:

Szankciókat vezethetnek be Magyarország ellen is

A 444 több egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy az Egyesült Államok megunta Magyarország folyamatos vétópolitikáját és a NATO-bővítés akadályozását.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete és a kormány hetek óta egymásnak üzenget, miközben Magyarország nehezen komolyan vehető indokokkal húzza Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását (a finn csatlakozásra is csak sokára bólintott rá a Fidesz-frakció). A magyar és az amerikai kormány viszonya egyértelmű mélyponton van.

David Pressman amerikai nagykövet szerdára sajtótájékoztatót hívott össze. Egyes feltételezések szerint akár szankciókat is bejelenthet akkor, bár hivatalosan semmilyen témát sem jelölt meg az eseményt szervező nagykövetség. A 444 úgy értesült több forrásból, hogy az amerikai kormány intézkedéseket tervez Magyarország megbüntetésére.

A rossz viszony okai:

NATO: a NATO-bővítés akadályozása (miközben a kormány többször elmondta már, támogatják a svédek csatlakozását, a máskor egységes kormánypárti frakciók mégis hónapok óta “vitatkoznak” az ügyön);Energetika: Magyarország nem tett határozott lépéseket, hogy leválljon az orosz energiáról, nem látszik, hogy Paks 2 ügyében lemondtak volna az orosz beszállításról és állandóan az oroszok elleni szankciók felvizezésén dolgozik a magyar kormány;Orosz kémek: a “kémbanknak” csúfolt IIB-ben Magyarország az egyetlen EU-s tag mára;Orosz propaganda: a kormány és a sajtója terjeszti is.

A 444 szerint elfogyott a türelem amerikai oldalról, a magyar kormánytól tetteket várnak – és szerintük a szomszédunkban zajló valódi háborúnak a propaganda is a része, ezért elvárják, hogy az orosz dezinformációk ellen fellépjen Budapesten. A legutóbbi NATO-csúcsra amúgy az Orbán-kormány ellenkezése ellenére is meghívták a nem tag Ukrajnát. Ez világos üzenet: a nyugati szövetségeseket nem érdekli a magyar különutasság.


Borítókép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülõtéren 2022. szeptember 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd

The post Szankciókat vezethetnek be Magyarország ellen is appeared first on Forbes.hu.