:

Folytatódik a kiskereskedelmi tél – ennyivel vásároltunk kevesebbet a boltokban

Folytatódik a kiskereskedelmi tél – ennyivel vásároltunk kevesebbet a boltokban

Sorozatban a harmadik hónapja esik vissza a kiskereskedelmi üzletek forgalma. A gyengélkedés alól nincs kivétel, legyen szó élelmiszerről, benzinről vagy e-kereskedelemről.

Februárban 10,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Egy hónap leforgása alatt pedig két százalékkal esett vissza a forgalom. A gyengélkedő kiskereskedelemhez mindegyik szegmens hozzájárult:

az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben egy év alatt 8,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 14,5 százalékkal lett kisebb az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Több ebből Milyen válság? Kirobbanó formában Mészáros Lőrinc cégcsoportja, bár osztalékot így sem fizetnének A sminktermékek piacára is betör a világ egyik legnépszerűbb ruhamárkája

Nem lett kedvezőbb az e-kereskedelem helyzete sem. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 13 százalékkal csökkent februárban.

Benyújtotta a számlát az infláció

Nem most kezdődött a kiskereskedelem bukdácsolása. Február már sorozatban a harmadik hónap, amikor egyértelműen csökken a boltok forgalma, de valójában már a tavalyi év második felében is akadoztak az eladások.

Az elszabaduló infláció, különösen a brutális magasságokba emelkedő élelmiszerdrágulás jelentősen rontotta a fogyasztók vásárlóerejét. Emiatt sokan a boltokban is egyre kisebb mennyiségeket kezdtek vásárolni. A statisztikát tavaly még kozmetikázta az üzemanyag-forgalom, ahol a benzinárstop miatt még hónapokig kedvező árakon tankolhattak a lakossági ügyfelek. Az árstop tavaly decemberi kivezetése óta azonban már itt is visszaesést mért a KSH.

Kilóg az európai sorból Magyarország, a pénztárcánkon érezzük a különutasság árát

Borítókép: Sebestyén László

The post Folytatódik a kiskereskedelmi tél – ennyivel vásároltunk kevesebbet a boltokban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés