:

Kormányinfó: újabb rezsitámogatás érkezik

Az új rezsiszabállyal a kkv-kat segítené meg a kormány. A víziközmű-hálózat felújítása is esedékes lesz lassan, az árstopok sorsáról ugyanakkor csak az utolsó pillanatban fognak dönteni.

Több döntést is hozott a magyar kormány a szokásos szerdai ülését követően, ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti kormányinfón.

A lakossági rezsicsökkentést változatlan formában fenntartják, a támogatott ár továbbra is az átlagfogyasztásig érvényes.A kkv-szektornak pedig újabb rezsitámogatást vezetnek be. Több ebből A Pornhub új tulajdonosának a pornón túl is vannak tervei Rálépett a gázpedálra a magyar milliárdos autós cége

Utóbbi esetén a korábbi rezsicsökkentésre jogosult vállalatok, egyházak, alapítványok és végsőmenedékes fogyasztók esetén a kormány beavatkozik az előnytelenül megkötött energiaszerződéseikbe. Olyan esetekről van szó, ahol a szerződésben rögzített ár eltér a jelenlegi alacsony piaci energiaáraktól.

A gázt az érintett szervezetek így 10 forintnál is olcsóbban kaphatják, az áramhoz pedig 80 forintos áron juthatnak hozzá.

Mi az újabb támogatás ára?

A szerződéses ár és a piaci ár közötti különbözetet az MVM fogja állni, ez mintegy 15-20 milliárd forintnyi veszteséget jelenthet az állami energiacégnek.

14 ezerből 10 ezer vállalkozást érint ez a döntés, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a piaci energiaárak csökkenése ellenére az átlagfogyasztás felett fizetendő „lakossági piaci” áron nem terveznek módosítani, írja az Infostart.

Egy nagy szám: 1000 milliárd forint

A miniszter szerint a víziközmű-hálózat kapcsán két feladata is lesz a kormánynak: felújítani a teljes hálózatot és országos szinten összehangolni az árszabást. A felújítás összege 1000 milliárd forint körül lenne, a finanszírozása még nem dőlt el a Portfolio.hu tudósítása szerint. Ettől még szükség van a beruházásra, mivel átlagosan 20 százalékos a vízveszteség a vezetékhibák miatt, de ez egyes területeken akár a 60 százalékot is elérheti.

Kivárnak az utolsó pillanatig az árstoppal

Az élelmiszer-árstopok jelen állás szerint április végéig vannak érvényben. Gulyás szerint közvetlenül a lejárat határideje előtt fognak dönteni, hogy meghosszabbítsák vagy kivezessék-e a több mint egy éve érvényben lévő intézkedést.

The post Kormányinfó: újabb rezsitámogatás érkezik appeared first on Forbes.hu.