:
Breaking News

Miért nem gyengül már az a szemét forint?

Miért nem gyengül már az a szemét forint?

Nem véletlenül kapjuk meg egyre gyakrabban a kérdést, hogy miért nem gyengül a forint. Szerencsére a választ könnyebb megadni, mint egy hónappal ezelőtt.

Amikor az ismerősök egyre nagyobb arányban arról beszélnek, hogy elegük van a forint vég nélküli értékvesztéséből és a nem túl rózsás kilátásokból, ezért inkább euróra váltják szerény megtakarításaikat, az egy valós és látványos trendet jelent. A legfrissebb statisztikai adatok is megerősítik, hogy a háztartások egyre nagyobb arányban tartanak devizabetétet és devizakötvényeket, illetve népszerűek a nem a magyar termékekben utazó befektetési alapok is.

Az elmúlt bő tíz évben láttunk komolyabb devizára váltást a lakosság részéről, például a magánnyugdíjpénztárak kivéreztetése kapcsán. Tavaly már egyszerűen a forint gyorsuló értékvesztése ijeszthette meg az embereket és terelte a váltás irányába. Baráti beszélgetések és internetes kommentfolyamok messze nem reprezentatív mintája alapján szerepet játszik a döntésben a kormányzat tevékenységének megítélése.

Sokan egyszerűen annyira nem bíznak a jelenlegi vezetésben, vagy – még egyszerűbben – annyira gyűlölik a jelenlegi rendszert, hogy

kinéznek belőle bármit, ezért mentik ki a pénzüket biztonságosabbnak látszó terepre.

Most elsősorban ez utóbbi körből kérdezgetik sokan, hogy ha nem igazán javultak az ország kilátásai, akkor mitől táltosodott meg a forint? Persze ez a táltosodás rögtön jó nagy túlzás, ha fél éven túli adatsort nézünk. Viszont az is tény, hogy rövid távon a világ egyik legjobban teljesítő devizája lett a pénzünk.

Tíz év is kellhet, hogy elfeledjük az inflációt – interjú

Miért is?

A forintot mozgató tényezők régóta ismertek. Hogy mostanság ezek közül melyeknek a szerepe, súlya a legnagyobb, arra viszont az elmúlt hetekben kaptunk elég egyértelműnek tűnő választ.

Nézzük csak a márciust, amikor az alapvetően amerikai, de Európát is súroló bankválságban a forint hirtelen visszazuhant 400-ig, majd újra pár nap alatt bivalyerős lett és szépen visszatért a 375-ös szint közelébe. Amikor hirtelen beütött a nagy bizonytalanság, egy-két napig nagyon elgyengült, de abban a pillanatban, hogy a látványos kockázatkerülés visszaszorult a világban, azonnal erőre kapott.

A forint nem a régiós társaival, hanem a magas kamatozású carry-devizákkal mozgott együtt ebben az időszakban. Ami nem véletlen, a forintban a spekulánsok ma már az erősödésre tesznek, kihasználva az extrém magas kamatot.

Ha csak stagnál az árfolyam, az nekik már elég szép nyereség. Ez tehát a kulcs, a forintot mozgató legfontosabb tényező.

Az MNB további forintgyengülést megakadályozni kívánó vészkamatemelése óta, tehát több mint fél éve a 18 százalékos extrém magas kamat mozgatja a leginkább a forintot. Ez ad neki támaszt, ez hozza be az erősödésére játszó spekulációt, és e miatt van az is, hogy hirtelen zuhanás akkor jött, amikor a világ egy hosszabb pillanatra beparázott és a spekulánsok hirtelen elkezdték zárni a forint melletti pozikat.

Tehát igaza lehet annak, aki romló kilátásokat lát a magyar gazdaságban. De egyelőre az a helyzet, hogy a 18 százalékos irányadó ráta hatása kettős:

a hitelezés megdrágításával gyilkolja a gazdasági aktivitást,ugyanakkor egyértelműen erősíti a forintot.

Középtávon újra a forint gyengülése a valószínűbb irány, de addig rövid távon meglehetősen nagyot bukik az, aki devizára vált. A mezei kisbefektető forintban még szűk egy évig 16 százalékos, majd utána újabb egy évig kábé 20 százalékos kamathoz juthat az inflációkövető állampapírral, az elérhető devizakamat viszont még csökkent is az elmúlt hetekben azáltal, hogy a bizonytalan helyzetben a kötvényekbe áramlott a befektetők pénze. Forintkamat két évre: nagyjából 35 százalék, a fő devizákban alig több mint 5.

Nem hiszel a mesékben? Akkor marad 20 százalékos kamatígérettel az inflációkövető állampapír

Devizába menni nagy húzás volt az elmúlt években sokáig – de ez megváltozott tavaly októberben. Devizába menni valószínűleg nagy húzás lesz megint hamarosan – de nyilván senki se tudja ennek az időpontját. Szemünk legyen sok egyéb tényező mellett leginkább az irányadó magyar kamaton.

Amíg a gaz spekulánsok a forint mellett állnak, mi is jobban tesszük, ha a ritkán előforduló giga forintkamatot használjuk ki.  

The post Miért nem gyengül már az a szemét forint? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés