:

Nem jó előjel, amikor bűnözők rappelnek az appodról – mi lesz a Twitter-alapító új sztorijával?

Nem jó előjel, amikor bűnözők rappelnek az appodról – mi lesz a Twitter-alapító új sztorijával?

Mindig nagy port kavar a tőkepiacokon, ha a Hindenburg új elemzéssel vesz célba egy vállalatot, nem volt ez másképpen március 22-én sem, amikor a shortos ajánlásairól elhíresült cég jelezte, hogy hamarosan jön egy nagy durranással. Sokan feltételezték, hogy a jelenlegi hullámot meglovagolva egy bankot vesz majd célba, de az egy nappal később megjelent elemzésük a Block Inc.-et (lánykori nevén Square) szedi szét.

A Block Inc. egy pénzügyi szolgáltató, amelynek fókuszában a digitális fizetések állnak, Jack Dorsey, a Twitter társalapítója és Jim McKelvey hozta létre eredetileg Square néven.

A cég létrejöttét inspiráló történet szerint McKelvey 2009-ben azért esett el egy 2000-3000 dolláros üzlettől, mert nem tudott American Express bankkártyát elfogadni. Ez akkoriban rengeteg kiskereskedőnek nehézséget okozott, a fizetések feldolgozási költségei bizonyos esetekben akár a bevételek 6 százalékát is felemészthették. A probléma feloldására megalkottak egy kisméretű, mobilhoz csatlakoztatható, analóg kártyaolvasót, ezzel olcsóbbá és egyszerűbbé téve a fizetést.

Dorsey nem szokványos módon egy „140 ok, amiért a Square el fog bukni” című írással kezdte el népszerűsíteni a céget. Pontokba szedte az összes lehetséges akadályt, amire csak gondolni tudott, de ellenérvekkel is párosította azokat.

Elérte a célját, dedikált sales team nélkül is rengeteg befektető és felhasználó érdeklődését felkeltette a projekt, és ez

az egyszerűnek tűnő ötlet mára 44 milliárd dollárt érő céggé nőtte ki magát.

Sikeresen alakítottak ki partneri kapcsolatot a Visával és az Apple-lel is, és már 2011 első negyedévében 66 millió dollárnyi tranzakciót dolgoztak fel.

Ebben az évben létrehozták a Square Walletet, amely elsők között célozta a fizikai bankkártya helyettesítését. 2013-tól tovább bővült a cég, és létrehozott egy fogyasztó fókuszú, P2P (Peer-to-Peer) ökoszisztémát is, a Cash App-et, ahol két felhasználó, központosított elosztás nélkül, egymás között cserélhet összegeket szinte azonnal. Az applikáción emellett részvénykereskedés, kártyaigénylés, közvetlen befizetések és bitcoin is elérhető. Azonban a felhasználási élménynek köszönhetően mindez pénzügyi applikáció helyett közösségi appnak érezhető működéssel.

A cég fő tevékenységei mellett számos akvizíciót valósított meg, és betört többek között az online ételrendelés valamint a zenei streaming piacára is. 2015-ben került sor a kicsit problémás IPO-ra, ahol 9 dolláron listázták a részvényeket, ezzel 2,9 milliárd dollárra értékelve a céget, ami az elemzői várakozások felének felelt meg.

A Square további innovációkkal hamar túllendült a piacra lépés nehéz kezdetein és szépen növekedett. 2021-ben változtatta meg nevét a ma ismert Blockra, ugyanabban az évben amikor Dorsey lemondott a Twitter CEO pozíciójáról, hogy teljes mértékben erre fókuszálhasson, és amikor a kriptopiac jelentős befektetői figyelmet kapott. Ambiciózus víziókból akadt bőven, a cég szeretné újradefiniálni az emberek pénzhez való hozzáállását.

Azonban a „fair and square” szlogennel indult cégről nem mindenki gondolja, hogy fedhetetlen és tényleg akkora siker, mint azt a piac árazza.

A Hindenburg elemzése szerint a Block több ponton is támadható. Az első, hogy hamis adatokat szolgáltattak a felhasználói bázisuk tényleges méretéről a befektetők felé. Korábbi dolgozók beszámolója alapján a felülvizsgált fiókok 40-75 százaléka nem valódi egyedi felhasználókat takar, hanem vagy csaláshoz köthető, vagy egy felhasználó által létrehozott sokadik profil. A Cash App felületére ugyanis egy személy korlátlan számú fiókkal regisztrálhat bármilyen néven.

Egyetlen elemzés hatására 100 milliárd dollárt veszített értékéből az indiai óriáscég

A Hindenburg ezt tesztelte is, és

a regisztráció után sikeresen meg is érkezett a fiókhoz rendelt kártya, Donald J. Trump névre.

Ez nyilván elég sok szempontból problémás, szembemegy a KYC (Know Your Costumer) elvekkel, és nem igazán ad tiszta képet az app felhasználóinak valós számáról.

Hogy az appal hogyan lehet visszaélni, azt jól mutatták az USA-ban a pandémia alatt nyújtott egyszeri támogatások körüli botrányok. A Cash App lehetőséget biztosított a kormány támogatásának azonnali felvételére bankszámla nélkül, a pénzhez jutási lehetőséggel azonban sokan egynél többször éltek, hamis fiókokon keresztül. Ezzel már az első héten 500 millió dollárral károsították meg Arizona államot, és 200 millió dollárral Washingtont.

Az app az anonimitás következtében rengeteg illegális tevékenységgel kapcsolatos kifizetésre ad lehetőséget. A Cash App több rapper szövegében tűnt már fel úgy, mint amin keresztül drogot vehetünk, vagy akár egy bérgyilkost is kifizethetünk. És ez nem csak szöveg, az „I paid them hitters through Cash App” előadóját, 22Gz-t, például letartóztatták emberölési kísérletért.

A Blockot most leginkább azért éri kritika, mert nem igazán tesz intézkedéseket a felületükön történő bűnözés csökkentéséért.

Sőt egy kanna benzint locsol a tűzre, az említett dalokat például még az app népszerűsítésére is felhasználta. Ha a Block valamilyen illegális tevékenységet vagy csalást észlel egy fiókban, csak azt a fiókot tiltja le, a többi, ugyanazon felhasználóhoz köthetőt nem. Egyes adatok szerint még a szexkereskedelemhez kötődő tranzakciókhoz is a Cash App a legtöbbet használt platform, amivel nem feltétlen szeretne egy átlagos tőzsdei vállalat büszkélkedni.

A Hindenburg elemzése szerint a versenytársakat és a cég értékeltségét tekintve a hasonlóan működő appok nagy része jóval kedvezőbb díjakkal dolgozik. Olyan fizetési platformokat működtető nevekkel kell lépést tartania, mint a Venmo, a PayPal, az Apple vagy a Google. Mindezt egy olyan inflációs időszakban, ahol érezhető az aggodalom a fogyasztók költési erejével kapcsolatban.

Az elemzés megjelenésének napján, március 23-án csütörtökön -20 százalékban is volt a papír. Aznap a Block volt a legrosszabbul teljesítő amerikai részvény, alulmúlva a Coinbase-t is, ami előtte nap tette közzé, hogy a SEC szerint értékpapír-törvényt sértett.

A Block a vádakra adott válasza szerint jogi lépéseket kíván tenni, úgy gondolják, hogy szabályosan működnek, és az elemzőcég csak megpróbálta megtéveszteni és összezavarni a befektetőket, hogy hasznot húzzon a részvényárfolyam csökkenéséből. Nehéz megmondani kinek van igaza, de a Hindenburg elemzése alapján 65-75 százalék esés után lenne a részvény árfolyama a fair értékén.  Ez az elemzés lesz a váratlan, 141. ok a bukására?

Dancsák Laura,
junior likviditásmenedzser, Accorde Alapkezelő Zrt.

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

The post Nem jó előjel, amikor bűnözők rappelnek az appodról – mi lesz a Twitter-alapító új sztorijával? appeared first on Forbes.hu.