:

Ember és gép összefogott, hogy megalkossa a tökéletes húsvéti kölnit. Vajon sikerült?

Ember és gép összefogott, hogy megalkossa a tökéletes húsvéti kölnit. Vajon sikerült?

Mit tud egy kölni, amit a mesterséges intelligencia és egy profi parfümőr főzött ki együtt? Kiszagoltuk!

Az nem újdonság, hogy a manapság rettenetesen felkapottnak számító mesterséges intelligencia (MI) az emberi érzékekre is képes hatni. Elég az MI által összehozott képekre vagy zeneszámokra gondolni.

Mára az illatok világába is beszivárgott a technológia, amire kézzel, azaz inkább orral fogható bizonyítékot kaptunk.

Interjú Galavits Patrik 28 perc olvasás
Hogy hagyhattuk, hogy így megosszon minket? – interjú a mesterséges intelligencia jelenéről és jövőjéről
Üzlet Forbes 4 perc olvasás
A mesterséges intelligencia a kapitalizmus végét jelentheti – interjú a OpenAI vezérigazgatójával
Üzlet Pintér Szabolcs 5 perc olvasás
Chat GPT – múló hájp vagy a jövő forradalma?
A jó élet Szalai Péter 3 perc olvasás
Ilyen fantasztikus képeket készít a mesterséges intelligencia bárkinek

A Telekom húsvét alkalmából kérte meg a mesterséges intelligenciát, hogy segítsen kifőzni egy mindent vivő kölnireceptet. Ezzel a cég célja nyilván az volt, hogy egy látványos, mindenki számára egyszerűen befogadható termékkel demonstrálja, hogy az MI bizony a mindennapok része lehet. Avagy hogy segítségével még olyan egyszerű dolgok is feljavíthatók vagy jobbá tehetők, mint a kölni.

Egészen pontosan a manapság igen menőnek számító Chat GPT-t kérték meg arra, hogy az emberiség kollektív tudatát felhasználva, azaz az internetről összeszedett információkra alapozva határozza meg, hogy milyen legyen a csodakölni. Azért száz százalékig nem hagyatkoztak a világhírű csetbotra, felkérték Kiss Virág professzionális parfümőrt, hogy finomhangolja a gépi elme elgondolásait, így született meg végül az MI-kölni.

Így készült

A Telekom többek között azt kérdezte meg a mesterséges intelligenciától, hogy szerinte „milyen a jó illatú  kölni, amivel húsvétkor locsolnak a fiúk?”.

Az MI válasza erre az volt, hogy friss, virágos, könnyed, lágy, illetve tartós és természetes összetevőkből kell állnia az illatnak. Mint a válaszból kiderült, a jó illatú kölnik semmiképpen sem túl erősek, és nem túl nehezek. A csetbot szerint az illat tartóssága is fontos szempont, mivel a locsolóknak egész nap kellemes illatot kell hordozniuk. Az MI azt is elárulta, hogy a természetes összetevőkkel készült kölnik azért illenek jobban a húsvéti locsoláshoz, mivel a virágok és növények illata eleve az ünnepi hangulathoz kapcsolódik.

A következő kérdés már egy receptúrára vonatkozott. Arra kérték az MI-t, hogy gondolkozzon úgy, mint egy parfümkészítő. A mesterséges intelligencia az alábbi összetevők felhasználásával készítené el a tökéletes illatot:

tiszta alkohol, desztillált víz, narancsolaj, citromolaj, bergamottolaj, rózsaolaj, valamint levendula

Kiss Virág validálása után a levendula végül kikerült a receptből, helyette hársfavirág és gyöngyvirág került bele – a magyar hölgyek ízléséhez igazítva.

Milyen lett?

Mindez jól hangzik, de hát a puding próbája az evés – pontosabban most a szaglás. Szerencsére kaptam egy kis üvegcsényit a Terminátor kölniből, szóval kikértem pár ember véleményét, hogy mire asszociál az illatról, és hogy pozitívra vagy negatívra értékeli-e az illatot.

„Jól ápolt idős hölgyet látok magam előtt, a gyümölcs és a púder keveréke ugrik be róla. Nekem kicsit túl erős, de egyáltalán nem rossz, finom illat” – Gabriella

„Érződik rajta a húsvéti hangulat, de egyáltalán nem pacsuli. Inkább ezzel locsoljanak meg, mint bármi mással, ha már muszáj valamivel!” – Anna

„Ez Zara! Számomra abszolút pláza hangulatot sugároz, de nem rossz értelemben. Töményen egy picit émelyítő, idővel egész kellemessé válik” – Martin

„A húsvét egyáltalán nem jut eszembe róla. Lehet, hogy azért, mert lényegesen jobb, mint azok a löttyök, amivel általában húsvétkor locsolkodnak az emberek” – Ágoston

„Nem vagyok rajongója a kölniknek, és ez a termék sem változtatott ezen. Kicsi olcsó, pacsuli hatású, nem vagyok lenyűgözve” – Niki

„Nem idegesítő, és már ez is nagy szó!” – Robi

„Nem én vagyok a világ legnagyobb kölni fanatikusa, se szakértője. Mindenesetre elsőre egyáltalán nem kellemetlen az illat, de tény, hogy meglehetősen intenzív. Miután reggeltől fújkáltam, hogy kikérjem az emberek véleményét, délutánra már bárhova mentem, mindenki engem bámult és az orrát húzogatta” – Péter (jómagam)

Belepakolták, amit az MI mondott. Kép: Telekom

Ki is lehet próbálni az MI-kölnit

A Telekom országszerte több kiemelt üzletébe eljuttatja az MI és az illatszakértő együttműködésével született kölnit tartalmazó üvegcséket, így bárki meg is szaglászhatja az illatot. Kereskedelmi forgalomba egyelőre nem kerül, így a kipróbálni vágyóknak az alábbi helyszíneken lesz lehetőségük letesztelni nyitvatartási időben április 10-ig.

Nyugat-Magyarország

Pécs, Árkád – 7622 Pécs, Bajcsy-Zsilinszky u. 11/1.Szombathely, Fő tér – 9700 Szombathely, Fő tér 17.

Kelet-Magyarország

Eger, Agria Park – 3300 Eger, Törvényház u. 4.Debrecen, Fórum – 4029 Debrecen, Csapó u. 30.

Közép-Magyarország

Budapest, Allee –1117 Budapest, Október 23. utca 8-10.Budapest, Westend – 1062 Budapest, Váci út 1-3.

The post Ember és gép összefogott, hogy megalkossa a tökéletes húsvéti kölnit. Vajon sikerült? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés