:
Breaking News

Bent vagyunk! Az Emeraldban

Bent vagyunk! Az Emeraldban

A 18. században épült Belvárosi Szent Anna­-templom a város egyik értékes későbarokk műemléke. Egykor belső kerteket rejtő rendház is csatlakozott hozzá, de azt a II. világháború után lebontották, hogy helyére az 1970-es években – Jeney Lajos és Bán Ferenc (Budapesti Városépítési Tervező Iroda) tervei alapján – felépüljön a szomszédos főpostához csatlakozó ötemeletes telefonközpont. Az alumíniumtokos, színezett üvegfelületekkel épült ház sokak szerint agyonnyomta a szomszédos műemléképületet, de mielőtt eldobnánk az első kavicsot a 70-es évek építészeire, kis érdekesség: a tervpályázat előírta, hogy az új épület tömegében, osztásában és homlokzati kialakításában sem illeszkedhet a templomhoz, és a szentélyt is a lehető legjobban el kell takarni.


Az öt évvel ezelőtt megkezdett teljes átépítés kezdeti lépéseikor a megbízó egy felismerhetően kortárs épületet szeretett volna, ez később finomodott, és egy időtlennek tetsző, stabilitást sugárzó épületet rajzoltak meg Peschk­a Alfréd vezetésével az Óbuda Építész Stúdió tervezői, Nemes Bertalan, Csernik Tamás és Kákóczki Norbert. Az Emerald Residence mészkőburkolatú épületében 99 szállodai szoba és 106 lakás kapott helyet, a főtömeg fölött három visszahúzott szinttel. A belsőépítészeti terveket egy másik iroda kezdte kialakítani, azonban ők nem tudtak megbirkózni a feladattal. Ekkor kapta meg a megbízást a szentendrei és milánói központtal rendelkező, számos hotel és étterem sikeres tervezését maga mögött tudó Este’r Partners. „Szerencsére az Emerald név és ezzel bizonyos alapelvek és színek, mint a smaragdzöld vagy az arany már a tervezés elején megvoltak. Ez segítség volt nekünk is” – mondja Radnóczy Eszter és Szabó Csilla, az Este’r Partners két tervezője.

Régi és új találkozása
A korábbi, szocmodern épület túlzottan rátelepült a barokk templomra – ezt a kapcsolatot az új épület sokkal ügyesebben oldotta meg. A két épület között átjárható, teraszos passzázs jött létre, innen nyílik a szálloda bejárata is. A templomot és a szállodát üvegfal köti össze, funkciója a telefonközpont mozdíthatatlan részeit rejtő épülettömeg elfedése. A rendház motívumai ezen a felületen és a szálloda grafikai motívumaiban is visszaköszönnek.

Nemes anyagok
A lobby terét a márvány, a bársony és a natúr diófafelületek uralják, csakúgy, mint az étterem és a bár enteriőrjét. Az épületben több ponton visszatérő elem a váltóintarziás minta, az íves és a szögletes felületek játéka, a geometrikusan tört felületek látványa vagy egy-egy bronztükör és kandalló, ami ebben a térben egyaránt megtalálható.

Tapéták és szőnyegek
A lobbytér teljes hosszában végighúzódik a holland Dutch Walltextile által gyártott selyemtapéta. A bronzszálakkal szőtt, smaragdszínű felületet bárhonnan nézzük, más hatást mutat. De sokan nemcsak nézegetik, az itt dolgozók szerint ritka az olyan vendég, aki nem simítja végig, ahogy elhalad mellette. A szobákban hasonló színvilágú, váltakozó színű szőnyegeket találunk, ezek az Este’r Partners tervei szerint, egyedi mintákkal készültek.

Szobák
A textilek színvilágát a pezsgőszínek, az ezüst, az arany, a bronz visszafogott világa uralja, és egy-egy narancs vagy méregzöld bútor ellenpontozza. A fürdőszobákat egy „fadobozba” helyezték, és alumíniumkeretes füstüveg ajtókkal választottak le. Tizenöt szobatípus közül lehet választani, a szállodai szobák nagy része a templomtoronyra néz. A panorámás, nagy teraszos, drágább szobák ára 250–300 euró éjszakánként.

The post Bent vagyunk! Az Emeraldban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés