:

A tévépiac uralkodója ezekkel a modellekkel gyalulná le idén Magyarországot

A tévépiac uralkodója ezekkel a modellekkel gyalulná le idén Magyarországot

Megérkeztek a Samsung új televíziói hazánkba. Fejlődnek vagy stagnálnak tavalyhoz képest? Megnéztük.

17 év a tech szektorban rettenetesen hosszú, emberöltönyi idő. Bő másfél évtized alatt komplett technológiák tűnnek elő a semmiből és tűnnek el, egykori meghatároz szereplők marginalizálódnak vagy válnak semmivé.

A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Megérkezett Magyarországra az év legjobban várt tévéje: elmondjuk, hogy milyen
A jó élet Szalai Péter 11 perc olvasás
Elvarázsolja az agyat, megolvasztja a szívet és kifosztja a pénztárcát az új Samsung csúcstévé
Üzlet Szalai Péter 11 perc olvasás
A tv-háború kirobbanásának küszöbén állunk
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Kvantum-OLED? Nem kvantumfizika, hanem az év sikersztorija

Éppen ezért döbbenetes, hogy az egyik legfontosabb, leglátványosabb, legnagyobb bevételt generáló szektort globálisan ennyi ideje ugyanaz a cég uralja szünet nélkül.

A Samsung 2005-ben vette át az első helyet a televíziós piacon, és azóta sem engedte ki ezt a pozíciót a kezei közül. 2022-ben is óriási fölénnyel dominált, messze megelőzve a második helyezettet mind az eladott darabszám, mind a bevétel tekintetében.

A vállalatra muszáj odafigyelni. Nemcsak azért, mert az egyik leginnovatívabb szereplő, és amit csinál, azt jó eséllyel követik majd a többiek is, hanem mert hazánkban is betonbiztos pozíciókkal bír, igen ismert és népszerű a márka.

Magyarországon is bemutatták a legújabb modelleket!

A konszern a szokásoknak megfelelően idén is tavasszal küldi boltokba az új modelljeit, amelyek már végre Magyarországra is megérkeztek. Ezeket a cég képviselete egy hivatalos eseményen leplezte le, így meg is lehetett nézni, ki is lehetett próbálni a friss televíziókat, valamint természetesen képet kaptunk arról is, hogy mi a cég rövid távú stratégiája, milyen területekre fókuszálnak 2023-ban.

Folytatódik az OLED-projekt

A Samsung 2022-ben lépett színre – vagy inkább robbant be – saját, kvantumpontos OLED technológiát használó televíziójával, amely az év egyik legjobb készüléke volt.

2023-ban tekertek egyet a fényerőn.

Ezt nemcsak a hasamra ütve mondom, hiszen a műszeres mérések alapján a színpontosság, színgazdagság és a fényerő terén is kiemelkedett a mezőnyből.

A modellt és a technológiát az egész világon ajnározták, így nem meglepő módon a cég tovább tolja gőzerővel ezt a projektet.

Két típussal lép színre Magyarországon a vállalat. A Samsung S95C jelenti a csúcsot, amelynél ráadásul a csatlakozók egy külön, egyszerűen eldugható és könnyen elérhető dobozon kaptak helyet. A Samsung S90C pedig valamivel kisebb tudású, hiányzik belőle egy-két extra funkció, ám cserébe olcsóbb.

Tovább tolják az OLED-biciklit.

Idén új generációs, mesterséges intelligenciával megbolondított képfeldolgozó csipet kapnak a friss készülékek, és elérhetővé válik a minden korábbinál nagyobb, 77 inches változat. A kontraszt továbbra is végtelen, és amit láttam, annak alapján a színek gyönyörűek, fátyolosságtól mentesek. A 2023-as modelleknél ráfeküdtek a fényerő növelésére, ami ebben az évben a jelek szerint első számú ütközőzóna lesz OLED fronton, hiszen a rivális LG is ilyen irányban fejlesztett.

Az úgynevezett Lifestyle, azaz különleges dizájnú tévéket sem felejtik el.

Ennek köszönhetően a nagy dinamikatartományú videók, filmek és játékok visszaadása még jobb, azaz látványosabb, élethűbb az úgynevezett HDR-hatás. A mozgásmegjelenítés a várakozásoknak megfelelően igen jónak tűnik, a korábbi 120 helyett már 144 képkocka jelenhet meg másodpercenként a képernyőn, ami a játékosok számára kiemelten fontos lehet.

Neo QLED

Az eseményen kiderült, hogy a vállalat a másik modernnek számító tévés technológiát sem hanyagolja el. Azaz lesznek idén is új Mini LED háttérvilágítású Neo QLED, azaz kvantumpontos LED LCD-televíziók. Ez a hagyományos rokonaiknál nagyobb kontrasztot, markánsabb színeket és jobb HDR megjelenítést produkálnak. Idénre tovább növelték a háttérvilágítást biztosító fénykibocsátó diódák számát, illetve ezeket minden korábbinál több egyedileg vezérelhető csoportba osztották, de forradalmi áttörésről nem beszélhetünk.

Hiába fejlődtek a Neo QLED-tévék, az OLED-ek képminőségétől elmaradnak, ami ezúttal is feketén-fehéren bebizonyosodott. A megjelenésük is sokkal ódivatúbb, hiszen a készülékház vastagabb, mint az OLED-modelleké.

A játékosok igényeinek kielégítése egyre fontosabb szempont.

Lesznek egyébként szimpla, tehát Mini LED háttérvilágítástól mentes QLED-televíziók is az idei kínálatban, azonban ezekkel már csak a középkategóriát tölti fel a dél-koreai vállalat. A teljesen tradicionális, mindenféle hókuszpókusztól mentes LED LCD-tévék sem tűnnek el, azonban ezek már csak a belépő és alsó szinten játszanak szerepet.

Az árakból szemezgetve

A csúcskategóriás, legnagyobb, 77 hüvelykes képátlóval bíró OLED-modell, a Samsung S95C 1,5 millió forintba kerül. Ha viszont valaki megelégszik a kisebb méretű tudású darabbal, ahhoz 700 000 forintért hozzájuthat.

A legjobb, legnagyobb, 4K-s Neo QLED-tévé, a 85 inches QN95C 2,3 millió forintba kerül, a legkisebb, 55-ös verzió pedig 1,15 millió forint. A legkedvezőbb árú QLED-tévé, a 43 inches Q60C 245 000 forint.

A legolcsóbb Samsung-tévé idén egy 32 hüvelykes, HD felbontású darab, közel 85 000 forintot kell érte letenni az asztalra.

The post A tévépiac uralkodója ezekkel a modellekkel gyalulná le idén Magyarországot appeared first on Forbes.hu.