:

Gyerekek adataival élhetett vissza a TikTok, több milliárd forintos bírságot kapott

Gyerekek adataival élhetett vissza a TikTok, több milliárd forintos bírságot kapott

Közel 5,5 milliárd forintos (12,7 millió fontos) bírságot kapott a TikTok az Egyesült Királyság adatvédelmi felügyeletétől (ICO), amiért több mint egymillió, 13 év alatti gyermek adatait használta szülői beleegyezés nélkül. Ez az egyik legnagyobb bírság, amelyet az ICO valaha kiszabott – írja a BBC.

A szervezet szerint a 2018 májusától 2020 júliusáig tartó időszakban sokan annak ellenére tudtak hozzáférni az oldalhoz, hogy a cég 13 éves korhatárt határozott meg a fiók létrehozásához. John Edwards információs biztos szerint a TikTok semmilyen lépést nem tett a szülői beleegyezés megszerzése érdekében.

A hatóság továbbá közölte, a gyermekek adatait arra is felhasználhatták, hogy nyomon kövessék és profilozzák őket, és akár káros, nem megfelelő tartalmakat mutassanak nekik.

Emiatt eredetileg 27 milliós fontos bírság is szóba került, a szándéknyilatkozatban foglalt összeget azonban később csökkentették. A TikTok válaszában úgy fogalmazott, a 40 ezer fős biztonsági csapatuk az elmúlt években komoly lépéseket tettek annak érdekében, hogy a 13 év alattiak ne férjenek hozzá az oldalhoz.

A ByteDance vállalat közösségi oldala fellebbezhet a bírság mértéke ellen, és 28 nap áll rendelkezésére, hogy beadványt nyújtson be. Ha sikerrel jár, az ICO csökkentheti a végösszeget. Az is komoly aggodalomra adhat okot, hogy a következő hónapokban elfogadásra kerülő brit online biztonsági törvényjavaslat szigorú korellenőrzési eljárásokat ír elő a közösségi oldalak számára.

The post Gyerekek adataival élhetett vissza a TikTok, több milliárd forintos bírságot kapott first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés