl, már ami a finanszírozást illeti. A magyar alapítású startupok összesen több mint 180 millió eurónyi tőkét vontak be, ami figyelemre méltó, hatvanszázalékos növekedést jelent az előző évhez képest. De nem arról van szó, hogy egyre több startupnak sikerült volna tőkét bevonnia, inkább néhány bajnok kimagasló befektetési köre okozta a meredek növekedést. A Seon rekord, 94 millió dolláros Series B fordulója a 2022-es összbefektetés majdnem felét teszi ki.

A fordulat azonban több mint valószínű. A rekordév ellenére a start­upok 53 százaléka a tőkebevonást tartotta 2022 legnagyobb feladatának. Az év közben figyelemmel kísért sztorikból pedig egyértelműen kirajzolódott, hogy a konjunktúrában megrészegült kockázati tőkések óvatosabbak, az értékelési szorzók alacsonyabbak lettek. A legtöbb érett fázisú helyi startup nem is tervez új befektetési kört a következő egy-két évben.

2. A magyar startupok létszámának változása
(összes új munkahely 2022-ben: 327)
A startupoknak alkalmazkodniuk kellett a komorabb makrokörnyezethez, és tavaly jelentős, gyakran 10 százalék fölötti létszámleépítésről döntöttek. Ugyanakkor húsz bajnok startup évének közelebbi vizsgálatából az derült ki, hogy bár 2022 második felére lelassult a növekedésük, mindössze négynél csökkent a nettó létszám. Még az elbocsátásokon átesett cégeknél is összességében növekedett a csapat létszáma december végére, mivel az év elején még masszívan növekedtek.

3. Az MI marad
A startupok kétharmada foglalkozik web- és mobilalkalmazásokkal. Tíz startupból hat a B2B software­-
as-a-service területen tevékenykedik, ez a leggyakoribb terméktípus a magyar startupok körében. A web- és mobilalkalmazások népszerűsége hatvanhat százalékos csúcsra nőtt. Ezzel párhuzamosan a tanácsadó cégek, szoftverházak és egyedi megoldásokat kínáló vállalkozások száma összességében tizenhat százalékkal csökkent. Ez a helyi ökoszisztéma érettségére utal, mivel egyre több startup fordul a skálázhatóbb üzleti modellek felé.


A mesterséges intelligencia továbbra is a vezető vertikum maradt, és a ChatGPT nem csillapodó hype-ja miatt várhatóan tovább erősödik majd. A listán szereplő bajnokokat mi is megkérdeztük, hogyan tervezik használni a technológiát, válaszaik a kapcsolódó szócikkek alatt olvashatók.

4. Honnan a pénz?
Bár a startupok több mint kétharmada állította azt, hogy vannak nemzetközi felhasználóik, csak negyvenhárom százalékuknak sikerült bevételeinek több mint felét külföldről behúzni. Akiknek mégis, azoknak is főleg csak regionális fókuszuk van. Az okok: az alapítók helyben akarnak tesztelni (44%); úgy gondolják, hogy a terjeszkedés túl korai lenne; vagy nem rendelkeznek a megfelelő pénzügyi és humán erőforrással vagy kompetenciával (36%). Ez azt jelenti, hogy a legtöbb startup szeretne nemzetközileg terjeszkedni, azonban csak kis részüknek sikerül.


Bár nincs recept, annyi biztos, hogy a bajnokok és a feltörekvő csillagok eredményei alapján már az indulás pillanatában érdemes globálisan gondolkodni és cselekedni is. A bajnokok nyolcvanhat, a feltörekvők hatvanöt százaléka több mint ötven százalékban exportál, termékeiket külföldön validálták, és többségük az első naptól a nyugat-európai és amerikai piacokra koncentrál.

5. Az állam ne pénzzel segítsen
A startupok fele vagy már elköltöztette központját Magyarországról, vagy a következő egy évben tervezi ezt. A legkedveltebb célpont még mindig az Egyesült Államok, a második helyen az Egyesült Királyság, majd Észtország áll. A költözés leggyakoribb okai a tőkebevonás és a munkavállalói részvényprogram (ESOP) elindításának akadályai.


A megkérdezettek fele indított ESOP-ot, és csak kilenc százalék nyilatkozott úgy, hogy náluk azért nincs, mert nem tartják fontosnak. A többiek szeretnének ESOP-ot létrehozni, de a magyar szabályozás nehezen engedi. Mit várnak a szabályozóktól? Kevesebb állami finanszírozást és bürokráciát, több alapítóbarát szabályozást.

A legforróbb magyar startupok 2023

Az élbolyban stabil növekedési pályára állt, érett cégek tartják a pozíciójukat. Utánuk ígéretes feltörekvők bizonyítják, hogy a magyar startupok az aranykor végén is képesek újat mutatni. A lista fele két év alatt gyakorlatilag kicserélődött, továbbra is erős a biotechnológia és a mesterséges intelligencia, aminek fejlődésére a cégek zöme épít. És egy másik fontos, gondolkodásra késztető statisztika: ez az első év, hogy nem került olyan cég a top tizenötbe, aminek alapítói között lenne nő.

Összeállította: Gólya Ági és Knittel Martin / Fotók: Belicza László Gábor

1.Seon
Pontszám: 91,3
Budapest, London, Austin, Jakarta
Bevont tőke: 40,4 milliárd forint
Befektetők: Institutional Venture Partners, Creandum, Portfolion, Fiedler Capital

Az online fizetési csalások megelőzésével foglalkozó Seon a két évvel ezelőtti listánkon még a nyolcadik volt, de azóta – egyebek mellett egy történelmi jelentőségű 94 millió dolláros Series B befektetési kör miatt – olyan sikersztorival kecsegtet, amilyet nem láttunk a Logmein 2009-es tőzsdére lépése óta.

Ötezer ügyfelük van, több mint egymilliárd tranzakciót vizsgáltak meg, 2022-ben tizenkétmillió dollárnál is több bevételt értek el, és a Crunchbase ötszázmillió dollárra becsülte az értéküket tavaly szeptemberben. Idén februárban egy 2,5 millió euróra becsült dealben felvásárolták a vállalkozások átvilágítására specializálódott Complytront (a Vs.hu egykori főszerkesztőjének cégét). Kádár Tamás a januári milliárdoslistánkon 49,5 milliárd forintos becsült vagyonnal a 33. helyen végzett.Az elmúlt hónapok megváltozott piaci környezete azonban a Seont sem kerülte el. A télen munkatársaik húsz százalékától kellett megválniuk, és több technológiai és operációs változtatást is végrehajtottak.

Hogyan használjátok a ChatGPT -t?
„Egyelőre kisebb lépéseket tettünk. Nemrég jelentettük be ChatGPT -integrációnkat, amivel új felhasználók által is könnyen érthető neveket adunk az »intelligens« csalásmegelőzési szabályoknak, ezeket aztán a Whitebox MI-rendszerünk automatikusan generálja a tranzakciók hitelesítésére.”

Birmacher Barnabás
Bitrise

2. Bitrise
Pontszám: 90,8
Budapest (HQ), távmunka
Bevont tőke: 33,4 milliárd forint
Befektetők: Insight Partners, Open Ocean, Partech, Zobito, Y Combinator, Fiedler Capital, Oktogon Ventures, Ashton Kutcher

Jelenleg a Bitrise az egyetlen platform a világon, ami a mobilapp-fejlesztés teljes folyamatában ad segítséget a fejlesztőknek, és képes nagyvállalati felhasználók igényeihez is igazodni. Mára több mint hatezer ügyfelük százezer mobilfejlesztője használja terméküket, és olyan cégek munkáját segítik, mint a Wise, a Tag Heuer, a Duolingo vagy a Reddit. A neves Y Combinator legértékesebb portfóliócégeinek 150-es listájában a kelet-európai régiót csak a Bitrise képviseli. A járvány okozta lassulást a cég belső építkezésre használta fel, és minden munkavállalónak felajánlotta az örökös home office lehetőségét.

2021 novemberében hatvanmillió dollárt vontak be a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb kockázatitőke­-befektetőjétől, az amerikai Insight Partnerstől. Két amerikai céget is felvásároltak, 2019-ben a monitorozási és analitikai technológiát fejlesztő Outlyert, 2022-ben a Bazel-rendszerhez szükséges backendet biztosító Flare Buildet. Ezzel nagyjából egy időben munkatársaik tizennégy százalékától kellett megválni a komor piaci környezet miatt.

Hogyan használjátok a ChatGPT -t?
Képesek vagyunk a felhasználóink által elkövetett fordítási hibákat listázni, és azonnal megoldási javaslatokat adni rá.

3. Turbine AI
Pontszám: 89,2
Budapest
Bevont tőke: 11,2 milliárd forint
Befektetők: MSD Global Health Innovation Fund, Mercia Asset Management, Day One Capital, Atlantic Labs, Delin Ventures, O2h Ventures, XTX Ventures, Boston Millenia Partners

A páciensek egy bizonyos körében a jól működő rákgyógyszerekkel szemben is rezisztencia alakulhat ki, ez a probléma az onkológiai gyógyszerkutatás fontos területe. A Turbine egy olyan, tanuló algoritmussal irányított szimulációs platformot épít, ami képes az ígéretes gyógyszercélpontokat azonosítani, majd a gyógyszerfejlesztés hosszú és kockázatos folyamatát is végig tudja támogatni. Több tucat validált gyógyszercélpontot azonosítottak már, ezek a többi számítási megközelítés számára láthatatlanok.

2022 novemberében húszmillió eurós befektetést vontak be, ezzel megduplázták értékelésüket. Elkezdtek hosszú távú partnerségeket kötni gyógyszeripari cégekkel, elsőként a brit Cancer Research Horizonnal.

4. Scipher Medicine
Pontszám: 87,9
Budapest, London
Bevont tőke: 83,8 milliárd forint
Befektetők: Granpool Ventures, Koshla Ventures, Total Access Fund, Alumni Ventures, Northpond Ventures, Green D Ventures, AVG Women’s Fund, Optum Ventures

A Scipher Medicine az USA-ban élő magyar hálózatkutató, Barabási Albert-László spin-off vállalkozása, Veidner Marcellal és az ötletgazda Ruppert Péterrel alapították. Mesterséges intelligenciával szimulálják gyógyszerek hatásmechanizmusát, hogy új, személyre szabott gyógykészítményeket fejlesszenek. Ez a cég tart a legelőrehaladottabb szakaszban a listán szereplők közül, 110 millió dolláros Series D finanszírozási körét 2022 februárjában zárta le.

Az utóbbi két évben több tesztjükről publikáltak pozitív eredményeket, fontos előrelépések születtek a reuma, az irritábilisbél-szindróma és más autoimmun betegségek kezelésében. Amerika egyik legnagyobb magán-egészségbiztosítójával, a United Healthszel végeznek gyógyszerteszteket.

5. Craft
Pontszám: 87,5
Budapest, London
Bevont tőke: 7,6 milliárd forint
Befektetők: EBRD, Creandum, A3, Inreach Ventures

A Craft az új generációs munkavállalóknak kínál könnyen használható, de komplex, kifejezetten érintőképernyőre optimalizált platformot, ahol a munkával és a mindennapok egyéb tervezésével kapcsolatos valamennyi teendőjüket kezelhetik. Orosz Bálint alapító egyszer már exitig vitte cégét: a Distinctiont a Skyscanner vásárolta fel 2014-ben. Annak az árnak a tízszeresét is ajánlották már a Craftért, de nem adja el, mert a csapata csalódott lenne, mondta korábban a Forbes.hu-nak.

A Craft két éve debütált a listán, akkor egy nyolcmillió dolláros magvető körrel, azóta még húszmillió dollárt vontak be az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól. Az Apple az App Store Award győztesei között az év Mac-alkalmazásának választotta a Craftot, szeptemberben Windowson is elindultak, így már csak az Android-ökoszisztéma van hátra.

Hogyan használjátok a ChatGPT -t?
„Automatizáljuk az unalmas feladatokat, kiegészítjük az ötletelést és a gondolkodást, és ezáltal lehetővé tesszük a csapatoknak, hogy a valóban fontos munkára összpontosítsanak. Mindennap több ezer csapat használja MI-asszisztensünket dokumentumok összefoglalására, nyelvek közötti fordításra, tartalomvázlatok készítésére”

6. Shapr3D
Pontszám: 83,3
Budapest
Bevont tőke: 7,8 milliárd forint
Befektetők: EBRD, Creandum, Point 9 Capital Speed Invest, Adjacent, Life Line Ventures

„Egy évvel ezelőtt olyan volt tőkét bevonni, mint helikopterrel felrepülni a Mount Everest csúcsára. Ma olyan, mint megmászni a Mount Everestet oxigénpalack nélkül” – mondta Csanády István, a Shapr3D alapító CEO-ja a cég legutóbbi, 14,5 millió dolláros befektetési köréről.

A 3D tervezőszoftvert fejlesztő cégben a befektetés és az első komoly leépítési hullám gyors egymásutánban következett, munkatársaik tizenöt százalékától kellett megválniuk.
Értékesítési számaikon egyelőre nem látszik a válság, lassabban, de nő az árbevételük, és alig égetnek tőkét. Jelenleg öt évre elegendő pénz biztosan van a bankszámlájukon. Eddig is konzervatívabban építették magukat a startupok zöménél, és remélik, ez most még jobban kifizetődik.

Hogyan használjátok a ChatGPT-t?
Dolgozunk bizonyos, a generatív mesterséges intelligencia technológiáját felhasználó megoldáson, de erről egyelőre többet nem mondhatok.

Kovács Dominik
Colossyan

7. Colossyan
Pontszám: 82,5
Budapest, London
Bevont tőke: 2,3 milliárd forint
Befektetők: Launch Hub, Emerge Education, Day One Capital, Oktogon Ventures, APX

A szövegből szintetikus videókat gyártó Colossyan több mint négyszáz ügyfele között olyan cégek is vannak, mint a Procter & Gamble, a HP, a BMW, az Amazon, a Lidl vagy a világ legismertebb plasztikai sebésze, Simon Ourian. 2021-es, egymillió dolláros magvető körük után februárban ötmillió dolláros Series A kört zártak egy bolgár és egy angol befektetőcég részvételével.

Az alapító Kovács Dominik két alapítótársától és régi barátjától, Kovács Zoltántól és Szabó Kristóftól belső konfliktusok miatt megvált.

A felhasználói viselkedést vizsgálva a Colossyan a képzési és oktatási szektorban képzeli el a jövőjét, így nagyobb hangsúlyt fektetnek az ilyen irányú fejlesztésekre és ügyfelekre.

Hogyan használjátok a ChatGPT-t?
„Februártól már a ChatGPT-vel is lehet instrukciókat adni, hogy miről szóljon a Colossyannal összerakott videó.”

8. Zocks.io
Pontszám: 82,4
San Francisco, Budapest
Bevont tőke: 2 milliárd forint
Befektetők: Lightspeed Ventures

2023 egyik nagy ígérete Ratku Ákos és amerikai befektetőtársa, Mark Gilbert cége. 2022-ben 5,5 millió dolláros pre-seed (magvető előtti) befektetési kört húztak be a neves amerikai Lightspeedtől. Ilyen befektetési összeg magyar startupnál inkább Series A fázisban szokás.

Túl sok részletet egyelőre nem tudni a radar alól hamarosan kilépő startupról, és az alapítók sem akartak sok mindent megosztani a lapunkkal. Termékük egy intelligens, az adatvédelmet előtérbe helyező, mesterséges intelligenciát is használó titkosított kommunikációs platform. Ratku Ákos korábban a Ustreamnél és a Starschemánál is volt fejlesztői pozíciókban.

9. Menten AI
Pontszám: 80
San Francisco
Bevont tőke: 2,9 milliárd forint
Befektetők: Y Combinator, Koshla Ventures

Kvantumszámítógépek és mesterséges intelligencia segítségével terveznek peptideket. Az eljárással jelentősen felgyorsítható az új generációs gyógyszerek fejlesztési szakasza, és nehezen gyógyítható betegségekre is könnyebben kereshető megoldás. A Menten AI a Bitrise és a Tailfin mellett szintén Y Combinator-alumnus.

10. Tailfin
Pontszám: 79,6
San Francisco, Budapest
Bevont tőke: 179,2 millió forint
Befektetők: Y Combinator

A Bitrise és a Menten AI után 2022-ben a Tailfin is bekerült a neves amerikai inkubátorprogramba, a Y Combinatorbe, ahol olyan cégek kezdték a pályafutásukat, mint az Airbnb vagy a Reddit. Márton Péter és Tóth András cége B2B software-as-a-service (SaaS) vállalatoknak dolgoz ki felhasználásalapú árazási modellezést és értékesítési eszközöket. Ezzel az árazással ugyan nehezebben tervezhető a bevétel, de a Tailfin segítségével ezek a cégek már meglévő ügyfeleiknél maximalizálni tudják a bevételeiket.

Péter korábban a Netflixnél, majd a Stripe-nál dolgozott, András pedig a RisingStacknél, a DataCampnél, majd a magyar Banzai Cloudnál.

Scheidler Balázs
Axoflow

11. Axoflow
Pontszám: 78,8
Budapest
Bevont tőke: 245 millió forint saját tőke
Befektetők: angyalbefektetők
(első kör folyamatban)

A veszprémi kollégiumból induló Balabit milliódolláros felvásárlása után a vállalat alapító CTO-ja, Scheidler Balázs a Banzai Cloudból szintén exitelő Hernádi Ferenccel és Guba Sándorral kezdett új vállalkozásba alig pár hónapja.

A már bizonyító csapat megoldása iránt – az Axoflow a vállalatok biztonsági és üzemeltetési célokból gyűjtött adatainak kezelését könnyíti meg – már ebben a korai fázisban rendkívül nagy az érdeklődés hazai és nemzetközi angyalbefektetők körében, pedig még le sem zárták első magvető körüket. Eddigi, 700 ezer dolláros befektetésük korábbi sikeres üzleteik hozadéka.

12. Genomate
Pontszám: 73,3
Cambridge (Egyesült Államok)
Bevont tőke: n. a.
Befektetők: Jared Schrieber, Oktogon Ventures

Az Oncompass Medicine-től különváló spin-out vállalat, a Genomate Health mesterségesintelligencia-alapú, személyre szabott rákkezelésekkel innovál a precíziós onkológia területén. A startup két éve klinikai tesztekkel bizonyította, hogy a tumorok egyéni molekuláris profilját figyelembe vevő megoldásuk hatásos: a párizsi Institut Curie-vel közösen publikálták kutatásaik eredményét az egyik legnevesebb tudományos lapban, a Nature-ben.
A spin-off létrehozása után az alapító, Peták István az Egyesült Államokban még idén elérhetővé tenné termékét az onkológiai kezelések piacán.

13. Flawless
Pontszám: 72,5
London (HQ), Budapest
Bevont tőke: 400 millió forint
Befektetők: Picus Capital

Patai Zoltán a magyar Foodpanda vezetőségéből mondott fel, hogy elindítsa a Flawlesst alapítótársaival, Andrei Drusuval és Juraj Misurral. Valós idejű adatelemző szoftverüket használhatják e-kereskedelmi és logisztikai cégek is, külön integrációra nincs szükség. A szoftver a felhőben tárolt adatokat elemezve előre figyelmezteti a céget, ha például fogytán a raktárkészlet, ha nincs elég futár, vagy valamilyen előre látható probléma merül fel.
Tíz országban vannak ügyfeleik, köztük az amerikai egészségügyi startup, a Belle és az Emag gyorsfutár-szolgáltatása, a Tazz, és érdeklődik a közös munka iránt a Foodpanda (azóta Foodora) is.

14. Recart
Pontszám: 72,1
Budapest (HQ), New York
Bevont tőke: 1,7 milliárd forint
Befektetők: Oktogon Ventures, Day One Capital, Innonic Group, A3 Ventures

Az online megkezdett vásárlások több mint háromnegyedét sosem fejezik be a vevők – a kosárelhagyások számának csökkentése hatalmas üzleti potenciált rejt az e-kereskedők számára. Ahogy a Recartnak is: 2016-os indulása után a startup a világon elsőként tette elérhetővé a Facebook Messengeren küldött, automatizált üzeneteket, megoldásukat több mint 185 ezer kereskedő használta már.

Tavalyelőtti listánkon való tizedik helyezése után komoly befektetést, 3,5 millió dollárt kapott a vállalkozás arra, hogy felpörgesse az amerikai, valamint a több platformot támogató terjeszkedését, ennek köszönhetően 2022-ben a Messengerről SMS-fókuszra váltottak.

15. Bugprove
Pontszám: 71,7
Budapest (HQ)
Bevont tőke: 291 millió forint
Befektetők: Credo Ventures, Fiedler Capital

„Fogadjunk, te sem gondoltál eddig arra, hogy valaki az okoshűtődet feltörve pillanatok alatt betör a belső hálózatodra” – magyarázza Jánvári Bálint társalapító a Bugprove jelentőségét. Bálint és a másik két alapító, Szász Attila és Hosszú Gergő, eredeti szakmájuk információbiztonsági kutató, ismertebb néven etikus hekker. 2022-ben alapított cégük okoseszközök biztonsági tesztelését automatizálja.

Ha a Bugprove termékét lefuttatják a gyártó szoftverének utolsó verzióján, az megtalálja a biztonsági réseket és sérülékenységeket, majd az eredményt összegzi egy kivonatban. Így a csapat gyors visszacsatolást tud adni az ügyfélnek. Ami eddig négy-öt hétig tartott, azt ők egy-két napra rövidítik. A cég befektetés utáni értékét hatmillió dollárra becsülik.

Mi lett vele?

Bitninja
Helyezés 2021-ben: 12.
Egymillió dolláros éves bevételről és ötven fős létszámról számoltunk be két évvel ezelőtt a kiberbiztonsággal foglalkozó, debreceni Bitninja háza tájáról. A lendület azonban nem tartott ki. Éves árbevételük azóta 1,2 millió dollár körül stagnál, és több körben kényszerültek leépítésekre, most negyven fővel dolgoznak.
Egri Zsolt, a cég társalapító CEO-ja a Forbesnak azt mondta az okokról, hogy túl sok időt fordítottak új termékük, egy végfelhasználóknak szánt webszájtvédelmi szolgáltatás fejlesztésére. Tavaly nyáron aztán leálltak a fejlesztéssel. 2019-es Series A befektetésükből még mindig van, és a bevételeikből is tudják a céget finanszírozni, de a nagy növekedés elmaradt.

Az év üzlete
Az aiMotive is hiányzik a listáról – de egész más okból. „Mindegy, mennyiért veszik meg a Vodafone-t, az elmúlt tizenkét hónap üzlete mindenképpen ez. Minden értelemben” – írta Zsiborás Gergő a 2021-es lista hetedik helyezettjének felvásárlásáról. Kishonti László önvezetőszoftver-fejlesztő cégét tavaly novemberben vásárolta fel a Stellantis autóipari konszern, becslésünk szerint háromszázmillió dollárért. Ezzel az aiMotive az eddigi legnagyobb klasszikus magyar exit, vagyis olyan, ami nem tőzsdei bevezetéssel zárul.

Módszertan
A lista összeállításához több mint hatvan startup adatait fésültük át. Olyan startupokat vettünk figyelembe, amelyek tíz évnél nem idősebbek, és legalább egy alapítójuk magyar. Nem volt kritérium, hogy a cég magyar bejegyzésű legyen. Öt kategóriából álló szempontrendszert állítottunk fel a pontozáshoz: diszruptivitás, skálázhatóság, globális piaci jelenlét, a know-how egyedisége és a befektetői minőség. Utóbbit az elmúlt évek teljesítménye, vagyis a track record alapján vizsgáltuk, illetve lejjebb súlyoztuk a túlnyomó részt állami forrásokat kezelő befektetőket, mivel hatékonysági mutatóik jellemzően alacsonyabbak.

Az előzetes pontozást a Forbes szerkesztősége végezte iparági szereplőkkel folytatott háttérbeszélgetések után, majd az így kialakult szűk listát elküldtük a zsűrinek: a Forbestól Gólya Ági, Knittel Martin és Zsiborás Gergő, az iparágból Györkő Zoltán (ex-Balabit), Biás Csongor (Startup Hungary) és Enis Hulli (500 Emerging Europe) pontoztak. A pontozást egymástól függetlenül végezték, pontjaikat kategóriánként átlagoltuk és összeadtuk. Az így elérhető maximális értéket száznak vettük. A listát kétévente állítjuk össze.

A magyar startup-ökoszisztéma sokat fejlődött az elmúlt tíz évben, és pár tucat ember ezen nagyon sokat dolgozott. Az alapítók ismerik egymást, és tanulnak egymástól, a befektetők együttműködnek, a támogató szervezetek egyeztetnek. A legjobb: munkavállalók mennek egyik helyről a másikra, épül a hálózat. És mindezt nemzetközi kapcsolatokkal átszőve. Szép eredmények!

The post Ki pislog először – Startupjelentés 2023 appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés