:

Brüsszel lecsap Orbánék autópálya-üzletére, a Bizottság már vizsgálódik

Vizsgálódik az Európai Bizottság a magyar sztrádakoncesszió ügyében.

Versenyjogi vizsgálatot indíthat az Európai Bizottság a 35 évre szóló magyar autópálya-koncesszió ügyében, hivatkozik a Portfolio a Bizottsághoz közel álló forrásokra. A brüsszeli intézmény egy panasz alapján értékeli jelenleg a helyzetet.

A sokat kritizált autópálya-koncessziós ügy közel egy éve kezdődött: ekkor hirdette ki Rogán Antal kabinetminiszter, hogy a Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte az autópályák koncessziós jogát. A döntés szerint a konzorcium kizárólagos joga az autópályák építése és karbantartása, a megbízás 35 évre szól.

A konzorcium tagjai között a közbeszerzés-király Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségébe tartozó vállalkozások szerepelnek, de Rogán szerint „versenyen nyertek”.

A versenyjogi panasz miatt az Európai Bizottság az értesülések szerint előzetes értékelést tart, a magyar kormányt tájékoztatás kérve meg is keresték az ügyben, írja a Portfolio. A panaszban az egyes piaci résztvevők szerint az alvállalkozói szerepet is csak egy szűk kör töltheti be.

Több ebből Brutális pofon lesz az árstop vége, ennyibe fog kerülni a tej és az olaj Brüsszel lecsap Orbánék autópálya-üzletére, a Bizottság már vizsgálódik

A vizsgálat során az eljárást és a versenyjogi aspektusokat elemezheti a Bizottság, valamint azt, hogy mennyire indokolt 35 évre koncesszióba adni az autópályák építését és fenntartását. Egy Európai Uniós irányelv szerint ugyanis az öt évet meghaladó koncessziók esetében a maximális időtartam nem lehet hosszabb, mint ami ésszerűen elvárható.

The post Brüsszel lecsap Orbánék autópálya-üzletére, a Bizottság már vizsgálódik appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés