:

Magyar napelemes térkőből készült az áramot is termelő sétány

Magyar napelemes térkőből készült az áramot is termelő sétány

Március 24-én a hollandiai Groningenben átadták az Európai Unió új napelemes sétányát, ami nemcsak energiát termel, de műanyag újrahasznosításával készült. A 400 négyzetméteres napelemes sétálóutat egy magyar fejlesztésű termékkel, a Platio napelemes térkővel építette meg a terméket gyártó cég, a Platio Solar és a holland kivitelező partner Bengsolar.

A sétány évente ~53 000 kilowattóra villamos energiát állít elő, amit a groningeni városháza használ, az épület és az elektromos autók töltésére. A sétány az Unió legnagyobb karbonsemlegességi projektjének, a Making City EU kezdeményezésének része, aminek célja a pozitív energiájú városrészek fejlesztése, bemutatva az innovatív megoldásokban rejlő lehetőségeket a karbonsemlegességi célok elérésében. A sétány átváltozása a klímaváltozásra hívja fel a figyelmet: a korábban szénszállításra használt útszakasz ma már energiatermelő sétány.

Ez az innovatív napelemes sétány hozzájárul a város azon törekvéséhez, hogy 2035-re karbonsemlegessé váljon. A Platio napelemes térkövek duplán fenntarthatóak, mivel nemcsak zöld energiát biztosítanak, hanem újrahasznosított műanyagból is készülnek. Valamint kétszeresen hasznosítja a helyet: a napelemes gyalogút áramot termel, miközben az emberek biztonságosan sétálnak rajta.  Ez egy pozitív példa arra hogyan lehet a városi teret okosan és fenntartható módon használni

– magyarázta Philip Broeksma, a groningeni önkormányzat energiaügyi tanácsosa.

Platio Solar Theo Hoek és a hollandia energiatermelő sétány.

„Napelemes térburkolatunk a hagyományos burkolatok környezetbarát alternatívája, mivel megújuló energiaforrást biztosítanak, és nem bocsát ki üvegházhatású gázokat. Ez a 400 m2-es napelemes sétány várható éves termelési volumene 53 000 kWh, és körülbelül 18 tonna CO2-t egyenlít ki.” – mondta Sebők András, a Platio Solar ügyvezető igazgatója. „Ez az energiatermelés 18 átlagos holland háztartás éves energiaszükségletének felel meg. A rendszert és annak teljesítményét egy alkalmazáson keresztül monitorozzuk. Nézzük meg, hogyan teljesített ma a PLATIO- mutatja az alkalmazást a telefonján – a mai termelés 47 ház 1 napra elegendő energiáját tudja biztosítani.” – tette hozzá Theo Hoek a sétányt telepítő Bengsolar munkatársa.

The post Magyar napelemes térkőből készült az áramot is termelő sétány first appeared on 24.hu.