:

Kevés nagyobb szívás van egy tönkrement mosógépnél. Hogyan előzd meg a bajt?

Kevés nagyobb szívás van egy tönkrement mosógépnél. Hogyan előzd meg a bajt?

Még a legdrágább készülékek is beadhatják a kulcsot, és a ruhákat is károsíthatják, ha nem tisztítják őket megfelelően. Mutatjuk, mit kell tenni: mosógéptisztítási tippek-trükkök.

Az teljesen evidens, hogy a hűtőszekrényt, sütőt, főzőlapot vagy a mikrót időről-időre alaposan áttakarítja az ember, hiszen ezeken a szennyeződés szembeötlő.

Azonban rengetegen megfeledkeznek szegény mosógépekről, amelyekre időről-időre ráfér egy alapos takarítás.

Ha kicsit belegondolunk, akkor ez teljesen logikus, hiszen e masináknak sokkal több közük van a koszhoz, mint az említett háztartási gép rokonaiknak, hiszen konkrétan azzal dolgoznak.

Legyél jobb! Szalai Péter 4 perc olvasás
Szinte biztos, hogy vírusos a telefonod! Mutatjuk, hogy mit tegyél
Üzlet Szalai Péter 1 perc olvasás
Berlinben néztük meg, milyen lesz a szép új (és zöld) jövő
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Tényleg elbánik a makacs kosszal és a kutyaszőrrel a Miele csodaporszívója? Most kiderül!
Üzlet Szalai Péter 12 perc olvasás
Luxus a konyhában? Miért adják halálos áron a legdrágább konyhai berendezéseket?

Az ellenség

A legjellemzőbb a mosószerből és öblítőből visszamaradt úgynevezett szappanosodás, valamint az anyagok kopásából származó szöszök. De emellett komoly problémát okozhatnak a hajszálak, valamint az állatszőr is. Ajánlott legalább háromhavonta alaposan kitakarítani a szerkezetet, de bizonyos részeit ennél gyakrabban meg kell tisztogatni.

Emellett érdemes néha bele is szaglászni a készülék belsejébe. Az elkoszolódásra, a gombák és baktériumok elszaporodására utaló jel lehet a mosógépből áradó kellemetlen, olykor dohos, penészes szag. Ha ilyesmit érzünk, azonnal érdemes nekilátni a takarításnak, hiszen ezt a szagot a betett ruhák is átvehetik.

A mosószeres víz tele van szennyeződéssel. Kép: Samsung

Mi történhet?

Amennyiben valaki erre nem ügyel, az akár már rövid távon is nagyon megjárhatja.

Egy nem megfelelően karbantartott készülék ugyanis többet fogyaszthat, rosszabb hatékonysággal tisztítja a betett ruhákat, ágyneműket, függönyöket és egyéb szöveteket, valamint textíliákat.

Az is előfordul, hogy automatikusan újraindítja a futó programot, szélsőséges esetben pedig akár meg is hibásodhat a termék. Ez olyan probléma, aminek a megoldása nem tűr halogatást, hiszen egy háztartásban napok, hetek alatt rengeteg szennyes halmozódhat fel.

Még az innovatív, drága masinákat is fenyegeti a szennyeződés.

A szerelés vagy csere borzasztóan nehézkes a készülékek viszonylag nagy mérete és súlya miatt. És akkor még az ezzel járó költségekről nem is beszéltünk: a belépő szintű, legolcsóbb előltöltős mosógépek is 80 000 forint környékéről indulnak, a határ pedig a csillagos ég.

Hol kell takarítani?

A mosógép több alkatrészét, fontos komponensét is fenyegeti a szennyeződés. Jöjjenek most ezek, illetve persze arra is kitérünk, hogy mit kell velük csinálni.

Azt fontos megjegyezni, hogy sok mosógép rendelkezik beépített tisztító programmal, ami nagyon hasznos lehet. Ennek hiányában átmoshatjuk forró vizes programmal, töltet nélkül a masinát úgy, hogy valamilyen direkt erre a célra szolgáló, boltban megvásárolható tisztítószert, hipót vagy ecetet öntünk bele. De ez önmagában a százszázalékos eredményhez nem elég. Bizony muszáj bepiszkolni a kezünket, ha tényleg megfelelően szeretnénk megpucolni a terméket.

Szűrő

Hagyományosan a mosógépek alsó részén egy kis ajtó mögött található a szűrő. Itt hajlamos összegyűlni az összes szennyeződés, valamint a zsebekben benne maradt kis apróságok, tehát például legódarabok, pénzérmék is. Muszáj rendszeresen kinyitni, kiszedni onnan az összegyűlt javakat, és áttörölni párszor egy ronggyal.

A szűrőt rendszeresen ki kell takarítani. Dob

A dobban is hajlamos összegyűlni a szennyeződés, főleg a kidudorodások, kitüremkedések szélénél. Ha pedig ez megszárad, akkor már csak némi dörzsöléssel, sikálással lehet eltávolítani. Erre érdemes nagyon odafigyelni, mert az ilyen típusú lerakódások miatt előfordulhat, hogy nem lesz megfelelően tiszta a ruha a mosási ciklust követően.

A dob felületén hamar megjelenhet a szennyeződés. Gumitömítés

Az ajtó gumitömítése az egyik leginkább veszélyeztetett hely. Itt nagyon hamar gusztustalan, sötét, penészből, szöszökből, vegyszer maradékból álló nyálkás réteg képződhet. Ez jellemzően egy viszonylag nehezen elérhető hely, de érdemes beletenni az energiát, és rendszeresen alaposan megpucolni. Én konkrétan minden egyes mosás után alaposan áttörölgetem.

Mosószertartó

Az a baj, hogy a legtöbb készüléknél a mosószertartóból nem távozik az összes betett vegyszer. A nedvesség párolgásával pedig ebből kellemetlen tapintású, visszataszító lepedék válik, amely hajlamos a port is megkötni. Ez az alkatrész rengeteg mosógépnél nem távolítható el egyszerűen, a használati utasítás pedig ebben nem nagyon nyújt hasznos támogatást. De még jó, hogy ott a YouTube telis-tele oktatóvideókkal, úgyhogy ha valaki nem boldogul, akkor érdemes ide fordulni segítségért.

A mosószer tartó is problémás lehet.

Végszóként annyit fontos leszögezni, hogy tényleg érdemes rászánni rendszeresen a fáradtságot a mosógép kitakarítására.

Már rövid távon sok időt, energiát és pénzt spórolhatunk meg vele, és még a ruhák is tisztábbak, illatosabbak lesznek.

The post Kevés nagyobb szívás van egy tönkrement mosógépnél. Hogyan előzd meg a bajt? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés