:

Megvan, mennyi osztalékot fizet az OTP

Megvan, mennyi osztalékot fizet az OTP

Több mint 80 milliárd forintot oszt szét a részvényesek között az OTP Bank. Nagy összeg, de tavaly még ennél is nagyobb osztalékesőnek örülhettek a tulajdonosok.

Az OTP Bank az április 28-i éves közgyűlésén részvényenként 300 forint osztalék kifizetésére tesz javaslatot – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett részletes közgyűlési napirendi pontokból.

Összesen 82 milliárd forintot oszt szét a részvényesek között a legnagyobb hazai pénzintézet. Az anyavállalat 2022-ben 6,6 milliárd adózás utáni eredménnyel zárt, így az osztalékfizetés nagyobbik részét az eredménytartalékból finanszírozza a bank. Aggódni azért nem kell érte: az összes OTP-leányvállalatot figyelembe vevő konszolidált kimutatás szerint az OTP csoport (folytatódó tevékenységből származó) adózás utáni eredménye 336 milliárd forint volt. A csoportszintű nyereség tehát bőven ad alapot a bő 80 milliárdnyi összeg kifizetésre.

Több ebből OTP: Lehet, jó évük volt, de azt nem a magyar bankoknak köszönhetik Nagyot bukott tavaly Elon Musk, francia lett a világ leggazdagabb embere 2023-ban

Tavaly még így is több volt

Az OTP ennek ellenére rosszabb évet zárt 2022-ben, mint előtte. A csoportszintű nyereség például 2021-ben még 456 milliárd forint volt. A közgyűlése akkor részvényenként 430,4 forint osztalék kifizetéséről döntött, ez csökken idén 300 forintra. Az összegek kifizetése az április végi közgyűlést követően 2023. június 5-től kezdve indul el.

A bankpapír részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a részvény csütörtökön 10 190 forinton zárt. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 11 580 forint, a legalacsonyabb 7738 forint volt, írja az MTI.

Elkezdte átrendezni vagyonát a leggazdagabb magyar

The post Megvan, mennyi osztalékot fizet az OTP appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés