:

A munkahelyi kiégés ellenszere? Egy tipp, amivel ötször hatékonyabb lehetsz

A munkahelyi kiégés ellenszere? Egy tipp, amivel ötször hatékonyabb lehetsz

Érdektelenség, motiválatlanság, felborult munka-magánélet egyensúly? Mielőtt munkahelyet váltanánk, érdemes tennünk egy kísérletet a flow-val – egész pontosan azzal, hogy (újra) átéljük a flow élményét munka közben. Ha minden jól megy, ötször olyan produktívak lehetünk, mint korábban.

A flow élményét akkor éljük át, ha a feladatunk kihívást jelent, de megugorható, teljesíthető. Fontos az is, hogy érezzük, hatásunk van a dolgokra munkavégzés közben, akár csak kisebb kaliberű dolgokra is. Az erőfeszítéseinknek pedig legyen értéke. Ezeket a szempontokat érdemes időnként végigellenőrizni beosztottként és vezetőként is, mert ezek hiányában a munkavállaló elkötelezettsége egyre alacsonyabb szintre kerül és onnan egyenes az út a kiégés felé.

Az elmúlt időszakban több cikket is olvashattatok a Forbes.hu-n a munkához kötődő mentális kihívásokról. A hustle culture jelenléte erősebb, mint valaha, az inflációs krízis sokaknál anyagi szorongáshoz vezet, és egyre többen érzik úgy, hogy két-három ember munkáját végzik. Azt is tudjuk, hogy csak a depresszióval összefüggő társadalmi-anyagi teher 362 milliárd forintra rúgott két éve Magyarországon, holott akkor még se háborúról, se inflációról nem beszélhettünk. Egy 2021-es kutatás szerint a huszonévesek 59 százaléka kiégettnek érzi magát.

Ezek után nem túlzás kijelenti, hogy 2023-ban az egyik legfőbb kihívás a kiégés és a munkával is összefüggő mentális problémák megelőzése. Ebben lesz segítségünkre a flow.

Legyél jobb! Takács Dalma 10 perc olvasás
Depressziós vagyok. Elmondjam-e a főnökömnek, vagy sem?
Legyél jobb! Takács Dalma 7 perc olvasás
Ez az egyetlen legitim függőség: hogyan küzdjünk meg a munkaalkoholizmussal?
Legyél jobb! Takács Dalma 9 perc olvasás
Elfogadnád a kevesebb fizetést, ha több időd maradna a magánéletedre?

Visszatalálni a motivációhoz

Csíkszentmihályi Mihály az 1970-es években kezdte kutatni a flow természetét, amikor interjúkat vett fel olyan emberekkel, akik el tudnak merülni a tevékenységükben. A megkérdezettek közül többen a sodró vízhez hasonlították ezt a mentális állapotot, ami lebegés-szerűen tartja őket az alkotás örömében. Innen ered a flow, azaz áramlat kifejezés, amit a Széchenyi-díjas pszichológus végül úgy definiált, mint

az elme egy olyan állapotát, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, amiben teljesen feloldódik, és amit bármi áron folytatni törekszik.

„Sokan azt gondolják, hogy boldogabbak olyankor, amikor pihennek vagy relaxálnak. Ehhez képest nagyobb valószínűséggel számolnak be arról, hogy

a legnagyobb boldogságot akkor élik át, ha elmerülnek egy tevékenységben, vagy teljesen elköteleződnek amellett, hogy megküzdjenek egy kihívással”

– írta a jelenség kapcsán Flow – Az áramlat, a tökéletes élmény pszichológiája című kötetében, hozzátéve: a flow soha nem cél, mindig csak eredmény lehet.

Csíkszentmihályi szerint azok a társadalmak a legsikeresebbek, ahol az emberek a leggyakrabban élik át a jelenséget. A flow-val tulajdonképpen két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen amellett, hogy valóban értékes és produktív munkát végzünk, nő az élvezeti faktor és a motiváltság is, ami gyakorlatilag a kiégés ellenpólusát jelenti. Mint a McKinsey kutatásából kiderül, flow-élmény átélésekor ötször olyan produktívak vagyunk, mint alapjáraton.

Hogyan élhetjük át gyakrabban a flow-élményt?

Tudatosítsd a korábbi sikereidet!

A flow megtartásának elengedhetetlen része, hogy megérezzük a saját erőnket, higgyünk a képességeinkben, bízzunk a tudásunkban. Ehhez jó technika lehet, ha felidézzük a korábbi sikereinket. Milyen feladatok végzésekor tudtuk a legjobb formánkat hozni?

Vedd vissza az irányítást helyzetek felett!

Szánj arra időt és erengiát, hogy kitaláld, milyen változtatásokat kell eszközölnöd ahhoz, hogy újra gyakrabban átéld a flow-élményt.

Fogalmazz meg jól körülhatárolt célokat!

Vizsgáljuk meg, pontosan mire vágyunk és milyen út vezet el odáig. Időről időre tudatosítsuk, hol tartunk a célunk felé vezető úton.

A saját képességeidhez mérten válassz kihívásokat!

A lécet mindig emeljük egy kicsit magasabbra – de csak annyira, hogy az új akadály meg megugorható legyen és javítsa a teljesítményünket.

Koncentrálj!

A flow átéléséhez fontos, hogy a tudatunkat az adott tevékenységre szűkítsük, érzékeljük azt minden érzékszervünkkel, ne adjunk teret más ingereknek.

Legyél jobb! Forbes 4 perc olvasás
Egy helyben toporog a karriered? – 10 tipp, mit tegyél, ha úgy érzed, elakadtál
Legyél jobb! Somogyi Szonja 5 perc olvasás
Tologatod a tennivalóidat, aztán a körmödre égnek? Mutatjuk, mit csinálhatsz másképp
Legyél jobb! Forbes 4 perc olvasás
Allah, Isten, Buddha – mindegy, kiben vagy miben hiszel, a vallás egészségesebbé tesz?
Zárd ki a zavaró tényezőket!

Fókuszáljunk az elvégzendő feladatra, tanuljuk meg kiszűrni a zavaró tényezőket. A stressz és a szorongás hátulhagyása embertpróbáló munka, de gyakorlással fejleszthetjük ezt a képességünket is.

Hogy segíthet a cég a flow átélésében?

Hozzunk létre pozitív munkakörnyezetet, ahova a dolgozók szívesen járnak be, és el tudnak vonulni csoportos és egyéni munkafolyamatokhoz is.Adjunk világos, tiszta instrukciókat az elvárásokról.Támogassuk a munkavállalók egyéni munkaritmusát, tartsuk tiszteletben a neurodiverzitást.Fejlesszünk erős szervezeti kultúrát, amiben világos a cég értékrendje, céljai, elvárásai. Támogassuk az innovációt és a kreativitást azzal, hogy időről időre mindenki előállhat a saját újító ötleteivel.

The post A munkahelyi kiégés ellenszere? Egy tipp, amivel ötször hatékonyabb lehetsz appeared first on Forbes.hu.