:

Rálépett a gázpedálra a magyar milliárdos autós cége

Rálépett a gázpedálra a magyar milliárdos autós cége

40 százalékos bővüléssel zárta a 2022-es évet az AutoWallis. Az autókereskedelmi cégcsoportot az organikus növekedés mellett a korábbi felvásárlásai is hajtották előre.

Az üzleti beszámolók napját írjuk: a Mészáros Lőrinc-féle Opus után a Veres Tibor többségi tulajdonában álló autókereskedelmi cégcsoport, az AutoWallis is közzétette a 2022-es évről szóló jelentését.

Ráléptek a gázpedálra: tavaly az árbevételük csaknem 40 százalékkal 270 milliárd forintra ugrott meg.

Ebben szerepet játszott a szlovén Avto Aktiv felvásárlása is. Az újdonsült leányvállalat eladásai 2022 második negyedévétől kezdve már az AutoWallis számait növelték. De ezt leszámítva is organikus volt a növekedés, áll a vállalatcsoport Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményében.

Több ebből A Pornhub új tulajdonosának a pornón túl is vannak tervei Folytatódik a kiskereskedelmi tél – ennyivel vásároltunk kevesebbet a boltokban

Hatékonyabb működés, megugró nyereség

A 40 százalékos bővülést az infláció is hajtotta, ám mindeközben a működési hatékonyság is javult. A beszerzési költségeiken belül az eladott áruk beszerzési értéke ugyanis valamennyivel kisebb mértékben, 34 százalékkal emelkedett.

A csoport adózás előtti eredménye még jelentősebben, csaknem másfélszeresére nőtt. 2021-ben még 4,2 milliárdot, tavaly pedig már 10,3 milliárd forintot ért el a nyereség.

Müllner Zsolt, az AutoWallis Csoport elnöke kiemelte: az árbevétel 2025-re további akvizíciók nélkül is meghaladhatja akár a 400 milliárd forintot is. Idén pedig már a szlovén leányvállalat mellett további, tavaly elindított felvásárlások dobhatják meg a forgalmat, mint például a Renault Hungária vagy a Nelson flottakezelési üzletága.

Az Alteóból kiszállt, az AutoWallisban még marad

Az AutoWallis 54,91 százalékos többségi tulajdonosa a Wallis Asset Managementen keresztül Veres Tibor, aki a Forbes becslése szerint az ország 5. leggazdagabb embere 295,9 milliárd forintos vagyonnal. Veres másik jelentős érdekeltsége a magyar tőzsde egyik sikercége, az Alteo volt – egészen tavaly év végéig. Akkor ugyanis eladta a többségi részesedését a Mol-Jellinek-Tiborcz triónak.

Megszólalt az Alteo: Nem ért meglepetésként a Mol-Jellinek-Tiborcz trió ajánlata, ez egy fair ár

The post Rálépett a gázpedálra a magyar milliárdos autós cége appeared first on Forbes.hu.