:

Ilyen, amikor az okoseszköz nem is okos

Ilyen, amikor az okoseszköz nem is okos

Felesleges, életképtelen, haszontalan, vagy csak simán idiótaság, „Okos” eszközök a smartcipőtől a tojástartóig.

Az okostelefonok gigantikus sikere rengeteg céget ráébresztett az elmúlt másfél évtizedben arra, hogy rá kell ugrani a smart vonatra, mert ezzel közelebb lehet férkőzni a felhasználók pénztárcáihoz. Van, amikor ez egészen életképes gondolat, és az ilyen intelligensnek nevezett szolgáltatások, technológiák hozzáadott értéket jelentenek. Elég, ha csak az okostévékre, okosotthonos eszközökre vagy okosórákra gondolunk.

Üzlet Szalai Péter 13 perc olvasás
A Meta így nézne be a metaverzumba – mit tud Zuckerbergék új VR-szemüvege?
Legyél jobb! Szalai Péter 4 perc olvasás
Szinte biztos, hogy vírusos a telefonod! Mutatjuk, hogy mit tegyél
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Önmagában nincs sok értelme a Telekom saját márkás mobiljának
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Ezekkel a mobilokkal tarolna a tömegkategóriában a Xiaomi idén

Azonban rengeteg olyan nyomorult eszköz is akad, amibe teljesen agyatlan módon erőltették bele az okosnak titulált funkciókat. Így születehettek meg olyan mutánsok, melyek létezésének nincs sok értelme, és gyakorlatilag inkább tekinthető elektronikai hulladéknak, semmint valóban hasznos készüléknek. Összeválogattunk ezekből néhányat, jöjjön most tehát egy-két elrettentő példa az idiótább okostermékekre.

Vécépapír-rabszolga

A Charmin RollBot egy apró robot, amit arra találtak ki, hogy a fürdőszoba sarkában álljon, fején egy tekercsnyi toalettpapírral. Ha a felhasználó ijedten konstatálja, hogy már nincs papír a tartóban, akkor nem kell mást tennie, mint elővenni a telefont és bepöccinteni egy appot, amin keresztül megparancsolhatja a gépszolgának, hogy kacsázzon oda hozzá.

Charmin RollBot, a vécépapírfutár. Kép: Charmin

Miután a budifutár teljesítette feladatát, magától visszagurul a sarkába, és ott várja, hogy ismét a fejére tegyen valaki egy tekercsnyi papírt, hátha megint szükség lesz rá.

Nem túlzás azt állítani, hogy mindenki jobban járt volna, ha a RollBot kifejlesztésére és legyártására szánt pénzt inkább elégették volna egy hideg téli napon.

Teljesen érthetetlen, hogy ebben az ostobaságban hogy láthatott bárki fantáziát, nem is csoda, hogy a kutyának se kellett, és a projektet mára beszántották.

Okoscipő

Több nagy cég is kísérletezett úgynevezett okoscipőkkel. Ezek a beépített szenzorok révén képesek mérni a megtett távolságot, illetve vizsgálják a láb állapotát annak alapján, milyen nyomás nehezedik a lábbeli talpára. A kapott adatokat aztán Bluetooth révén továbbítják egy telefonon, tableten vagy PC-n futó alkalmazásra.

Az okoscipőket telepakolták érzékelőkkel. Kép: RunScribe

Egy ilyen szolgáltatásnak nyilván annál lehet értelme, aki rendszeresen mozog, ő tudja használni a kinyert információkat.

Csak hát egyrészt a (hobbi)sportolók közül sokan nagyon háklisak a cipőjükre, sokan nem tolerálják, ha különféle szenzorok és pláne akkumulátor kerül bele, ami nyilván nehezebbé és ezáltal hosszabb távon kényelmetlenebbé teszi a lábbelit.

Az pedig a másik, hogy egy ilyen ruhadarab élettartama nem túl nagy. Egy átlagos futócipőt 1000 kilométerenként kell cserélni, a versenydaraboknál pedig 500 kilométer a javasolt. Aki rendszeresen sportol, tehát akinek tényleg jól jöhetnek az okos eljárás által kínált szolgáltatások, annak évente akár két-háromszor is cipőt kell váltania. Azaz ennyi alkalommal termel újabb adag elektronikus hulladékot az intelligensnek nevezett termékkel, ilyet pedig okos ember egyszerűen nem csinál.

Ráadásul ezek a modellek kifejezetten drágák. A Nike surranója például 360 dollárba, azaz durván 125 000 forintba kerül.

A Nike smartc cipője kifejezetten drága. Kép: Nike

Kompresszoros alvássegítő

A cipő még semmi a Smart Nora nevű csodához képest. Ez egy három komponensből álló rendszer, aminek célja, hogy megszüntesse a zavaró horkolást. A lelke egy, a párnahuzatba betehető tömlő, ami pedig az ágy mellé helyezett kompresszorhoz (!) csatlakozik.

Az okosnak nevezett horkolásgátló egy igazán felesleges termék. Kép: Smart Nora

Ezek kapcsolatban állnak egy hang szenzorral, amelyet az éjjeliszekrényre vagy az ágytámlára kell tenni. Amikor a felhasználó horkolni kezd, ez érzékeli, és parancsot ad a kompresszornak, hogy fújjon levegőt a tömlőbe, ami megemeli a párnát, és ennek következtében a horkolás elmúlik.

Valószínűleg egyébként tényleg elmúlik, de nem a párna mozgásától, mert a zajra még a holtak is felkapnák a fejüket.

Nem olcsó, cserébe csomó vacakot kap az ember a pénzéért. Kép: Smart Nora

Apró szépséghiba, hogy nemcsak a horkolót riasztja fel nyilván, hanem a mellette fekvőket is, pedig a termék feladata pont az lenne, hogy az ő pihenésüket tegye zavartalanná. A legjobb az egészben, hogy a Smart Nora nem valami filléres marhaság, hiszen 460 dollárt, azaz 160 000 forintot kell érte letenni az asztalra. Őrület, hogy valaki ebből meg tud élni.

Tojásdoktor

Aki attól félt, hogy az életét okostojástartó nélkül kell leélnie, az megnyugodhat, létezik ilyen termék is. Ez képes a telefonnal állandóan tudatni valós időben, hogy mennyi tojás van a hűtőszekrényben, de ehhez bizony wifimodulra van szüksége, ami zabálja az energiát.

Az okos tojástartónak semmi értelme. Kép: Quirky

Ceruzaelemet használ, amit konkrétan három-négy nap alatt totál lemerít, szóval ennyit talán nem ér a dolog. Emellett képes arra, hogy jelezze, hogy melyik tojás mióta áll benne, így a felhasználó mindig a legöregebbet veheti ki, ha ezt valamiért fontosnak tartja. Egy dolog van, ami jó ebben, hogy nem drága, ugyanis nagyjából 10 dollárba, azaz olyan 3800 forintba kerül.

„Okos” öv

A Smart Belt nevű mágikus termékben az a nagy varázslat, hogy semmilyen smarttechnológiát nem alkalmaz. Nem képes vezeték nélküli kapcsolat megteremtésére mobillal, nem mér és nem vizsgál semmit. A gyártója szerint azért intelligens, mert a kevlár belsőt úgy alakították ki, hogy 32 fokozatban legyen állítható a kerülete, ami sokkal több, mint amit egy átlagos öv tud.

Semmilyen smart technológiát nem tartalmaz az okos öv. Kép: Harmattan Design

Nyilvánvaló, hogy csak azért nevezték Smart Beltnek, mert ez a kifejezés most jól hangzik.

A bőr ruhadarab ára 110 dollár, tehát mintegy 40 000 forint.

The post Ilyen, amikor az okoseszköz nem is okos appeared first on Forbes.hu.