:

Itt az első híradós, aki valójában nem is létezik

Itt az első híradós, aki valójában nem is létezik

Egy kuvaiti híroldal bemutatta az első mesterséges intelligencia által generált hírolvasóját. A Kuwait News Fedha névre keresztelt bemondóprogramja nem a tévéképernyőkön olvassa majd be a híreket, hanem a médium internetes felületén – írja a Guardian.

A programot egy hidzsáb nélküli, fekete kabátot és fehér pólót viselő szőke nőként ábrázolják, aki arabul szól a nézőkhöz. Az oldal a Kuwait Times-hoz kapcsolódik, amelyet 1961-ben alapítottak az Öböl-régió első angol nyelvű napilapjaként.

Abdullah Boftain főszerkesztő-helyettes szerint Fedhával azt tesztelik, mekkora az elfogadottsága a mesterséges intelligenciának az innovatív tartalmak szolgáltatása terén. A szakember szerint a jövőben Fedha akár át is veheti a kuvaiti akcentust, és a híroldal Twitter-fiókján szolgáltathat majd híreket.

أول مذيعة في #الكويت تعمل بالذكاء الاصطناعي

#فضة.. مذيعة #كويت_نيوز الافتراضية

• ما هي نوعية الأخبار التي تفضلونها بتقديم #فضة زميلتنا الجديدة؟ .. شاركونا آراءكم pic.twitter.com/VlVjasSdpb

— كويت نيوز (@KuwaitNews) April 8, 2023

A Fedha egy régi, népszerű kuvaiti női név, amely ezüstöt jelent — ez szolgálja a robotokkal kapcsolatos asszociációt. A főszerkesztő-helyettes szerint a program megjelenésében különleges szőke hajat és kék szemet pedig az olajország vegyes – nyugati kivándorlókkal dúsított – lakossága miatt választották.

Kuvait egyébként nem épp a sajtószabadságról híres: a Riporterek Határok Nélkül 180 országot rangsoroló jelentése szerint a 158. helyen áll a közel-keleti ország.

The post Itt az első híradós, aki valójában nem is létezik first appeared on 24.hu.