:

Ennyi idő alatt töri fel a jelszavunkat a mesterséges intelligencia

Ennyi idő alatt töri fel a jelszavunkat a mesterséges intelligencia

Robbanásszerű fejlődésen megy keresztül a mesterséges intelligencia az elmúlt hónapokban, amelynek komoly veszélyei lehetnek. A ChatGPT-t már most használják átverős e-mailek készítésére, sőt vírusos kódokat is iratnak vele. Ez azonban még nem a legnagyobb veszély, bizonyos MI-k ugyanis a jelszavunkat is gyorsan feltörhetik – írja a TomsHardware.

A Home Security Heroes kiberbiztonsági cég szakértői egy súlyos adatszivárgásból származó, 15 és fél milliónál is több jelszóból álló adatbázissal tréningeztek egy gépi tanulással működő algoritmust, hogy megfejtse, mi alapján választanak az emberek jelszót.

A felmérés rámutatott, az MI a jelszavak kitalálásban is jóval gyorsabb, mint az ember: a jelszavak több mint felénél kevesebb mint egy percre volt csak szüksége, hogy rájöjjön a megoldásra. A jelszavak kétharmadánál ez kevesebb időt vett igénybe, mint egy óra. Voltak azonban rendkívül fejlett kombinációk is, amelyekhez egy hónapnál is több kellett a mesterséges intelligenciának.

A kutatók azt ajánlják, továbbra is kerüljük az értelmes szavak, évszámok használatát a jelszavainkban. Ezen felül azonban fokozott figyelmet kell fordítani arra is, milyen hosszú a kódunk.

A kiberbiztonsági cég azt ajánlja, hogy legalább 15 karakteres jelszót hozzunk létre, benne kis- és nagybetűkkel, számokkal, speciális karakterekkel. Ehhez ugyanis még az ő mesterséges intelligenciájuknak is több millió év próbálkozás után tudná megfejteni.

The post Ennyi idő alatt töri fel a jelszavunkat a mesterséges intelligencia first appeared on 24.hu.